Chevron pleaca din Romania: Ce trebuie sa facem mai departe

Luni, 02 Martie 2015, ora 07:25
6690 citiri
Chevron pleaca din Romania: Ce trebuie sa facem mai departe
Foto: Wikipedia

Compania americana Chevron a anuntat ca se retrage din Romania, unde a cautat gaze de sist. Insa ce inseamna plecarea gigantului energetic pentru tara noastra?

Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, sustine ca exista trei motive pentru care Chevron a plecat din Europa de Est.

  • a) rezultatele explorarilor preliminare sunt dezamagitoare, daca initial in Polonia fusesera estimate rezerve impresionante sau exagerate de catre Energy Information Administration (SUA) rezultatele forajelor facute de cateva companii au fost extrem de dezamagitoare
  • b) prabusirea preturilor la titei face neprofitabila extractia gazului de sist si a petrolului de sist nu numai in Europa, ci si in SUA
  • c) opozitia miscarilor ecologiste si a comunitatilor locale fata de o metoda de extractie- fracturarea hidraulica - care consuma mari cantitati de apa, resursa deficitara in estul Europei, si polueaza grav mediul.
  • Chevron explica de ce paraseste Romania

    "Pentru Romania, plecarea Chevron nu inseamna mare lucru, povestea frumoasa a gazelor de sist, ca ar asigura independenta energetica a Romaniei si inlaturarea dependentei de importurile din Rusia, este doar una adresata necunoscatorilor, nu stim exact potentialul de gaz de sist si nici costurile imense legate de poluarea mediului", a precizat Petre Prisecaru pentru Ziare.com.

    Pe de alta parte, el considera ca Romania are un potential imens in producerea energiei din biomasa.

    "Tara noastra ar putea produce biogaz destul pentru necesitatile proprii, cum ar fi cel din deseurile biologice menajere (daca ar fi colectate selectiv, adunate si puse in bazine de fermentare) fara sa se polueze mediul. Este nevoie de o strategie in acest domeniu si de unele investitii", a punctat Prisecaru, care a adaugat ca s-a investit mult in energie eoliana si energie hidro, asa ca poate ar fi cazul sa investim mai mult in dezvoltarea biogazului, dupa exemplul Germaniei si al Elvetiei.

    "Rezervele de gaz traditional (metan) sunt in curs de epuizare rapida si trebuie cautate solutii eficente, avantajoase de diversificare, gazul de sist ramane una dintre ele, dar bazata pe noi tehnologii, curate si nepoluante", a completat acesta.

    Analist FT: Decizia Chevron e justificata

    Decizia Chevron de a se retrage din Romania si din alte piete est-europene e de inteles, avand in vedere scaderea cotatiei pe bursa a materiilor prime, care a franat productia de gaze de sist si in SUA, unde inregistrase un avant spectaculos, considera Andrew MacDowall, analist specializat in piete emergente si corespondent al publicatiei Financial Times.

    "Chevron va merge la sigur si se va concetra pe pietele principale, iar Romania si alte state din regiune nu fac parte din ele. De asemenea, ideea lansata de premierul Victor Ponta, care a declarat ca ne-am batut pe ceva care nu exista, nu a ajutat jucatorii din industrie. Pe de alta parte, descoperirile nu au provocat prea mult entuziasm", a explicat acesta pentru Ziare.com.

    In prezent, Romania nu este atractiva in domeniul gazelor de sist, mai ales in conditiile in care au existat proteste de amploare.

    "Decizia Chevron este putin dezamagitoare, deoarece resursele neconventionale puteau diversifica resursele Romaniei, astfel ca dependenta de Rusia ar fi fost mult mai mica. Insa piata energetica e un joc pe termen lung. Chiar daca americanii s-au retras acum, e posibil ca gazele de sist sa revina in atentia romanilor peste cativa ani", a incheiat Andrew MacDowall.

    Chevron: Ne retragem din Romania

    Chevron a anuntat ca renunta la afacerile din Romania. Decizia a fost una "de afaceri", dupa ce s-a constatat ca investitiile facute aici nu pot concura cu alte oportunitati de investitii din portofoliul companiei.

    Anul trecut, Chevron a decis sa plece si din Polonia, Lituania si Ucraina.

    La finalul lui 2014, premierul Victor Ponta declarase ca, de fapt, Romania nu ar dispune de gaze de sist. La vremea respectiva, Ponta a mai spus ca "ne-am batut pe ceva ce nu exista", fara sa ofere alte detalii.

    Chevron explica de ce paraseste Romania

    In replica, reprezentantii Chevron spuneau, la vremea respectiva, ca inca nu au terminat analiza legata de potentialul rezervelor de gaze de sist din Romania.

    "Cand analiza va fi completa, rezultatele vor fi inmanate Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si vor ramane in custodia statului roman", au adaugat reprezentantii Chevron.

    In 2014, compania a precizat ca a terminat lucrarile de explorare in satul Pungesti, din judetul Vaslui, dupa ce operatiunile au fost blocate in repetate randuri de protestele localnicilor.

    Un raport al Administratiei Americane pentru Informatie in Domeniul Energiei (EIA) publicat in 2013 estima ca Romania are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adica 1.444 miliarde metri cubi.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
    Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
    Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
    O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
    O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
    Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
    #gaze sist Romania, #Chevron pleaca Romania, #investitii Chevron Romania , #gaze de sist