Ziare.com

Expert in energie despre gazele de sist: Lipsa unui stat puternic determina atitudini emotionale - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 12:27

   

Expert in energie despre gazele de sist: Lipsa unui stat puternic determina atitudini emotionale - Interviu
Fracturarea hidraulica a mai fost folosita in Romania pentru prima data cu mai bine de 50 de ani in urma in zacamintele conventionale, dar problema acum este ca lipsa unui stat puternic si interesele particulare determina atitudini emotionale, fara sa se cunoasca cat rau sau cat bine poate aduce exploatarea gazelor de sist pentru romani si pentru Romania, afirma Dumitru Chisalita, expert energie eficienta.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Dumitru Chisalita atrage atentia ca nu exista o analiza stiintifica privind avatajele si pericolele pe care le-ar aduce gazele de sist in Romania, analiza care sa fie supusa dezbaterii publice. Discutia de acum are la baza in principal pozitia unor politicieni fata de acest subiect.

Dezbaterea aceasta ar trebui sa raspunda in principal la cateva intrebari esentiale referitoare la poluare, la epuizarea resurselor de apa, la gestionarea apelor uzate, la pretul gazelor, dar si la diponibilitatea oamenilor de a accepta preturi mai mari pentru a asigura protectia mediului, spune Dumitru Chisalita.

El apreciaza ca "aceste proteste nu sunt exclusiv ecologiste, ele se bazeaza pe sensibilitatea publicului la acest subiect si sunt folosite de anumite cercuri".

Metoda fracturarii hidraulice a mai fost folosita in Romania?

Manualul Inginerului Petrolist, volumul 45, aparut la Editura Tehnica in anul 1957, prezenta principiul de fracturarea hidraulica, principiu care nu s-a modificat pana in prezent. Scopul fracturarii hidraulice este de a mari cantitatea de gaze care curge dinspre zacamant catre suprafata.

Fracturarea hidraulica a fost folosita in Romania pentru prima data cu mai bine de 50 de ani in urma in zacamintele conventionale. In anii '50 au fost efectuate fracturari hidraulice la sonde de pe zacamintele Zemes, Tazlau si Moinesti. Intre anii 1993-1995 au fost derulate mai multe fracturari hidraulice la sonde de pe zacaminte de gaze din Transilvania. La una din aceste operatii am asistat personal.

Principiul fracturarii consta in injectarea in strat a unui amestec lichid pe baza de apa, la presiune inalta, care va patrunde fortat in roca colectoare, producand una sau mai multe fisuri sau largind fisurile existente. Cand se opreste pomparea lichidului de fracturare, pentru a le mentine deschise si a preveni prabusirea straturilor superioare, se introduc in acestea nisip de diverse granulatii.

Doar americanii de la Chevron au licenta de exploatare a gazelor de sist in Romania?

Nu este necesara obtinerea unei licente de exploatare a gazelor conventionale sau neconventionale. Explorarea-dezvoltarea-exploatarea titeiului si a gazelor naturale se realizeaza pe baza de acorduri petroliere de concesiune, incheiate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si aprobate de Guvernul Romaniei.

Are Romania nevoie sa exploateze gazele de sist din subsolul sau? Ar fi aceasta o cale spre securitatea energetica a Romaniei?

Gradul avansat de epuizare a acumularilor de gaze, cunoscute sub forma de zacaminte de gaz a determinat, in special in SUA, demararea de studii pentru extragerea gazului care nu a apucat sa se acumuleze gasindu-se in diverse stadii ale procesului de formare a gazelor si/sau migrare.

Astfel, a aparut notiunea de GAZ NECONVENTIONAL. Gazele neconventionale cuprind si gazele de sist, dar si alte tipuri de gaze care necesita exploatarea prin fracturare hidraulica, dar la care cantitatea de apa necesara procesului este mult mai mica fata de gazele de sist.

Epuizarea resurselor de hidrocarburi, lipsa unor perspective concrete de inlocuire a hidrocarburilor la nivelul cererii mondiale de energie, cresterea preturilor energiei etc. vor determina in viitor exploatarea gazelor neconventionale.

