Victoria lui Cameron si a greilor din industria gazelor de sist: Ce a decis Comisia Europeana

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 18:42
4134 citiri
Victoria lui Cameron si a greilor din industria gazelor de sist: Ce a decis Comisia Europeana
Foto: Entrepreneur.com

Planurile Comisiei Europene pentru elaborarea unui pachet legislativ strict care sa reglementeze industria extractiei gazelor de sist prin fracturare hidraulica la nivel comunitar au fost lasate deoparte, executivul UE pregatindu-se sa adopte in schimb o recomandare cu cateva cerinte minime, fara caracter obligatoriu.

Relaxarea conditiilor urmeaza presiunilor premierului britanic David Cameron, care a sustinut ca o astfel de initiativa ar descuraja investitiile anuntate de companiile extractoare in Marea Britanie, intarziind prea mult demararea operatiunilor. Polonia, Romania si Estonia s-au opus, la randul lor, demersului Comisiei.

Intr-un document obtinut de Telegraph, CE argumenteaza ca, datorita gazelor de sist, tarile europene pot beneficia de "o scadere moderata sau de o evitare a cresterii preturilor gazelor".

Protest extrem fata de gazele de sist: A iesit din greva foamei dupa 22 de zile

De asemenea, desi Uniunea Europeana nu va ajunge la autosuficienta pe segmentul gazelor naturale, gazele de sist ar putea compensa declinul productiei din Europa. In plus, ofera statelor cu un nivel ridicat al dependentei de importuri posibilitatea diversificarii surselor de energie.

Gazele de sist pot avea un rol important in reducerea utilizarii carbunilor, care emit de doua ori mai mult dioxid de carbon decat gazele, se mai arata in documentul citat.

Documentul reia declaratiile anterioare ale reprezentantilor Comisiei potrivit carora gazele de sist vor avea un impact mult mai limitat in Europa comparativ cu rezultatele din SUA.

"In cel mai bun scenariu, gazele de sist ar putea mentine dependenta Uniunii Europene de importuri de gaz (aflata la 70% in prezent) la un nivel stabil", se mai arata in documentul Comisiei, citat de Reuters.

Sperante pentru o "revolutie" a gazelor de sist in Marea Britanie

In ceea ce priveste Marea Britanie, Comisia Europeana apreciaza ca sprijinirea fracturarii hidraulice, in pofida interdictiilor existente in cateva state membre, ar putea asigura un boom al gazelor de sist, dupa ce grupul francez Total a confirmat la inceputul saptamanii acordul de peste 48 de milioane de dolari care vizeaza explorarea in comitatul Lincolnshire din East Midlands.

Conform estimarilor, Marea Britanie ar putea detine rezerve de gaze de peste 36.000 miliarde de metri cubi.

Recent, guvernul britanic a anuntat ca intentioneaza sa ofere consiliilor locale posibilitatea de a pastra banii colectati din taxarea terenurilor pe care se vor efectua foraje.

Care sunt cerintele minime

In locul aprobarii directivei europene care presupunea, printre altele, obligativitatea elaborarii unor studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulica si consulatarea populatiei, amendamente aduse de europarlametari la proiectul initiat de Comisia Europeana, CE va adopta o recomandare ce include cateva cerinte minime.

Acestea constau in realizarea unei evaluari strategice de mediu, in monitorizarea impactului asupra apei, aerului si seismicitatii, precum si in informarea transparenta cu privire la substantele chimice utilizate in operatiunile de fracturare hidraulica.

Recomandarea va fi inclusa intr-un pachet de documente privind politicile viitoare in domeniul energiei si mediului, care vor fi analizate de guvernele UE.

CE va monitoriza indeaproape implementarea acestor cerinte si va trimie un raport Parlamentului si Consiliului UE intr-un interval de 18 luni de la publicarea documentului in Jurnalul Oficial. Doar atunci, daca va fi necesar, va lua in considerare modificarea legislatiei.

Reactiile ecologistilor

"Aceasta este in mod evident o propunere foarte dezamagitoare si alarmanta. Politicienii europeni inchid ochii in fata realitatii periculoase a expansiunii gazelor de sist", a afirmat Antoine Simon de la Friends of the Earth Europe, potrivit Bloomberg.

Propunerile Uniunii Europene "nu ofera o protectie reala pentru miile de oameni obisnuiti ale caror existente vor fi date peste cap daca industria gazelor de sist isi atinge scopurile", a spus Lawrence Carter, activist Greenpeace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#directiva UE gaze sist, #legislatie fracturare hidraulica UE, #fracturare hidraulica gaze sist , #gaze de sist