Avem sau nu gaze de sist? Ce spune institutia care gestioneaza resursele minerale

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 07:37
5555 citiri
Avem sau nu gaze de sist? Ce spune institutia care gestioneaza resursele minerale
Foto: thebreakthrough.org

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), institutie aflata in directa coordonare a premierului, a anuntat ca datele referitoare la exploatarea gazelor de sist din Romania se afla in curs de evaluare. Informatia vine la scurt timp dupa ce prim-ministrul Victor Ponta a declarat ca "ne-am batut degeaba, se pare ca nu avem gaze de sist".

ANRM a transmis Ziare.com ca pana acum doar americanii de la Chevron si-au exprimat in mod oficial interesul pentru cautarea resurselor neconventionale in tara noastra, compania primind cateva licente de explorare.

Insa institutia nu poate face precizari despre descoperirile gigantului energetic, avand in vedere ca analiza datelor nu este inca finalizata.

"Acordurile petroliere incheiate de Chevron si statul roman, prin ANRM, se afla inca in etapa de explorare, iar datele si informatiile obtinute in cadrul operatiunilor petroliere de explorare desfasurate pana in prezent sunt in curs de evaluare", au precizat reprezentantii institutiei la solicitarea Ziare.com.

Pozitia Agentiei este similara cu cea a Chevron, care a anuntat, luni, ca nu a terminat de analizat datele referitoare la gazele de sist din tara noastra. Americanii au mentionat ca, de indata ce informatiile sunt prelucrate, ele vor fi predate celor de la ANRM si vor ramane in custodia statului roman.

"Analizam datele adunate in timpul operatiilor de forare si analiza seismica pentru a stabili potentialul resurselor naturale regasite in formatiunile de sist", a transmis gigantul din SUA.

"Cand analiza va fi completa, rezultatele vor fi inmanate Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si vor ramane in custodia statului roman", au adaugat reprezentantii Chevron.

Reactia Chevron dupa ce Ponta a spus ca se pare ca nu exista gaze de sist in Romania

In acest an, Chevron a precizat ca a terminat lucrarile de explorare in satul Pungesti, din judetul Vaslui, dupa ce operatiunile au fost blocate in repetate randuri de protestele localnicilor.

Proteste reluate la Pungesti: Victor Ponta nu uita, tara asta nu-i a ta!

De asemenea, compania americana a obtinut alte trei licente in Popeni 1A (comuna Gagesti), Paltinis 1A (comuna Bacesti) si Puiesti (comuna Puiesti), sprijinind ideea ca descoperirea resurselor neconventionale trebuie sa fie urgentata in conditiile in care tensiunile dintre Ucraina si Rusia sunt tot mai mari.

Declaratia lui Ponta, invaluita in mister

Duminica, seful Guvernului de la Bucuresti, care candideaza din partea PSD-UNPR-PC in turul doi al alegerilor prezidentiale, a precizat ca "gazele de sist oricum s-au amanat pentru ca se pare ca nu avem, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem". "Cred ca ne-am batut pe ceva care nu exista", a spus Ponta, la Antena 3, fara a dori sa prezinte detalii, motivand ca nu poate spune mai mult de atat.

Ponta: Nu avem gaze de sist, ne-am batut pe ceva ce nu exista

In acest context, premierul a adaugat ca, "daca Romania vrea sa fie puternica in domeniul energetic, trebuie sa avem resursele noastre off-shore, resurse conventionale, sa avem toate stimulentele pentru companiile care investesc", mentionand ca gazele conventionale din Marea Neagra sunt in faza de explorare.

Totusi, in primavara acestui an, premierul Ponta afirma ca gazele de sist reprezinta un subiect care trebuie discutat serios, precizand ca, daca nu exista gaze din productia interna, atunci alternativa este cumpararea acestora din Rusia.

ANRM, in subordinea lui Ponta

ANRM a tinut sa precizeze, in raspunsul dat Ziare.com, ca principalul sau obiect de activitate este "gestionarea resurselor de petrol si resurselor minerale situate pe teritoriul si in subsolul tarii si al platoului continental in zona economica a Romaniei din Marea Neagra".

Insa printre atributiile sale se numara si "constituirea fondului national de resurse/rezerve, pe baza confirmarii resurselor/rezervelor de petrol, verificarii si inregistrarii resurselor/rezervelor minerale, care se realizeaza in baza datelor si informatiilor obtinute de catre titularii de acorduri petroliere, in urma lucrarilor de explorare realizate", potrivit Hotararii de Guvern nr. 1419/18.11.2009, modificata prin HG nr.550/2013, privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

Pe scurt, asa cum au spus si cei de la Chevron, datele culese si interpretate vor fi predate ANRM, singura institutie care se ocupa de gestionarea resurselor Romaniei.

Documentul citat mai arata, la art.1, ca "Agentia Nationala pentru Resurse Minerale se organizeaza si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului si in coordonarea prim-ministrului, printr-un consilier de stat".

In prezent, in Romania se fac doar activitati de explorare

Acordurile de concesiune petroliera pentru explorare, dezvoltare si exploatare incheiate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si titulari vizeaza executarea de operatiuni petroliere in vederea explorarii-dezvoltarii-exploatarii titeiului si a gazelor naturale, a mai transmis ANRM.

"Scopul imediat al acestor acorduri petroliere este de executare a unor lucrari de explorare prin care sa se stabileasca daca in acest perimetru exista acumulari de hidrocarburi.

Explorarea, primul stadiu in derularea operatiunilor petroliere din Romania, ne permite sa determinam daca exista resurse, in ce cantitati si daca se justifica trecerea la faza de exploatare ale acestora. Lucrarile de explorare se desfasoara pe o perioada initiala de 2-5 ani, cu posibilitatea de extindere pentru 2-3 ani, in practica, durata fazei de explorare ajungand si la 10-15 ani", ne-au mai spus reprezentantii institutiei.

Ei au adaugat ca, in ipoteza in care se descopera acumulari de hidrocarburi, ce ar putea fi exploatate in scop comercial, are loc trecerea la faza de dezvoltare si, apoi, la cea de exploatare, dar numai dupa obtinerea tuturor avizelor necesare din partea autoritatilor competente.

"Trecerea la aceasta etapa se poate face numai dupa obtinerea acordului de mediu si asigurarea conditiilor de captare a petrolului si dupa autorizarea ANRM", au incheiat reprezentantii institutiei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Ponta gaze sist, #ANRM gaze sist, #gaze sist Romania , #gaze de sist