Cine isi vede visul cu ochii gratie haosului din Ucraina

Autor: Ana Ilie
Marti, 22 Aprilie 2014, ora 07:14
7066 citiri
Cine isi vede visul cu ochii gratie haosului din Ucraina

Ca sa-l infrangi pe presedintele rus Vladimir Putin e suficient sa inunzi piata europeana cu gaze naturale obtinute prin fracturarea hidraulica in SUA, sustine industria miniera.

Pe fondul crizei din Ucraina, in Congresul american au fost introduse doua legi, una in Camera Reprezentantilor, una in Senat, cu scopul de a accelera exporturile de gaze naturale lichefiate pentru a ajuta Europa sa se smulga de sub monopolul rus si pentru a spori securitatea nationala a Americii.

Intr-un articol The Guardian, Naomi Klein scrie ca republicanul Cory Gardner, care a initiat legea din Camera, insista ca "sa te opui acestei legi este ca si cum inchizi un apel de urgenta de la prietenii si aliatii nostri". Tot ce se poate, daca prietenii si aliatii tai sunt Chevron si Shell, si urgenta este necesitatea de a mentine profiturile, scrie jurnalista.

Pentru ca acest plan sa functioneze, e important sa nu te uiti atent la detalii. Probabil ca mare parte a gazelor nu va ajunge in Europa, intrucat legea permite ca acestea sa fie vandute pe piata internationala oricarei tari care apartine Organizatiei Mondiale a Comertului.

Mai mult, industria se straduieste de ani de zile sa ii convinga pe americani sa accepte riscurile fracturarii asupra pamantului, apei si aerului, pentru a-si ajuta tara sa ajunga independenta din punct de vedere energetic. Acum, deodata, scopul s-a schimbat si s-a trecut de la "independenta energetica" la "securitatea energetica", ceea ce inseamna, in opinia industriei, vanzarea temporara a unei mari cantitati de gaze de sist pe piata globala, pentru a crea dependenta de aceasta energie si in alta parte.

Este important, mai presus de orice, scrie publicatia citata, sa nu observi ca dezvoltarea infrastructurii necesare exportului de gaze la aceasta scara va dura multi ani. Un singur terminal de transport de gaze lichefiate costa sapte miliarde de dolari, acesta trebuie conectat la o retea masiva de conducte si statii de prelucrare, si are nevoie de propria centrala electrica pentru a genera suficienta energie care sa lichefieze gazele.

Pana cand sunt construite aceste terminale, s-ar putea ca Germania si Rusia sa fie prietene, insa pana atunci multi vor uita ca scuza pentru ca industria sa-si realizeze visul de a exporta gaze a fost Crimeea.

Naomi Klein numeste aceasta strategie de a exploata crizele pentru profit personal in detrimentul interesului societatii "doctrina socului". In ultimii patru ani, lobby-ul industriei gazelor de sist s-a folosit de criza economica din Europa pentru a spune tarilor precum Grecia ca o solutie de iesire din aceasta situatie este sa dea drumul la foraje in mare, argument folosit si in America de Nord si Marea Britanie.

Criza momentului, Ucraina, este folosita pentru a forta indepartarea restrictiilor la exporturile de gaze naturale si a insista pe o intelegere controversata de liber schimb cu Europa. Mai mult, criza pe care industria gazelor naturale a exploatat-o insa cel mai bine este chiar schimbarea climei.

Procesul de extragere a gazelor de sist elibereaza in atmosfera cantitati masive de metan, unul dintre cele mai puternice gaze de sera. In decurs de 15-20 de ani, impactul sau asupra climei va fi de pana la 100 de ori mai mare decat al dioxidului de carbon, spun cercetatorii. Industria nu a admis niciodata ca extractia gazelor de sist, prezentata drept o alternativa la industria poluanta a carbunelui, elibereaza in atmosfera gaze periculoase, ba, mai mult, se prezinta drept "o punte catre o clima mai curata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#Ucraina Rusia gaze sist, #Ucraina gaze sist americani , #gaze de sist