In fata protestelor, de felul celor pe care le vedem in Romania, Sofia a cedat si a interzis exploatarea gazelor de sist. Chevron a facut deja un pas inapoi la Pungesti. Cine ar avea de castigat si ce ar fi de pierdut dintr-o decizie similara cu a Sofiei?

Gazele neconventionale pot sa diminueze cantitatile de gaze importate, pot sa diminueze cantitatile de energie electrica produsa prin metode regenerabile, sa diminueze subventiile si proiectele de energie regenerabila, sa diminueze importurile de carbune si productia de carbune autohton, sa determine reducerea cererii de benzina si motorina consumata in Romania etc.

Gazele neconventionale pot sa aduca pe piata noi cantitati de gaze, preturi mai mici ale gazelor fata de pretul gazelor de import, tarife de transport mai mici pentru gaze, surplus de gaze in anumite perioade din an, care sa permita exporturi de gaze, resurse financiare importante pentru Romania sub forma de taxe, redevente si accize.

Cum va explicati protestele starnite de primele manevre de exploare de la Pungesti?

Aparent, este greu de explicat. Aceiasi oameni stau impasibili la o multime de actiuni care "atenteaza" asupra vietii lor: servicii sociale, medicale si de invatamant de proasta calitate, infrastructura de drumuri si cai ferate defectuoasa, institutii ale statului care maresc taxele, indatorarea tarii si a administratilor locale.

Toate acestea se intampla zi de zi, fara sa determine revolutii, iesiri in strada, proteste etc. In opinia mea aceste proteste nu sunt exclusiv ecologiste, ele se bazeaza pe sensibilitatea publicului la acest subiect si sunt folosite de anumite cercuri.

Cum se poate iesi din aceasta dilema periculoasa - presiune publica vs interes strategic al Romaniei?

In fapt, nu exista o analiza stiintifica privind avatajele si pericolele pe care le-ar aduce gazele de sist in Romania si care sa fie supusa dezbaterii publice. Dezbaterea publica a aparut in lipsa acestei analize si ea are la baza in principal pozitia unor politicieni fata de acest subiect.

Problema gazelor de sist ar trebui dezbatuta dupa ce subiectul este disecat in cateva capitole importante si se obtin raspunsuri pertinete, asupra catorva probleme importante.

Poluarea solului si subsolului in timpul forajului sondelor. Care este riscul ca in timpul forajului sa se polueze solul si subsolul, plecand de la istoricul forajelor realizate in Romania? Care sunt consecintele unei astfel de poluari si in cat timp pot sa fie ele eliminate?

Epuizarea resurselor locale de apa prin operatia de fracturarea hidraulica - cantitatile mari de apa necesare acestei operatiuni pot sa afecteze resursele de apa ale zonei in care se practica aceasta operatie mergand pana la epuizarea temporara a acestor resurse. Care este cantitatea de apa care va fi folosita pentru fracturare hidraulica? Cum se poate conditiona efectuarea lucrarilor de fracturare hidraulica, fara a afecta resursa de apa a comunitatilor locale?

Gestionarea apelor rezultate dupa operatia de fracturarea hidraulica - gestionarea acumularilor de ape uzate/contaminate, actiune care se poate intinde pe ani buni, reprezinta o problema importanta in procesul de exploatare a gazelor de sist.

Experientele din Romania arata ca dupa ce firmele obtin profitul pe care si l-au propus, abandoneaza locatia respectiva, sub diverese forme juridice, ajungandu-se ca gestiunea si responsabilitatea acestora sa nu mai fie a nimanui. Firma "dispare", autoritatile invoca lipsa banilor si a cadrului juridic, iar oamenii raman cu problemele.

Exploatarea gazelor de sist poate sa determine peisaje dezolante cu acumulari de apa nepotabila si diminuarea resurselor de apa potabila. Dar, in acelasi timp, exista locatii unde o gestiune corespunzatoare a problemelor postexploatare a gazelor de sist face ca activitatile umane sa se desfasoare normal.

Trebuie cunoscute metodele de gestionare a apelor uzate post forare si riscul ca apele contaminate acumulate la suprafata sa polueze solul si subsolul, care sunt consecintele unei astfel de poluari si in cat timp pot sa fie ele eliminate.

Cum se asigura provizioanele necesare pentru gestionarea apelor uzate, post exploatare si inchidere a sondelor, astfel incat locatile sa nu fie abandonate si sa nu determine costuri suplimentare din partea statului sau administratiei locale? Care va fi valoarea acestor provizioane? Cine le va accesa in situatia abandonarii locatiei? Cum vor fi ele folosite?

Disponibilitatea surselor existente de a acoperi cererea de gaze din piata si nevoia de noi resurse - Evolutia viitoare a cererii din Romania poate fi acoperita din sursele de gaze conventionale existente sau potential a fi descoperite in viitor? Sunt necesare exploatarea gazelor de sist pentru a acoperi cererea de gaze din Romania?

Se doreste a se exploata gaze de sist pentru a fi exportate sau se doreste o constructie a Romaniei pe principiul Dezvoltarii Durabile si mentinerii acestor resurse pentru generatiile viitoare?

Pretul gazelor din sursele existente (intern/import) vresus pretul gazelor de sist - Va fi pretul gazelor de sist mai mic decat pretul gazelor importate din Federatia Rusa sau din alte surse potentiale?

Disponibilitatea oamenilor de a-si mari costurile la unele produse (cum este costul cu energia) pentru protejarea mediului - Respingerea activitatilor de fracturare hidraulica sau a exploatarii gazelor de sist, pe considerente de protejarea mediului, poate determina scoaterea mai multor bani din buzunarul romanilor pentru energie?

Lipsa unui stat puternic, lipsa unui Institut de prognoza si analiza macro si microeconomica, interesele particulare determina atitudini emotionale, fara sa se cunoasca "cat rau sau cat bine" poate aduce exploatarea gazelor de sist pentru romani si pentru Romania.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2066 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ESENTA, in cuvinte putine si nu numai in Romania:

Experientele din Romania arata ca dupa ce firmele obtin profitul pe care si l-au propus, abandoneaza locatia respectiva, sub diverese forme juridice, ajungandu-se ca gestiunea si responsabilitatea acestora sa nu mai fie a nimanui. Firma "dispare", autoritatile invoca lipsa banilor si a cadrului juridic, iar oamenii raman cu problemele.

 

 

Zemes-Moinesti

"Fracturarea hidraulica a fost folosita in Romania pentru prima data cu mai bine de 50 de ani in urma in . In anii '50 au fost efectuate fracturari hidraulice la sonde de pe zacamintele Zemes, Tazlau si Moinesti. Intre anii 1993-1995 au fost derulate mai multe fracturari hidraulice la sonde de pe zacaminte de gaze din Transilvania. La una din aceste operatii am asistat personal". Va invitam la Zemes si la Moinesti la un pahar cu apa proaspata din izvoarele ramase dupa alunecarile de teren.

 

 

"specialist" fracturarea a mai fost folosita in Romania...

Nu induce lumea in eroare !.....poate metoda a mai fost folosita nu zic nu.........dar la 2-3 sonde ...acum astia vin cu 2000-3000 sonde !!!!Mai spui ca esti "specialist".......Ce impact de mediu au 2-3 sonde ?si ce impact asupra mediului au 2000-3000 sonde ?
Cine-i prost sa moara !

 

 

Daca independenta

energetica a Romaniei este o necesitate, si nu ma indoiesc de asta, de ce cei pusi sa conduca tara nu valorifica potentialul raurilor prin hidrocentrale, ci dimpotriva se vand hidrocentrale (vezi insolventa Hidroelectrica).De ce nu se pune accent pe panouri solare ? De ce energia eoliana e sponsorizata de consumator (adica si casnic si industrial), prin plata acelei contributii de cogenerare de inalta eficienta ? D-le specialist, in toate explicatiile apare si un compus chimic care se injecteaza in sol o data cu apa; care este acel compus chimic si cum de el nu contamineaza solul si panza freatica? Ba, mai zilele trecute, citeam despre studiile unui general referitor la semnalele vizibile cu 12 ore inaintea unui cutremur si, ce sa vezi, si acolo se vorbea despre cutremure produse de astfel de explaoatari de gaze de sist si de petrol! Deci, cine spune adevarul si cine nu ? Mai puteti discerne un asa lucru in ziua de azi, cand d-l prim ministru stie despre extragerea aurului de la Rosia Montana prin tehnologie curata, autohtona, :

http://www.certitudinea.ro/articole/modelul-de-Tara/view/solutia-romaneasca-fara-cianuri-despre-care-victor-ponta-nu-scoate-un-cuvant-documentele-prezentate-de-inventatori

si tot nu e bine sa avem noi intregul ci numai 6% (redevente). Cum mai poti convinge un popor despre buna credinta a politicienilor lui, cand ani de-a randul l-ai mintit, furat si amenintat ?

 

 

Ce trebuie sa ....

,.... faca un om simplu ca sa poata cumpara actiuni? Daca stie cineva sa scrie si aici ca citesc multi. Si de ce nu se listeaza la Bursa si CFR Marfa? S-ar vinde la o valoare reala.... si nu mai avem pe cap o privatizare perpetua....

 

 

Cu observatia ca pericolele sunt pentru unii, iar

avantajele pentru altii. A numi neacceptarea acestei situatii ignoranta, este o judecata superficiala sau o mostra de cinism.

 

 

Articol echilibrat, interviu echilibrat, intrebari justificate: cat

va castiga cetateanu simplu si cat va investi in reparatiile de dupa exploatare!
Dupa cum se stie, se vede si se tot simte de peste 2 decenii, mai nimic; cum din nimic nu poate face bici decat Ilici si gashka, ma indoiesc sincer ca un om cu scaun la cap este dispus sa mearga pe mana usl si sa-si amaneteze pamantul, apa, viitorul pe motiv de cuvinte frumoase. Sau de indemnul rasuflat ca avem nevoie de bani, dupa ce ne-am pricopsit cu bogatasii nostri.
PS O usoara corectie la titlu: lipsa unui stat corect cultiva o emotionalitate excesiva...noi muncim nu gandim, moarte intelectualilor; identificarea statului puternic rezoneaza activ cu notiunea de independenta inclusiv energetica. Altfel nu facem decat sa marit spaga la redeventa, taxa la munca, birul pe viata in general.

 

 

Nu e nimic de ras in frica tinerilor de viitor

Nu e nimic de ras in frica tinerilor de viitor in postromanism. Nelinistea hipsterilor si a plugarilor isi are izvorul tocmai in inapoierea ca sisturile si cianurile, prezentate deocamdata drept singurele solutii anticriza, sunt percepute ca niste paleative africane de secol XIX! De fapt, daca puterea nu ne ia in serios cercetatorii, protestatarii nu fac decat sa dezvolte rationamentul prezidential cum ca scoala scoate numai tampiti: uite ca nici invatamantul superior, care da clasa politica si complicea ei intelectuala, nu produce specialistii necesari pentru un progres demn de UE, bazat pe cunoastere, nu pe prostituarea subsolului!

 

 

De ce, de ce, de ce....

De ce nici prim ministrul, nici presedintele nu si-au asumat o atitudine clara privind absenta pericolelor? De ce nu a iesit niciunul, cu greutatea pe care o dau functiile respective, sa afirme limpede, cu subiect si predicat, ca nu exista pericolele despre care vorbim noi, ignorantii?
Stiti de ce? Fiindca nu stiu precis acest lucru. Nu s-au deranjat suficient sa se informeze, sau nu exista date. Si daca nu stiu, cum de isi permit nu sa sustina, DAR SA PERMITA aceste operatiuni?
Daca tin la independenta energetice a tarii, de ce accepta transformarea romanilor in cumparatori (la pretul pietei) ai produselor rezultate din vanzarea pe nimic a resurselor nationale? De ce nu-i dau in judecata pe predecesorii vinovati de pierderea acestei independente?

 

 

"specialist"

"Specialistul" chiar este specialist.
Ia uitativa un pic aici:

http://www.transilvaniabusiness.ro/Dumitru-Chisalita-vizionarul-de-la-Romgaz

Asa ca puteti sa spuneti ca va place sau nu cum scrie, nu ca scrie in necunostinta de cauza. El a pus niste intrebari corecte. Probabil ca are si raspunsuri la unele din ele, dar raspunsul e pe bani. Asta poate fi si motivul pentru care a plecat din guvern in 2012: unii cu expertiza si altii cu foloasele si apritiile pe la TV-uri.

