Ziare.com

Romania a castigat procesul cu Chevron si va primi despagubiri de peste 73 milioane de dolari

Sambata, 03 Februarie 2018, ora 10:47

   

Romania a castigat procesul cu Chevron si va primi despagubiri de peste 73 milioane de dolari
Romania a castigat procesul cu compania petroliera Chevron, astfel ca aceasta este obligata sa plateasca Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) 73.450.000 de dolari, in urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fara respectarea obligatiilor financiare prevazute de Legea petrolului, anunta Guvernul.

Decizia apartine Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert de la Paris (ICC Paris), cea mai importanta institutie de arbitraj comercial international, care a fost solicitata sa se pronunte in litigiul dintre Chevron si ANRM.

Potrivit deciziei, compania Chevron este obligata sa plateasca ANRM suma de 73.450.000 de dolari, la care se adauga dobanda legala stabilita la nivelul ratei de referinta a BNR + 8%, calculata incepand cu data de 23.10.2014 pana la data platii integrale, precum si cheltuielile arbitrale suportate de ANRM.

ANRM si Chevron Romania Holdings au incheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare in perimetrele EX 17 - Costinesti, EX - 18 Vama Veche si EX - 19 Adamclisi, aprobate prin hotarari de guvern, care prevedeau obligatii minime de explorare asumate de Chevron.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM ca renunta la acordurile de concesiune mentionate. ANRM a refuzat sa emita, insa, decizia de incetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de catre compania petroliera, a art. 40 din Legea petrolului.

Mai exact, Chevron nu a pus la dispozitia autoritatii competente "suma reprezentand contravaloarea lucrarilor prevazute in programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier si al celor de dezvoltare si exploatare, scadente la data notificarii renuntarii si neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier".

Compania americana s-a adresat Curtii de Arbitraj in iunie 2015, solicitand sa se constate ca si-a indeplinit obligatiile prevazute de acordurile petroliere cu ANRM pentru incetarea contractelor.

Pana la finalul anului 2015, ANRM a depus la Curtea de Arbitraj de la Paris atat raspunsul fata de cererea de arbitrare (Answer to the Request for Arbitration), cat si o cerere reconventionala prin care formula revendicari financiare rezultate din contractele de concesiune.

In perioada 19-23 iunie 2017 au avut loc la Paris audierile finale din dosarul arbitral Chevron vs. ANRM (21138/MHM), iar decizia Curtii de Arbitraj a fost pronuntata in favoarea ANRM.

De ce a plecat Chevron din Romania?

Reamintim ca Chevron a anuntat, in februarie 2015, ca renunta la explorarea gazelor de sist din Romania, la mai putin de o luna dupa ce a renuntat si la explorarea din Polonia.

Decizia a fost una de afaceri, dupa ce s-a constatat ca investitiile facute in tara noastra "nu pot concura cu alte oportunitati de investitii din portofoliul" companiei.

Exploatarea gazelor de sist in tara noastra nu a fost primita cu bratele deschise. De exemplu, la Pungesti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor fata de lucrarile derulate de Chevron, caci cetatenii au fost ingrijorati ca substantele folosite pot polua mediul.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 9005 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asteptam sa fie dati in judecata si Bechtel plus

firma Ruseasca care a cumaparat si ulterior inchis/distrus combinatele metalurgice in toata tara in ultimii 20 de ani, in ciuda faptului ca erau profitabile.

 

 

Mi-as dori ca Romania

sa deschida in primul rand un Proces cu Teldrum, asta ca prima conditie sa poata castiga. Si apoi sa si castige, macar un leu, sa vedem si noi ca DA!!! -Romania a castigat macar o data si in fata Mafiei!

 

 

plătească cei care-au semnat contractul...iar oamenii cu casele dăramate de chevron să-i dea la randul lor in judecată!

 

 

Ei,da!

Ar fi ca un proces caștigat,cupidității sultanului PSD!

 

 

Și,

Unde le găsește locul "izbăvirii",alianța "suge tot",
in salarii umflate,pensii suplimentare...?
Probabil,au existat și deranjuri materiale ce trebuie remediate,dar cu ce "constructori"?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor