Chevron si-a luat "jucariile" si a plecat fara sa ne exploateze gazele de sist, dar si fara sa dea banii la stat

Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 11:14
11968 citiri
Chevron si-a luat "jucariile" si a plecat fara sa ne exploateze gazele de sist, dar si fara sa dea banii la stat

Chevron a abandonat proiectele de exploatare a gazelor de sist din tara noastra si a plecat fara sa-si achite obligatiile financiare la stat.

Informatia apare intr-un raport al Curtii de Conturi, care a facut un audit al performantei privind concesionarea resurselor minerale ale tarii in perioada 2011-2015.

"Au fost constatate cazuri de solicitari de renuntare la acorduri petroliere prin renuntarea de catre titularii de acorduri petroliere, fara a fi realizate programele minime de lucrari prevazute in acordurile petroliere, dar si fara sa fie virata la bugetul statului contravaloarea acestor lucrari", arata Curtea de Conturi.

Astfel, in cadrul perimetrelor Adamclisi, Vama Veche si Costinesti, compania Chevron Romania Holdings B.V a notificat Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) in anul 2015 cu privire la renuntarea la acordurile petroliere incheiate in anul 2012, fara a fi de acord cu virarea la bugetul statului a sumelor aferente lucrarilor neefectuate, asa cum prevede legea.

"ANRM a procedat la verificarea documentelor prezentate de titular in executarea

acordurilor petroliere constatand ca acesta nu si-a indeplinit obligatiile contractuale in sensul efectuarii lucrarilor prevazute in programul minim de explorare", explica raportul Curtii de Conturi.

Legea Petrolului nr. 238/2004 prevede ca firmele care concesioneaza de la stat perimetre pentru explorare si exploatare pot renunta la acordurile petroliere semnate cu statul roman daca indeplinesc mai multe conditii, informeaza Profit.ro.

Una dintre ele este aceea de a "pune la dispozitia autoritatii competente (ANRM - n.red.) suma reprezentand contravaloarea lucrarilor prevazute in programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier si al celor de dezvoltare si exploatare, scadente la data notificarii renuntarii si neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier", suma respectiva urmand sa se faca venit la bugetul de stat.

Raportul Curtii de Conturi nu precizeaza care e suma pe care Chevron ar fi trebuit sa o plateasca ca urmare a renuntarii la contractele incheiate in tara noastra, insa da cateva exemple ale companiilor care au achitat aceste obligatii financiare.

"In unele cazuri, titularii au virat la bugetul de stat contravaloarea lucrarilor neefectuate in suma totala de 12.225.720 de si 240.000 de dolari", potrivit documentului.

De ce a plecat Chevron din Romania?

Reamintim ca Chevron a anuntat, in februarie 2015, ca renunta la explorarea gazelor de sist din Romania, la mai putin de o luna dupa ce a renuntat si la explorarea din Polonia.

Decizia a fost una de afaceri, dupa ce s-a constatat ca investitiile facute in tara noastra "nu pot concura cu alte oportunitati de investitii din portofoliul" companiei.

Exploatarea gazelor de sist in tara noastra nu a fost primita cu bratele deschise. De exemplu, la Pungesti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor fata de lucrarile derulate de Chevron, caci cetatenii au fost ingrijorati ca substantele folosite pot polua mediul.

C.P.

Citeste si:
Cum a ajuns o senatoare AUR antivaccinistă să acuze statul român de zădărnicirea combaterii bolii
Cum a ajuns o senatoare AUR antivaccinistă să acuze statul român de zădărnicirea combaterii bolii
Senatoarea AUR Rodica Boancă a depus o plângere penală împotriva combaterii bolii în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de...
PSD ar putea renunța la taxa de solidaritate. Marcel Ciolacu: ”Este posibil să nu fie nevoie de ea”
PSD ar putea renunța la taxa de solidaritate. Marcel Ciolacu: ”Este posibil să nu fie nevoie de ea”
Coaliția de guvernare va continua discuțiile despre introducerea taxei de solidaritate, a anunțat miercuri, 8 decembrie, liderul PSD, Marcel Ciolacu, la finalul ședinței. Acesta a precizat că...