 

 

Statul(adica guvernul)lui Chisalita e chisalita

Esti chisalita la cap, ne spui lucruri stiute si totodata induci in eroare,dezinformezi.Cu mult inaintea ta chisalita noi am aflat ca Ceausescu a incercat metoda dar datorita riscurilor mari a oprit tot.
Noi,adica maria ta chisalita,suntem mai teribili si trebuie sa facem statul tare si mare adica sa iasa jandarmii cu glont pe teava si la prima tentativa populara de demonstratie,sa traga.
BA chisalita dupa tine era mai bun statul anti democratic ca era mai puternic.
Dupa mintea ta chisalita noi trebuie sa inghitim ce vrea statul,adica dupa tine guvernul si sa ne supunem.BA chisalita eu credeam ca statul ne cuprinde si pe noi nu numai excrocii si pungasii.

 

 

"Domnul" ... zeama de poame fierte e ... EXPERT???

In ce?
In energie ... "eficienta"?!?
Pai sa le explice cineva lui alora din ... nick-ul meu - deci si lui IE&D! - cum e cu energia eficienta. Ca eu n-am timp sa shcolarizez ... euglenele!

Pentru cine nu stie, "eminentza" asta de expert este ... fostul DIRECTOR GENERAL la - Ooops! - Romgaz!!! Iar apoi un fel de consilier al fostului ministru PDL-ist al economiei, Lucian Bode!

O fi fost dat afara de la leafa extrem de mare de director general la Romgaz doar din vendetta politicii bassissto-pdl-ista in domeniul ... sugativarii paralelor alora de dadeau mai mult in pseudo-licitatziile energetice sau, pur si simplu, a facut - dupa cum spun "gurile rele" - o ingenioasa si preventiva fandare laterala ca sa scape de insistentzele ... DNA-ului?!?

Omuletzului gazelor nu i-au ajuns stipendiile din domeniul gazelor, s-a facut pina si ... cadru universitar!
Si pentru ca lovelele nu vin niciodata singure sau de capul lor, "eminentza" este platit foarte gras si din activitatea de ... auditor energetic si expert judiciar in ... petrol si gaze!
Sa mai spuna careva ca ... "eficientza" nu are pretzul ei! Cam de ... cite va zeci de mii de euro. Lunar! Adica luna de luna pe Pamint, sa nu intzeleaga careva ca s-au gasit ... gaze de shist si pe Luna!

P.S.: Pina si ideea ca unul din ashtia sa dea lectzii de eficientza energetica repugna oricarui om cu bunul simtz si ratziunea intacte!
IE&D nu se formalizeaza insa.
In fond, fiecare are "pretzul" sau, nuuu?!?

Constat ca ashtia din nick-ul meu sint din ce in ce mai interesatzi in ... diseminarea - Ooops! - GRATUITA! - a tuturor "opiniilor" extrem de favorabile gazelor de shist si extragerii aurului cu cianuri.

OARE DE CE?!?...

P.P.S.: Sa-i explice cineva si astuia cu ... "gnorantza", cum e in lumina celor de mai sus chestiunea cu ... ignorantza!
Da' avetzi grija sa nu-l stresatzi ca el si-asa ... nu iese in strada. Ar fi si jenant...

 

 

nicolae

vezi ca sunt institutii de brokeraj de unde poti capata toate informatiile despre actiunile dorite, numai daca sunt scoase pe piata.Sau, mai simplu formeaza pe "Goagal" "cumpar actiuni ..." si te poti documenta !

 

 

alunecari de teren

Esti sigur ca alunecarile de teren au parut datorita sondelor?
Mai gandeste-te inainte de a scrie prostii. "cineva" a taiat paduri ... "altcineva" a facut experiente cu exploatarea sarii prin injectie de pa si extragerea saramurii din pamant ...
De cand a scazut activitaea petroliera in zona oamenii o duc din ce in ce mai rau. Si asta s-a simtit si la Onesti. Cominatul e aproape mort ... ce sa mai coentez ...

 

 

Avantajele exploatarii sunt mult mai mari decat pericolele.

Asa ca doar cei mai ignoranti (ca sa nu spun altfel) ies in strada. Prospectiunile s-au inceput si in judetul Constanta si in Ardeal, insa acolo nu era destula ignoranta ca sa scoata lumea in strada.....

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor