Ziare.com

Chevron spune cum va extrage gaze de sist din Romania - riscuri si avantaje Interviu

de Camelia Sisea
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 07:26

   

Chevron spune cum va extrage gaze de sist din Romania - riscuri si avantaje Interviu
Reprezentantii Chevron, compania americana care vrea sa testeze si, intr-un final, sa exploateze potentialul Romaniei pe segmentul gazelor de sist, sustin ca tehnologia pe care o vor aplica in acest scop, fracturarea hidraulica, nu prezinta niciun pericol nici pentru oameni, nici pentru mediu, atat timp cat operatiunile efectuate respecta toate regulile.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, reprezentantii grupului energetic au vorbit despre ce se va intampla in solul romanesc daca la un moment dat vor fi demarate operatiunile de extractie a gazelor de sist si despre consecintele preconizate.

CNBC: Romania are gaze naturale, nu inseamna insa ca le va si scoate la suprafata

In Romania, Chevron a obtinut o licenta de explorare in judetul Vaslui si trei licente de explorare in regiunea Constanta.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

In urma protestelor din Pungesti, compania americana a decis suspendarea activitatii din localitate. In schimb, in Constanta au inceput deja prospectiunile pentru explorarea gazelor de sist.

Timpuri grele pentru Chevron: Proteste anti-gaze de sist in Romania si in intreaga lume

In ce constau exact activitatile pe care Chevron intentioneaza sa le desfasoare in Romania?

Etapa de explorare are rolul de a verifica daca exista sau nu rezervoare de gaze naturale in rocile argiloase aflate pe teritoriul Romaniei. Aceasta etapa de explorare poate dura intre 3 si 5 ani, timp in care se analizeaza daca exista resurse, daca se pot extrage si daca procesul de exploatare este avantajos, avand in vedere costurile implicate.

Activitatile desfasurate in etapa de explorare sunt similare cu cele intalnite in orice alta activitate de explorare a gazului natural. Mai exact, se analizeaza caracteristicile terenului din zona de explorare si se foreaza un put in care se introduce o sonda de explorare. Ulterior, sunt analizate carotele de roca recoltate.

Este foarte important de stiut ca in procesul de explorare, impactul asupra mediului inconjurator este minim.

In cazul in care rezultatele obtinute arata ca nu exista suficiente resurse, platforma e explorare este inchisa, iar terenul este redat la starea initiala. Daca rezultatele sunt pozitive, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale intervine pentru a confirma rezultatele si a decide daca acorda permisul necesar pentru a se trece la faza urmatoare, de extragere/exploatare. Mai trebuie spus ca rezervele trebuie sa fie foarte mari pentru a incepe exploatarea la scara industriala.

Exploatararea gazelor naturale din argilite se bazeaza pe tehnologii de foraj utilizate de zeci de ani in industria globala pentru a exploata gaze naturale din surse conventionale.

De mai bine de 10 ani, doua tehnologii - forarea orizontala si fracturarea hidraulica - au fost combinate pentru a elibera resursele de gaz natural din argilite si a realiza o productie profitabila din punct de vedere economic. Fracturarea hidraulica a fost utilizata de peste 60 de ani (inca din anii '40), in mai mult de doua milioane de sonde din intreaga lume.

In SUA, 90% dintre sondele de petrol si gaze au fost supuse fracturarii pentru a stimula productia. Astfel, fracturarea hidraulica a fost folosita in peste 1,1 milioane de puturi din SUA. Agentia de Protectie a Mediului (EPA) din SUA a declarat ca nu exista nicio legatura intre poluarea apelor subterane si utilizarea fracturarii hidraulice.

Nu exista niciun pericol nici pentru oameni, nici pentru mediu, atat timp cat operatiunile efectuate respecta toate regulile.

Ce substante sunt folosite?

Exploatarea se face cu ajutorul fluidului de fracturare care este introdus sub presiune in sonda de exploatare cu scopul de a elibera gazul din formatiunile argiloase.

