Ziare.com

Chevron si-a luat "jucariile" si a plecat fara sa ne exploateze gazele de sist, dar si fara sa dea banii la stat

Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 11:14

   

Chevron si-a luat "jucariile" si a plecat fara sa ne exploateze gazele de sist, dar si fara sa dea banii la stat
Chevron a abandonat proiectele de exploatare a gazelor de sist din tara noastra si a plecat fara sa-si achite obligatiile financiare la stat.

Informatia apare intr-un raport al Curtii de Conturi, care a facut un audit al performantei privind concesionarea resurselor minerale ale tarii in perioada 2011-2015.

"Au fost constatate cazuri de solicitari de renuntare la acorduri petroliere prin renuntarea de catre titularii de acorduri petroliere, fara a fi realizate programele minime de lucrari prevazute in acordurile petroliere, dar si fara sa fie virata la bugetul statului contravaloarea acestor lucrari", arata Curtea de Conturi.

Astfel, in cadrul perimetrelor Adamclisi, Vama Veche si Costinesti, compania Chevron Romania Holdings B.V a notificat Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) in anul 2015 cu privire la renuntarea la acordurile petroliere incheiate in anul 2012, fara a fi de acord cu virarea la bugetul statului a sumelor aferente lucrarilor neefectuate, asa cum prevede legea.

"ANRM a procedat la verificarea documentelor prezentate de titular in executarea
acordurilor petroliere constatand ca acesta nu si-a indeplinit obligatiile contractuale in sensul efectuarii lucrarilor prevazute in programul minim de explorare", explica raportul Curtii de Conturi.

Legea Petrolului nr. 238/2004 prevede ca firmele care concesioneaza de la stat perimetre pentru explorare si exploatare pot renunta la acordurile petroliere semnate cu statul roman daca indeplinesc mai multe conditii, informeaza Profit.ro.

Una dintre ele este aceea de a "pune la dispozitia autoritatii competente (ANRM - n.red.) suma reprezentand contravaloarea lucrarilor prevazute in programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier si al celor de dezvoltare si exploatare, scadente la data notificarii renuntarii si neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier", suma respectiva urmand sa se faca venit la bugetul de stat.

Raportul Curtii de Conturi nu precizeaza care e suma pe care Chevron ar fi trebuit sa o plateasca ca urmare a renuntarii la contractele incheiate in tara noastra, insa da cateva exemple ale companiilor care au achitat aceste obligatii financiare.

"In unele cazuri, titularii au virat la bugetul de stat contravaloarea lucrarilor neefectuate in suma totala de 12.225.720 de si 240.000 de dolari", potrivit documentului.

De ce a plecat Chevron din Romania?

Reamintim ca Chevron a anuntat, in februarie 2015, ca renunta la explorarea gazelor de sist din Romania, la mai putin de o luna dupa ce a renuntat si la explorarea din Polonia.

Decizia a fost una de afaceri, dupa ce s-a constatat ca investitiile facute in tara noastra "nu pot concura cu alte oportunitati de investitii din portofoliul" companiei.

Exploatarea gazelor de sist in tara noastra nu a fost primita cu bratele deschise. De exemplu, la Pungesti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor fata de lucrarile derulate de Chevron, caci cetatenii au fost ingrijorati ca substantele folosite pot polua mediul.

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6474 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

...

Față de Bechtel sau Microsoft, aceasta este un mizilic demn de un Partener Strategic! Doamne, mioritici mai suntem !

 

las c-au ramas vfo 40 de gazproame....

++++++++++++++++
______________

.....piste tot...."explorind" in liniste....felicitari !...

q

DRUM BUN!!!!

 

Chevron a remis rapoartele explorarilor? NU! Nu stiti ce au gasit!!!

Ca nu v-au platit ultimii firfirici? VAX! Da, mita incasata de politicienii romani la acordarea licentelor de explorare??

 

Ahhaa.Deci coruptie la nivel inalt,DNA ciuciu,

Taubman,Gitenstein,Klemm au hranit cu graunte gugustiucii.Astia se ridica cu brio la rangul de komisari.Unde este demnitatea si suveranitatea acestei tari?
Scrieti fratilor cit mai puteti pină nu se adopta legea antidefaimare a lu' Dracnea.

Am scapat ieftin

Noroc ca s-a ieftinit petrolul. Alfel nu mai plecau de aici. Uitati ce-au patit cei din Ecuador ?

 

Chevron a venit exclusiv pt. prospectare/explorare: cam cit e!

Au venit, au explorat, acum stiu ce & cit: ce rezerve de gaz sunt!! Romania habar n-are!!!!! I-au spus lu' ponta ca nu prea e!! Trebuia ca Romania sa ceara rapoartele!!! Au plecat fara sa spuna ce au gasit!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor