Expert in energie despre gazele de sist: Lipsa unui stat puternic determina atitudini emotionale - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 12:27
4230 citiri
Expert in energie despre gazele de sist: Lipsa unui stat puternic determina atitudini emotionale - Interviu
Foto: www.mirceahodarnau.ro

Fracturarea hidraulica a mai fost folosita in Romania pentru prima data cu mai bine de 50 de ani in urma in zacamintele conventionale, dar problema acum este ca lipsa unui stat puternic si interesele particulare determina atitudini emotionale, fara sa se cunoasca cat rau sau cat bine poate aduce exploatarea gazelor de sist pentru romani si pentru Romania, afirma Dumitru Chisalita, expert energie eficienta.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Dumitru Chisalita atrage atentia ca nu exista o analiza stiintifica privind avatajele si pericolele pe care le-ar aduce gazele de sist in Romania, analiza care sa fie supusa dezbaterii publice. Discutia de acum are la baza in principal pozitia unor politicieni fata de acest subiect.

Dezbaterea aceasta ar trebui sa raspunda in principal la cateva intrebari esentiale referitoare la poluare, la epuizarea resurselor de apa, la gestionarea apelor uzate, la pretul gazelor, dar si la diponibilitatea oamenilor de a accepta preturi mai mari pentru a asigura protectia mediului, spune Dumitru Chisalita.

El apreciaza ca "aceste proteste nu sunt exclusiv ecologiste, ele se bazeaza pe sensibilitatea publicului la acest subiect si sunt folosite de anumite cercuri".

Metoda fracturarii hidraulice a mai fost folosita in Romania?

Manualul Inginerului Petrolist, volumul 45, aparut la Editura Tehnica in anul 1957, prezenta principiul de fracturarea hidraulica, principiu care nu s-a modificat pana in prezent. Scopul fracturarii hidraulice este de a mari cantitatea de gaze care curge dinspre zacamant catre suprafata.

Fracturarea hidraulica a fost folosita in Romania pentru prima data cu mai bine de 50 de ani in urma in zacamintele conventionale. In anii '50 au fost efectuate fracturari hidraulice la sonde de pe zacamintele Zemes, Tazlau si Moinesti. Intre anii 1993-1995 au fost derulate mai multe fracturari hidraulice la sonde de pe zacaminte de gaze din Transilvania. La una din aceste operatii am asistat personal.

Principiul fracturarii consta in injectarea in strat a unui amestec lichid pe baza de apa, la presiune inalta, care va patrunde fortat in roca colectoare, producand una sau mai multe fisuri sau largind fisurile existente. Cand se opreste pomparea lichidului de fracturare, pentru a le mentine deschise si a preveni prabusirea straturilor superioare, se introduc in acestea nisip de diverse granulatii.

Doar americanii de la Chevron au licenta de exploatare a gazelor de sist in Romania?

Nu este necesara obtinerea unei licente de exploatare a gazelor conventionale sau neconventionale. Explorarea-dezvoltarea-exploatarea titeiului si a gazelor naturale se realizeaza pe baza de acorduri petroliere de concesiune, incheiate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si aprobate de Guvernul Romaniei.

Are Romania nevoie sa exploateze gazele de sist din subsolul sau? Ar fi aceasta o cale spre securitatea energetica a Romaniei?

Gradul avansat de epuizare a acumularilor de gaze, cunoscute sub forma de zacaminte de gaz a determinat, in special in SUA, demararea de studii pentru extragerea gazului care nu a apucat sa se acumuleze gasindu-se in diverse stadii ale procesului de formare a gazelor si/sau migrare.

Astfel, a aparut notiunea de GAZ NECONVENTIONAL. Gazele neconventionale cuprind si gazele de sist, dar si alte tipuri de gaze care necesita exploatarea prin fracturare hidraulica, dar la care cantitatea de apa necesara procesului este mult mai mica fata de gazele de sist.

Epuizarea resurselor de hidrocarburi, lipsa unor perspective concrete de inlocuire a hidrocarburilor la nivelul cererii mondiale de energie, cresterea preturilor energiei etc. vor determina in viitor exploatarea gazelor neconventionale.

In fata protestelor, de felul celor pe care le vedem in Romania, Sofia a cedat si a interzis exploatarea gazelor de sist. Chevron a facut deja un pas inapoi la Pungesti. Cine ar avea de castigat si ce ar fi de pierdut dintr-o decizie similara cu a Sofiei?

Gazele neconventionale pot sa diminueze cantitatile de gaze importate, pot sa diminueze cantitatile de energie electrica produsa prin metode regenerabile, sa diminueze subventiile si proiectele de energie regenerabila, sa diminueze importurile de carbune si productia de carbune autohton, sa determine reducerea cererii de benzina si motorina consumata in Romania etc.

Gazele neconventionale pot sa aduca pe piata noi cantitati de gaze, preturi mai mici ale gazelor fata de pretul gazelor de import, tarife de transport mai mici pentru gaze, surplus de gaze in anumite perioade din an, care sa permita exporturi de gaze, resurse financiare importante pentru Romania sub forma de taxe, redevente si accize.

Cum va explicati protestele starnite de primele manevre de exploare de la Pungesti?

Aparent, este greu de explicat. Aceiasi oameni stau impasibili la o multime de actiuni care "atenteaza" asupra vietii lor: servicii sociale, medicale si de invatamant de proasta calitate, infrastructura de drumuri si cai ferate defectuoasa, institutii ale statului care maresc taxele, indatorarea tarii si a administratilor locale.

Toate acestea se intampla zi de zi, fara sa determine revolutii, iesiri in strada, proteste etc. In opinia mea aceste proteste nu sunt exclusiv ecologiste, ele se bazeaza pe sensibilitatea publicului la acest subiect si sunt folosite de anumite cercuri.

Cum se poate iesi din aceasta dilema periculoasa - presiune publica vs interes strategic al Romaniei?

In fapt, nu exista o analiza stiintifica privind avatajele si pericolele pe care le-ar aduce gazele de sist in Romania si care sa fie supusa dezbaterii publice. Dezbaterea publica a aparut in lipsa acestei analize si ea are la baza in principal pozitia unor politicieni fata de acest subiect.

Problema gazelor de sist ar trebui dezbatuta dupa ce subiectul este disecat in cateva capitole importante si se obtin raspunsuri pertinete, asupra catorva probleme importante.

Poluarea solului si subsolului in timpul forajului sondelor. Care este riscul ca in timpul forajului sa se polueze solul si subsolul, plecand de la istoricul forajelor realizate in Romania? Care sunt consecintele unei astfel de poluari si in cat timp pot sa fie ele eliminate?

Epuizarea resurselor locale de apa prin operatia de fracturarea hidraulica - cantitatile mari de apa necesare acestei operatiuni pot sa afecteze resursele de apa ale zonei in care se practica aceasta operatie mergand pana la epuizarea temporara a acestor resurse. Care este cantitatea de apa care va fi folosita pentru fracturare hidraulica? Cum se poate conditiona efectuarea lucrarilor de fracturare hidraulica, fara a afecta resursa de apa a comunitatilor locale?

Gestionarea apelor rezultate dupa operatia de fracturarea hidraulica - gestionarea acumularilor de ape uzate/contaminate, actiune care se poate intinde pe ani buni, reprezinta o problema importanta in procesul de exploatare a gazelor de sist.

Experientele din Romania arata ca dupa ce firmele obtin profitul pe care si l-au propus, abandoneaza locatia respectiva, sub diverese forme juridice, ajungandu-se ca gestiunea si responsabilitatea acestora sa nu mai fie a nimanui. Firma "dispare", autoritatile invoca lipsa banilor si a cadrului juridic, iar oamenii raman cu problemele.

Exploatarea gazelor de sist poate sa determine peisaje dezolante cu acumulari de apa nepotabila si diminuarea resurselor de apa potabila. Dar, in acelasi timp, exista locatii unde o gestiune corespunzatoare a problemelor postexploatare a gazelor de sist face ca activitatile umane sa se desfasoare normal.

Trebuie cunoscute metodele de gestionare a apelor uzate post forare si riscul ca apele contaminate acumulate la suprafata sa polueze solul si subsolul, care sunt consecintele unei astfel de poluari si in cat timp pot sa fie ele eliminate.

Cum se asigura provizioanele necesare pentru gestionarea apelor uzate, post exploatare si inchidere a sondelor, astfel incat locatile sa nu fie abandonate si sa nu determine costuri suplimentare din partea statului sau administratiei locale? Care va fi valoarea acestor provizioane? Cine le va accesa in situatia abandonarii locatiei? Cum vor fi ele folosite?

Disponibilitatea surselor existente de a acoperi cererea de gaze din piata si nevoia de noi resurse - Evolutia viitoare a cererii din Romania poate fi acoperita din sursele de gaze conventionale existente sau potential a fi descoperite in viitor? Sunt necesare exploatarea gazelor de sist pentru a acoperi cererea de gaze din Romania?

Se doreste a se exploata gaze de sist pentru a fi exportate sau se doreste o constructie a Romaniei pe principiul Dezvoltarii Durabile si mentinerii acestor resurse pentru generatiile viitoare?

Pretul gazelor din sursele existente (intern/import) vresus pretul gazelor de sist - Va fi pretul gazelor de sist mai mic decat pretul gazelor importate din Federatia Rusa sau din alte surse potentiale?

Disponibilitatea oamenilor de a-si mari costurile la unele produse (cum este costul cu energia) pentru protejarea mediului - Respingerea activitatilor de fracturare hidraulica sau a exploatarii gazelor de sist, pe considerente de protejarea mediului, poate determina scoaterea mai multor bani din buzunarul romanilor pentru energie?

Lipsa unui stat puternic, lipsa unui Institut de prognoza si analiza macro si microeconomica, interesele particulare determina atitudini emotionale, fara sa se cunoasca "cat rau sau cat bine" poate aduce exploatarea gazelor de sist pentru romani si pentru Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#gaze sist proteste Pungesti, #gaze sist poluare riscuri, #gaze sist pret gaze Romania , #gaze de sist