Pe ce tara au pus ochii greii din industria gazelor de sist: Aici va avea loc urmatoarea "revolutie"

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 19:15
6956 citiri
Pe ce tara au pus ochii greii din industria gazelor de sist: Aici va avea loc urmatoarea "revolutie"

Considerate fie combustibilul viitorului, fie o amenintare grava la adresa mediului inconjurator, din cauza metodei de extractie, gazele de sist ocupa un loc important pe agenda marilor companii din industria energiei, aflate in cautarea unei noi "Americi".

In SUA se considera ca sisturile bituminoase au stat la baza unei adevarate revolutii in sectorul energetic.

Alerta in SUA: Apa din cel putin 4 state, contaminata din cauza exploatarii de gaze de sist

Se pare ca a fost gasita recent tara in care ar putea fi replicat modelul de succes american.

Australia prezinta cele mai atractive perspective in privinta gazelor de sist, potrivit reprezentantilor companiei Magnum Hunter Resources, cu sediul in Houston, care spun ca au cautat in toata lumea conditii similare celor existente in SUA, noteaza Bloomberg.

"Am cautat in Columbia, Mexic, Argentina, Polonia si in China, desigur. Niciuna dintre aceste zone nu este pregatita pentru a permite aplicarea tehnologiilor neconventionale. Nu sunt la fel de avansate ca Australia", a spus Kip Ferguson, vicepresedinte executiv al diviziei de explorari din cadrul producatorului american.

Bazinul Cooper, situat in Australia de Sud, a atras deja investitii din partea companiilor Chevron si BG Group.

Australia se afla pe locul sapte in topul tarilor cu cele mai mari rezerve de gaze de sist si pe locul sase in ceea ce priveste rezervele de petrol de sist, conform unui raport emis de Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei (EIA) in luna iunie a anului trecut.

Bazinul Cooper, care dispune de facilitati de prelucrare a gazului si infrastructura de transport, ar putea constitui prima sursa a tarii pentru extractia in scopuri comerciale a gazelor si petrolului de sist, se precizeaza in raportul EIA.

Forarea orizontala si fracturarea hidraulica au eliberat rezervele de gaze si petrol blocate in formatiuni de roca de sisturi SUA. Principalul obstacol in Australia il reprezinta costurile asociate forarii sondelor, costuri care sunt de trei ori mai mari decat in SUA, spun specialistii.

Argumente: densitatea redusa a populatiei si experienta in minerit

De asemenea, Australia este desemnata tara in care ar putea avea loc urmatoarea revolutie a gazelor de sist si de catre compania de cercetare Lux Research. Potrivit unui raport al acesteia, densitatea redusa a populatiei in zonele de productie reprezinta principalul argument in acest sens.

In plus, ca urmare a experientei indelungate a tarii in minerit, australienii ar trebui sa fie mai receptivi fata de controversata tehnologie, comparativ cu alte parti ale lumii.

Cu toate acestea, in Australia au loc numeroase dispute intre proprietarii de terenuri, reprezentantii asociatiilor pentru protectia a mediului, guvern si marile companii.

Studiul Lux Research mentioneaza si Argentina printre tarile promitatoare pentru productia de gaze de sist.

Gazele de sist: Polonia dezamageste, greii din industrie se retrag

In Europa, pariurile celor mai importanti producatori de gaze si petrol de sist au mers in Polonia. Pe rand, grupuri precum Exxon Mobil, Marathon Oil si Eni s-au retras sau au anuntat ca se vor retrage, dupa ce au constatat ca productia nu este suficienta pentru a fi viabila din punct de vedere comercial.

Guvernul britanic va permite exploatarea gazelor de sist fara ca detinatorii terenurilor sa se poata opune

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#urmatoarea revolutie gaze sist, #Australia gaze petrol sist, #explorare gaze sist , #gaze de sist
Comentarii
Poza macsi
macsi
rank 5
Poza schmit
schmit
rank 5
Gazele de sist: Polonia dezamageste, greii din industrie se retrag