Fluidul utilizat in fracturarea hidraulica este de obicei un amestec de 99,5 % apa si nisip si 0,5% aditivi. Aditivii chimici utilizati variaza in functie de caracteristicile specifice ale formatiunii geologice dezvoltate. Aditivii chimici sunt similari celor utilizati in articole de uz gospodaresc comun, precum antiperspirante, produse de colorare a parului sau de curatenie.

Aditivii chimici sunt adaugati pentru a imbunatati eficienta si eficacitatea fracturarii. Totodata, acestia reduce frecarea, ingroasa apa care transporta nisipul, previn dezvoltarea bacteriilor si corodarea conductelor.

(Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a publicat o lista a substantelor utilizate in fracturarea hidraulica)

Care sunt riscurile implicate si cum sunt ele contracarate?

Chevron cauta in permanenta sa minimalizeze posibilul impact negativ asupra mediului prin reducerea emisiilor poluante, a folosirii apei, a traficului de camioane sau alte eforturi operationale. Explorarea si dezvoltarea gazului natural in Romania si in Europa este un proces reglementat. In plus, Chevron autoimpune o reglementare stricta si eficienta in ceea ce priveste gestionarea apei, a emisiilor poluante si a deseurilor.

Exista o analiza privind avantajele si pericolele proiectului din Romania?

Romania ramane proprietarul resurselor naturale si, daca acestea sunt exploatate cu succes, guvernul obtine venituri din impozite, redevente si taxe.

Chevron este convinsa ca atunci cand oamenii din Romania vor intelege beneficiile potentiale pentru tara lor si localitatile unde locuiesc - securitatea energetica, dezvoltarea economica, oportunitatile pentru forta de munca etc. - se vor convinge ca avantajele intrec de multe ori riscurile.

In acelasi timp, Chevron a inceput sa implementeze un program riguros de investitii sociale. De exemplu, compania noastra a donat o ambulanta complet utilata Spitalului Judetean Vaslui.

In Dobrogea, o alta zona in care ne propunem sa operam, derulam in parteneriat cu Baylor Romania, un program la nivel judetean de asistenta medicala pentru detectarea bolilor infectioase. In ceea ce priveste domeniul educatiei, compania noastra desfasoara mai multe programe pentru sprijinirea scolilor cu echipamente si materiale educationale si dorim sa sponsorizam programele stiintifice.

Revolutia gazelor de sist din SUA lasa Europa in frig - ce pierd europenii cu adevarat

Chevron va investi in dezvoltarea comunitatilor locale, iar investitiile noastre vor contribui la dezvoltarea infrastructurii (canalizare, drumuri, iluminat stradal etc.). Un obiectiv important al programului propus de Chevron pentru aceasta zona este angajarea, formarea si dezvoltarea, in timp, a unor persoane din comunitate pentru activitatea de extractie a gazelor naturale din argilite.

Una dintre cele mai intense ingrijorari ale oamenilor vizeaza posibila contaminare a apelor. Cat de justificate sunt?

Dezvoltarea gazelor naturale din argilite se poate face in conditii de siguranta cu ajutorul unui sistem de control riguros si al unei sonde proiectate corespunzator. Pe intreaga durata a activitatii, sondele Chevron sunt captusite cu mai multe straturi de otel si ciment pentru a proteja apele subterane.

Mai mult decat atat, compania noastra executa teste de presiune pentru a asigura integritatea sondelor pe toata durata de viata a acestora. In ceea ce priveste protejarea panzei freatice, colectam si analizam mostre de apa din jurul locatiei sondei atat inainte, cat si dupa finalizarea operatiunilor, pentru a ne asigura ca nu exista un impact asupra mediului.

Gazele de sist, cu bune...

  • Statele Unite sunt invocate drept cel mai edificator exemplu de succes al exploatarii gazelor de sist. Intr-un raport publicat la sfarsitul anului trecut, Agentia Internationala de Energie (AIE) estimeaza ca pana in 2035 SUA vor deveni independente energetic, in mare masura datorita gazelor de sist. In raport se mai mentioneaza ca SUA importa 20% din energia necesara.

  • Pretul gazelor a scazut puternic in SUA, ajungand in luna august 2013 la 121,2 dolari/1.000 de metri cubi.

  • Mai multe studii arata ca impactul negativ al gazelor de sist asupra mediului este mai redus decat al altor hidrocarburi, adica se emite mai putin dioxid de carbon.

... si rele

  • Accidente au loc: in aprilie 2011, o sonda de gaze de sist detinute de Chesapeak Energy in Pennsylvania a explodat, iar sapte familii au fost evacuate. Exemplele sunt numeroase. (Financial Times)

  • Intr-un studiu din luna octombrie a acestui an, Environment America identifica mai multe riscuri asociate fracturarii hidraulice. Cea mai serioasa amenintare vizeaza contaminarea apei potabile. In studiul mentionat se arata ca fracturarea hidraulica produce cantitati enorme de ape reziduale toxice, care contin, in general, substante cancerigene si chiar material radioactiv si care sunt dificil de depozitat.

  • Unii specialistii sustin ca, doar in cazul unor accidente, panza freatica poate fi infestata si se pot produce microseisme, iar in procesul de extractie cantitati importante de metan sunt emise in atmosfera.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6951 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
35 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu cred ca trebuie sa ne mai vindem pe sticla colorata pe margele

-"impactul asupra mediului inconjurator este minim"
deci exista si daca cel care-l produce spune minim in realitate este maxim.
-"o productie profitabila din punct de vedere economic"
pentru Chevron ca noi ne alegem cu praful de pe toba.Asta pentru ca Cheron plateste banii cozilor de topor.
-"De exemplu, compania noastra a donat o ambulanta complet utilata Spitalului Judetean Vaslui"
este o forma de mita mascata,de parca in asta stateau cetatenii.Si de ce o ambulanta se gandesc ca dupa ce incep fracturarile va fi nevoie de ea?Poate ca era mai bine sa bage apa potabila si canalizare in zona.
-"fracturarea hidraulica a fost folosita in peste 1,1 milioane de puturi din SUA"
Toate sunt pozitionate in zone fara concentratii umane pe un subsol fara preble legate de cutremur.Si cu toate astea Chevron minte cititi:http://fracking.casajurnalistului.ro/
Din Pennsylvania pană-n Barlad
-"Chevron cauta in permanenta sa minimalizeze posibilul impact negativ asupra mediului prin reducerea emisiilor poluante, a folosirii apei, a traficului de camioane sau alte eforturi operationale"
acesta fraza este pentru creduli din moment ce asta este tehnologia de exploatere fara de care nu se poate.
Ce este ff grav este faptul ca se consuma cantitati imense de apa din panza freatica milioane de metrii cubi,apa ce vine la suprafata 100%nociva pentru flora,fauna, habitatul uman.In afara de asta apa scoasa in asemenea cantitate din panza freatica fiind neilocuita de nimic pe deoparte paza secatuieste pe de alta se creeaza premizele cutremurelor.
-"guvernul obtine venituri din impozite, redevente si taxe"
prin acesta afirmatie Chevron ne spune ca nu este gazul nostru nu-l vindem noi ci ei.
Pentru frazele de la "gazele de sist cu rele" din articol nu cred ca merita arunacarea pe ;geam; a unei resurse care se va putea exploata de catre ROMANI exclusiv in interesul lor atunci cand se vor gasii metode sigure.

 

Balivernele lui Chevron

Franta interzice fracturarea hidraulica din cauza gropilor contaminate pe suprafete mari, cu animale moarte. Si oameni.
Chimicalele se scurg si in apa freatica si stau la voia ploilor, viscolelor.
Cred ca Nord Dakota este prinul exploatator, iar nu Pensilvania, mai populata.
Sa asteptam Franta, cz legislatie.

 

Chevron out!

Sa exploateze la ei in America.
Romania inca nu este o colonie pe care americanii sa o distruga cum vor ei

 

Ai curaj sa pariezi ? Esti colonizat,fara sa simti !Fii atent,

stai cu spatele aplecat,la o oglinda. In fata tzine alta oglinda,in care sa vezi imagidea oglinzii,din spate ! Hai,spune ce vezi,asa este ca nici nu ai simtit ?

25 OCTOMBRIE

https://www.youtube.com/watch?v=BF2299kU3v8

https://www.youtube.com/watch?v=EJ3MpipA1E8

Desteapta-te, Romane!

Peisajul lunar in jurul exploatarilor si dupa, poate fi vazut

in Nord Dakota, mai degraba.
Sanchi, interviul, sau seminarul, cica sanchi ne scolarizeaza, e organizat de mai multi smecheri, care spera sa ia bani nu numai de la Chevron, odata contractul semnat.
Mita si balivernele sint arsenalul lor principal.
Dupa semnarea contractului apar cisternele cu materiale corozive si toxice care vor ramine vesnic la suprafata.

Deja la Vaslui apa a luat foc

https://www.facebook.com/pages/Sabina-Elena/433149636772903?fref=ts
Sunt mai multe zone in tara in care are loc acest fenomen!

badea_cartan striga-n pustiu...

Cei care-au dat sub cinci stele lui badea-cartan, mai sus, n-au gandit (Cum altfel? Cei care ne vor raul, nu se gandesc la faptul ca raul se va intoarce impotriva lor? "What goes around, comes around.").

Inca o data, "Desteapta-te, Romane!".

25 OCTOMBRIE, Ziua Regelui, Ziua Armatei Romane, Ziua Eliberarii Romaniei.

http://www.familiaregala.ro/ro/mesaje-regele-mihai/

Cine va opreste sa creati petitii pentru iesirea din ue, pentru trecerea la monarhie?

https://www.secure.europarl.europa.eu/aboutparliament/ro/petition.html

http://petitii.gov.ro/
seamana tare cu asta:
https://petitions.whitehouse.gov/petition/create

http://www.anfp.gov.ro/PaginaContinut.aspx?Id=272

http://www.petitieonline.net/creeaza-petitie.html

Nihil sine Deo!

Ne-au gasit de fraieri

Gaze de sist sint si in Ungaria si Austria. Pot sa se joace acolo cu fracturarea hidraulica. De ce vin intii la noi cu bacsisurile? Sintem noi mai fraieri?

pai ...

exploateaza la ei in America . se pare ca nu citesti atent .

Mi-a placut aerticolul

Echilibrat , serios si cu multe informatii. Este insa adevarat ca nimeni nu vrea sa aiba in apa potabila substante pt uz casnic extern ceea ce Chevron uita sa spuna.

 

Asa de prosti ne cred astia.

Vorbesc de avantaje economice. Sunt intradevar, dar pentru ei, nu pentru noi. Cu cea mai mica redeventa din lume de doar 15 dolari/ 1000 metri cubi si cu un impozit pe profit de doar 16%, au tupeul sa ne vorbeasca de avantaje economice ?

nu te pricepi tu,dupa ce vor termina de exploatat

gazele alea,o sa obtinem 4 reco;te,pe an,pentru ca din cauza gazelor alea solul este foarte sarac !

mai este ceva necurat :

se vorbeste de problema exploatarii gazelor de sist prin fracturare si se leaga totul de Chevron. Problema este ca aceasta exploatare este prevazuta demult in TOATA TARA si ca exosta contracte cu aproape 30 de companii - toate straine - dintre care Chevron e una, departe de a fi singura. Sunt companii din toata lumea, inclusiv din Ungaria (pentru judetele vestice) ori direct sau indirect din "mama Rusia".

Nu sunt pentru acest tip de exploatare periculoasa pentru mediu, mai ales stiind ca harta Romaniei e ca o zebra, strabatuta de falii pe tot cuprinsul sau. Dar ma intreb : de ce se concentraza toata atentia pe Chevron cand mai sunt peste 20 de astfel de companii ? Se urmareste oare concentrarea romanilor pe Chevron in timp ce celelalte companii isi fac de cap in legea lor si-n liniste ?
(In curtea Manastirii Putna, ori in proprietatile din judetul Arges au intrat ilegal, samavolnic, alte companii !)

http://www.nasul.tv/2013/10/23/in-acest-moment-exista-60-de-perimetre-in-toata-tara-in-care-se-cauta-petrol-si-gaze-harta-gazelor-de-sist-din-romania/

inca nu s-a

incheiat nici un contract de exploatare .de unde stii tu dididendele ?

Ii mai trebuia putin fux, articolului !

.

Daca in subsolul Romaniei exista aceste gaze, este pacat ...

... sa nu le extragem, sa beneficiem de preturi mici, de venituri din export! Deja extragem tzitzei si gaze de peste 160 de ani, noile exploatari nu aduc, practic, nimic nou fatza de ce a fost pana acum! Articolul elucideaza unele probleme controversate, sa speram ca intzelepciunea va invinge, ca nu vom face ca toantele din povestea cu drobul de sare!

 
 

Mai tii minte

care era solutia impotriva panicii create de drob? Extrem de simpla: indepartarea drobului. Exact asta tot incercam sa-ti explicam pe-aci si te faci ca nu pricepi.

deci

acord !

In Romania NU se va extrage gaze de sist...niciodata

Noi...Noi Toti ROmani vom avea grije sa nu se extraga
Chevron +Guvernul Tonta(chevrolet) ii intereseaza numai
profitul PERSONAL, omul de rand nu au nici o valoare
pentru ei.
Chevron a avut si o sa mai aiba accidente majore pe
intreg pamantul.
Nu exista ,,NU EXISTA pericol
Citat:Nu exista niciun pericol nici pentru oameni, nici pentru mediu, atat timp cat operatiunile efectuate respecta toate regulile.
Cine sa respecte regulile ...Guvernul TONTA????CHEVRON???
sunteti de rasul lumi..

 

o sa se exploateze

daca este in cantitati suficient de mari."noi romanii nu-i lasam" bla,bla,... Ma lasi ?

Gura pacatosului adevar graieste

"Cea mai serioasa amenintare vizeaza contaminarea apei potabile. In studiul mentionat se arata ca fracturarea hidraulica produce cantitati enorme de ape reziduale toxice, care contin, in general, substante cancerigene si chiar material radioactiv si care sunt dificil de depozitat."

Deci, dupa ce exploatam gaze de sist ramanem cu apa contaminata pe vecie.Apa e mai valoroasa decat aurul si gazele. Noi nu ne dam sema cat de valoroasa e apa pentru ca Dumnezeu ne-a dat rauri multe si izvoare. Si atunci de ce sa exploatam gazele , ca sa ne ne alegem cu apa otravita?. Dam vrabia din mana pe cioara de pe gard.E bine sa fii plin de boli si cu bani in cont?

Dupa ce exploatam gaze de sist o sa avem pretul la gaze mai mic (ne sugereaza cu viclenie Cameluta). Asta e o minciuna. Partea leului o iau americanii si Ponta, restul iau romanii, adica mai nimica. Aceeasi schema ca si cu petrolul :avem petrol destul dar pretul benzinei e f.mare. La fel va fi si cu gazele de sist in ipoteza ca se vor extrage.

 

D ILIU..sa iti intre bine in cap..tie si celor cu un cap ca

tine
Romani nu vor avea gaze ieftine niciodata.
Vor lua directia Europa centrala Germania, au bani sa poataplati dublu ca romani daca este nevoie.
Usa ...nu are unda sa exporte...unde ???Mexico???
in plus ei cosuma energie in prostie peste 25% din
intreg consumul mondial

 

La ei foloasele, la noi ponoasele

Au redevenit de actualitate vorbele lui Constantin Tănase:
Davai ceas, Davai mosie,
Haraso tovărăsie!

 

Lista accidentelor nu este compecta...

Brazi, Ecuador, accidente grave
Richmond, California
Oil spills in Angola
Violation of the Clean Air Act in the USA[edit]
Niger Delta shootings
US embassy cable Bagdad 000791/ kept secret until 2029
KS Endeavor explosion
Destruction of natural forest in Bangladesh[edit]

 

ce idiotenie

"Agentia de Protectie a Mediului (EPA) din SUA a declarat ca nu exista nicio legatura intre poluarea apelor subterane si utilizarea fracturarii hidraulice" - cu alte cuvinte recunosc ca apele subterane sunt poluate, dar nu este vine astora care extrag diverse, probabil Dumnezeu le-a poluat asa ca sa nu mai aiba americanii ce sa bea. Eu nu inteleg cum pot fi americanii aia atat de orbi incat sa nu vada legatura si sa ii creada pe astia de la EPA.

 

Povestea cu EPA e putin mai controversata

si a iesit la iveala tot in 2013...
EPA nu a spus ca nu exista legaturi, ci ca abandoneaza cercetarea in aceasta directie... De altfel, existau presiuni (politice/economice) imense asupra EPA...
mai multe detalii: http://grist.org/news/epa-abandons-investigation-into-fracking-pollution/

Intre timp insa, a iesit la iveala o ciorna de document EPA, contrazicand "declaratiile" oficiale, prin care EPA sustinea ca intr-o localitate din USA in apa de baut se regasesc in mod natural arsenic sau bariu ?!?! Interesant este faptul ca draftul se potriveste cu rezultatele cercetatorilor de la Duke University!
In mod misterios, articolul a fost retras de pe site-ul LA Times. Dar il regasiti intr-un cache, pentru a verifica autenticitatea :D

http://web.archive.org/web/20130729173916/http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na-epa-dimock-20130728,0,4847442.story

Bariul nu reprezinta o amenintare

Este foarte practic insolubil si nu este toxic , sub forma sulfat de bariu se bea pt contrast la radiografiile sistemului digestiv. Cu arsenicul lucrurile sunt total diferite acesta fiind cu adevarat toxic si fiind inclus in moleculele celebrului ' verde de Paris".

Gazele de sist - Gaz natural gasit in apa de baut linga foraje

Gazele de sist - Gaz natural gasit in apa de baut linga forajele de fracturare

Iata mai jos un articol aparut Iunie in presa internationala, Americana. NBC news.
Aceasta e o problema de actualitate. Apa de baut este contaminata de la forajele privind gazele de sist. Asta o spun cercetatori la Stamford sau alti cercetatori americani.

http://science.nbcnews.com/_news/2013/06/24/19117694-natural-gas-found-in-drinking-water-near-fracked-wells?lite

Va rugam sa anulati toate avizele pe care le-ati dat pentru explorarea gazelor de sist.

Populatia Romaniei este otravita datorita deciziilor de a exloata gazele de sist.

Totul se face pe sest. Nu se iau probe de apa inainte de explorari si apoi nu ai cum sti daca s-a poluat. Vor spune asa a fost. Apoi executantii sunt romanii, vor spune nu ati executat forajele cum trebuie si de aceea e poluare.

Americanii astia sunt mai rai ca ciuma. Dar cei mai ticalosi sunt cei care se numesc romani si le fac jocul. Mare ticaloasa trebuie sa fie ministra asta a mediului Rovana Plumb daca nu o doare sufletul ca se otraveste apa si aerul romanesc. Are asta ceva romanesc in ea? Asta ne trebuie noua dezvoltare, industrie distrugind ce avem mai frumos si mai sfint? Otravind generatiile viitoare? Pai jigodiile astea in Costinesti si-au gasit sa faca sonde si pe Litoral unde isi alina sufletul jumatate din populatia tarii intr-un an? Nu mai avem loc in tara noastra, nu mai putem bea apa curata, respira aerul pe care il stim pentru ca niste nenorociti de americani umbla dupa profit. Pai, de ce sa se simta tineretul romanesc liber si sa se distreze pe Litoral? Hai sa ii otravim chiar pe Litoral sa le scoatem din cap libertatea si distractia lor originala.

 

articol frectie

Nu inteleg, ce vrea acest articol. Pe de o parte afirma ca apele nu vor fi poluate de Chevron daca se respecta conditiile, pe de alta parte la final ni se spun ca apele vor fi poluate: apele reziduale sunt cancerigene. E clar ca autorul a folosit interviul cu chevronistii pentru ca in final sa le serveasca o minge la fileu ecologistilor gazpromisti care comenteaza pe acet forum: concluzia fina sugerata in final este: jos Chevronul, jos capitalistii, jos americanii, jos exploatatorii fascisto-corporatisti; traiasca Romania, tara noastra pravoslavnica, tara noastra sfanta, nepangarita de ciocoii lacomi exploatatori, traiasca comunismul rusesc, viitorul luminos al omenirii.

 

PETRUTEO ,,T-am Plagiat( a la tonta)merita un scris MARE

Nu inteleg, ce vrea acest articol. Pe de o parte afirma ca apele nu vor fi poluate de Chevron daca se respecta conditiile, pe de alta parte la final ni se spun ca apele vor fi poluate: apele reziduale sunt cancerigene. E clar ca autorul a folosit interviul cu chevronistii pentru ca in final sa le serveasca o minge la fileu ecologistilor gazpromisti care comenteaza pe acet forum: concluzia fina sugerata in final este: jos Chevronul, jos capitalistii, jos americanii, jos exploatatorii fascisto-corporatisti; traiasca Romania, tara noastra pravoslavnica, tara noastra sfanta, nepangarita de ciocoii lacomi exploatatori, traiasca comunismul rusesc, viitorul luminos al omenirii.

( revenire la forma initiala )

Se intelege de la sine

ca tot restul Europei - care fie a interzis complet fie a pus cel putin un moratoriu pe tehnologia fracturarii hidraulice - este, bineinteles, comunista si sub cizma gazpromului, dar in plus este si atat de proasta incat a facut singura alegerea de a-si vara gatul sub cizma in loc sa-si contamineze apele si solul cu produse toxice.
Sau nu am inteles eu corect comentariul tau? Sunt romanii contestatari ai solutiei de fracking atat de neinformati (la fel de neinformati ca si Consiliul Constitutional al Frantei) incat nu-si dau seama ce bine vrea Chevron sa le bage fortat in buzunare (doar selectiv), chiuvete, pamant, puturi, acvifere si tot restul?

Nu avem specialisti in fracturare hidraulica

fapt subliniat chiar de firmele de exploatere- deci nu putem semna un astfel de contract pus sub nas de diferite firme internationale dar cu raspundere limitata.
Personal cred ca
1. ar trebui creata o agentie independenta care sa pota monitoriza activitatea companiilor de extractie a zacamintelor.
2. Tehnologia aplicata sa integreze si un procent de componente industriale romanesti nu numai resuse naturale apa si sol.
3. produsele reziduale precum si solul si apa contaminate sa aibe locuri de stocare si tehnologi de decontaminare
4. clauze de acces la infrastructura locala existenta ca limitarea tonajului, vitezei, zgomotului si vibratiilor,limitarea cantitatii de motorina, limitarea cantitatilor de hidrocarburi arse sau ventilate, limitarea cantitatii de apa reziduala etc. - aici este treaba comunitatii dupa ce capata cunostiinte despre ce o sa fie.
5. personalul din exploatare si aspectul social - specificid numarul de angajati din colectivitatea locala
6. Contorizarea cantitatilor de gaze si lichide produsa, a apei injectate, si procentul care se varsa in contul comunitatii separat de ceea ce ia statul.

La final nu sunt impotriva activitatilor extractive atata timp cat se are in vedere un beneficiu corect pentru comunitate si economia nationala.
La final sa urmam exemplul de exploatare a gazelor de sist din Franta - adica de loc.

 

la teorie

suntem campioni mondiali .


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor