Expert Forum: 5 lucruri importante despre gazele de sist si rascoala de la Pungesti

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 16:05
2639 citiri
Expert Forum: 5 lucruri importante despre gazele de sist si rascoala de la Pungesti
Foto:ziareulevenimentul.ro

Gestiunea dezastruoasa a subiectului gaze de sist, deopotriva de catre Guvern si de Chevron, risca sa compromita definitiv tema in Romania sau sa lase teren liber unor noi baieti destepti, atentioneaza expertii EFOR.

"Riscul cel mai mare cu gazele de sist e ca lucrurile sa derapeze exact in directia pe care o vedem zilele acestea: In Piata Universitatii, revolutie Flower Power contra unui proiect punctual; In Moldova, protest local al proprietarilor speriati ca li se otravesc fantanile si li se cutremura ogoarele; In lege, un vid de reglementare a gazelor de sist; nimeni nu stie daca nu cumva baieti destepti nu fac explorari deja, fara sa avem noi habar", se arata in raportul publicat de Expert Forum (EFOR) si intitulat "Rascoala anti-fracking".

Analistii de politici publice Otilia Nutu si Sorin Ionita subliniaza faptul ca "lipsa de transparenta si credibilitate a guvernului, plus gafele de comunicare ale marilor investitori in industria extractiva, vor escalada miza si radicalismul protestelor anti-RMGC".

In raportul Expert Forum sunt punctate 5 idei importante legate de controversatul subiect al gazelor de sist.

In primul rand faptul ca "in principiu, n-ar fi rau sa gasim gaze de sist, iar exploatarea lor ar fi si in avantajul nostru, al consumatorilor romani", in conditiile in care "rezervele noastre de gaz conventional mai ajung pentru vreo 10 ani, epuizandu-se treptat".

Pe de alta parte, se uita faptul ca "deocamdata discutam de explorare, nu exploatare, lucru despre care se vorbeste prea putin.

Este foarte posibil, daca nu probabil, sa se gaseasca mult mai putin gaz de sist exploatabil economic decat se cauta (...) In orice caz, chiar daca se gaseste gaz in lunile acestea, chiar daca rezervele ar fi importante, despre exploatare discutam cel devreme prin 2018. Daca prin America s-a gasit ca 1/1000 din puturile de fracking au avut incidente de mediu, putem sa ne dam seama cam care e ordinul de marime pentru risc, in explorare si exploatare.

Mai mult, scandalul de la Pungesti e in jurul unui put de explorare in care se foloseste tehnologie conventionala! Chevron are avizele de forare, certificate de urbanism si autorizatii de mediu pentru un put de forare vertical", se mai arata in raportul EFOR, in care este criticat faptul ca reprezentantii companiei americane nu au reusit sa comunice public nici macar faptul ca vor folosi "tehnologie conventionala, fara fracking si fara exproprieri".

In al treilea rand, "si guvernul, si Chevron trebuie sa inceteze sa-i mai trateze pe oameni ca pe prosti si masa de manevra", se mai arata in raportul Expert Forum.

"E de datoria amandurora sa contribuie la o informare corecta si sa explice publicului ce fac. E absolut legitima ingrijorarea publicului ca statul roman e incapabil sa respecte interesul public si sa aplice reguli stricte de mediu, daca vom ajunge sa folosim vreodata fracking in Romania", mai adauga autorii raportului, care afirma ca este "mai probabil ca oamenii din strada, la Pungesti sau in Bucuresti, sa fie mai inteligenti decat politicienii care ii reprezinta si pe care ii voteaza", iar ingrijorarea lor este legitima.

Totodata, viteza cu care s-au dat avizele de mediu si s-au transformat avizele negative la nivel local in aprobari e suspecta. "Suspecta este si atitudinea primarilor care anul trecut se gandeau la referendumuri contra gazelor de sist si astazi sunt mari sustinatori ai ideii", se mai arata in raportul citat.

O ultima problema ridicata de expertii EFOR este esentiala.

"Azi, in legislatia romaneasca nu exista nicio prevedere speciala pentru gaze de sist. Termenul ca atare nu exista in lege, iar contractele de concesiune sunt pe teren, pe care se poate exploata orice resursa la orice adancime, in baza aceluiasi acord petrolier, daca se obtin celelalte avize (autorizatia de forare de la ANRM, certificat de urbanism, autorizatii de constructie si acord de mediu). (...)

Gaze de sist: Nedreptate si pentru Chevron, si pentru localnici. Guvernul sa renunte la duplicitate! Interviu

'Vina' lui Chevron e ca sunt primii care au recunoscut ca-i intereseaza gazele de sist. Mai bine ne-am preocupa sa discutam serios, in urmatorii ani, ce reglementari speciale necesita acesta resursa, pentru ca ce nu se poate face oficial, se va face neoficial", atentioneaza expertii EFOR.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Expert Forum gaze sist, #EFOR Chevron Pungesti, #Expert Forum proteste Pungesti , #gaze de sist
Comentarii