Un bancher german arata care e cea mai mare problema a Europei - Legatura cu gazele de sist

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 07:31
5863 citiri
Un bancher german arata care e cea mai mare problema a Europei - Legatura cu gazele de sist
Foto: clipartpanda.com

Preturile mari in domeniul energetic si reticenta fata de exploatarea gazelor de sist reprezinta cele mai importante motive pentru care economia europeana nu si-a revenit atat de repede din criza, asa cum s-a intamplat in cazul Statelor Unite, considera liderul celei mai mari banci germane.

Jurgen Fitschen, unul dintre cei doi directori executivi ai Deutsche Bank, a spus ca birocratia, educatia si productivitatea explica partial dificultatile cu care se confrunta tarile de pe batranul continent.

Insa una dintre cele mai mari probleme o reprezinta costurile mari cu energia, a sustinut acesta, potrivit CNBC.

Dar care e situatia din SUA?

"Preturile mici in acest domeniu au stimulat cresterea economica a Statelor Unite, insa acest lucru e greu de realizat in tarile batranului continent", a spus Fitschen, care este si seful Asociatiei Bancherilor Germani.

Preturile gazelor in Statele Unite au scazut cu 2,2% in 2013 fata de anul precedent, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie. In acelasi interval, preturile au urcat cu 7,8% in Spania, in timp ce britanicii au avut parte de un avans de 7,7%.

Fitschen a amintit ca revolutia gazelor de sist a condus la scaderea preturilor in Statele Unite.

Declaratiile sale sunt similare cu concluziile unui raport recent al Agentiei Internationale a Energiei (AIE), citat de Financial Times, conform carora preturile mult mai mari ale gazului natural si electricitatii in UE, in raport cu cele din SUA, vor afecta, in urmatorii 20 de ani, competitivitatea unor industrii importante ale batranului continent, care au circa 30 milioane de angajati.

De asemenea, actualul ministru al Economiei din Romania, Constantin Nita, scria pe blog in 2013 ca pretul energiei este cheia competitivitatii industriei europene.

"Competitivitatea industriei este strans legata de pretul energiei. Mai mult, de existenta industriei depind elemente importante pentru sectorul socio-economic: locuri de munca, investitii in economia locala, venituri la bugetul de stat", a scris Nita pe blog.

Revolutie in SUA. Si Romania?

Exploatarea gazelor de sist a ajutat la revitalizarea unor industrii americane si a ajutat la reducerea dependentei SUA de importurile de resurse naturale.

Pe de alta parte, fracturarea hidraulica nu a avut acelasi succes in Europa, locuitorii batranului continent invocand faptul ca exista multe pericole pentru mediul inconjurator, precum seisme si contaminarea apelor subterane.

Subiectul gazelor de sist a revenit si in atentia romanilor, dupa ce Victor Ponta, seful Guvernului de la Bucuresti, a precizat la finalul saptamanii trecute ca dezbaterile aprinse care au avut loc in tara noastra u fost in zadar, avand in vedere ca "se pare ca nu exista gaze de sist", dupa cum a declarat premierul la Antena 3.

Ponta: Nu avem gaze de sist, ne-am batut pe ceva ce nu exista

Ulterior, luni, compania americana Chevron a anuntat ca nu a terminat analiza legata de potentialul rezervelor de gaze de sist din Romania.

"Analizam datele adunate in timpul operatiilor de forare si analiza seismica pentru a stabili potentialul resurselor naturale regasite in formatiunile de sist", a transmis gigantul din SUA.

"Cand analiza va fi completa, rezultatele vor fi inmanate Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si vor ramane in custodia statului roman", au adaugat reprezentantii Chevron.

Reactia Chevron dupa ce Ponta a spus ca se pare ca nu exista gaze de sist in Romania

ANRM nu a dat curs solicitarii Ziare.com pentru a da detalii legate de situatia gazelor de sist din tara noastra.

Americanii cauta gaze de sist in Romania

In acest an, Chevron a precizat ca a terminat lucrarile de explorare in satul Pungesti, din judetul Vaslui, dupa ce operatiunile au fost blocate in repetate randuri de protestele localnicilor.

Proteste reluate la Pungesti: Victor Ponta nu uita, tara asta nu-i a ta!

De asemenea, compania americana a obtinut alte trei licente in Popeni 1A (comuna Gagesti), Paltinis 1A (comuna Bacesti) si Puiesti (comuna Puiesti), sprijinind ideea ca descoperirea resurselor neconventionale trebuie sa fie urgentata in conditiile in care tensiunile dintre Ucraina si Rusia sunt tot mai mari.

Un raport al Administratiei Americane pentru Informatie in Domeniul Energiei (EIA) publicat anul trecut estimeaza ca Romania are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adica 1.444 miliarde metri cubi.

Aceasta cantitate ne-ar asigura consumul pentru 100 de ani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#europa problema, #Europa gaze sist, #europa pret energie , #gaze de sist