CNBC: Romania are gaze naturale, nu inseamna insa ca le va si scoate la suprafata

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 09:52
2925 citiri
CNBC: Romania are gaze naturale, nu inseamna insa ca le va si scoate la suprafata

Romania, asemenea multora dintre vecinii sai din Europa de Est, ar putea avea destule gaze naturale blocate in depozite de sist pentru a raspunde cererii interne pentru mai mult de 100 de ani, insa acest lucru nu inseamna ca tara le va si scoate la suprafata, se arata intr-un articol al CNBC.

Chevron a suspendat planurile explorarii gazului natural in estul Romaniei, saptamana trecuta, dupa ce protestatarii s-au adunat pentru a se opune explorarii din judetul Vaslui.

Romania, asemenea altor tari din regiune, cauta o cale de a deveni mai independenta intr-un sector energetic dominat de compania energetica rusa Gazprom, potrivit televiziunii americane CNBC.

Gazele de sist inflameaza Europa, nu numai Romania

Un studiu referitor la potentialul gazelor naturale de sist in afara Statelor Unite ale Americii, desfasurat de catre Administratia Informatiilor despre Energie, a descoperit ca Romania detine aproape 1,5 trilioane de metri cubi de rezerve care pot fi scoase la suprafata. Ingrijorarile legate de fracturare ar putea umbri insa viitorul imediat al gazelor naturale ale tarii.

Luni, comisarul european pentru Mediu, Janez Potocnik, a spus intr-o conferinta de presa pe tema gazelor naturale de sist, desfasurata la Londra, ca verdictul pe termen lung nu a fost inca stabilit in ce priveste sisturile.

"Noi surse de gaz, precum cele de sist, sunt atractive. Insa ar trebui sa nu uitam ca gazul de sist este un combustibil fosil si ca telul nostru final este o societate fara emisii de carbon, care va necesita dezvoltarea si sustinerea energiilor regenerabile", a spus Potocnik.

Timpuri grele pentru Chevron: Proteste anti-gaze de sist in Romania si in intreaga lume

Acesta a mai afirmat ca, in timp ce state precum Romania au dreptul sa-si determine propriul mix energetic, de asemenea au cazut de acord asupra unor politici comune pentru viitorul Europei. Pana in anul 2020, statele membre UE trebuie sa reduca emisiile de dioxid de carbon, sa-si sporeasca ponderea surselor regenerabile de energie si sa-si imbunatateasca eficienta energetica cu 20 la suta fata de anii 1990.

Pentru a evita insa cresterile dramatice de temperatura, pe termen lung, comisionarul a spus ca statele membre UE trebuie sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon cu pana la 95 la suta pana in anul 2050. Pana acum, niciun stat european nu se apropie de obiectivul fixat pentru anul 2020.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...