Gaze de sist: Propunerea care ar putea opri avantul exploatarilor - ce cred europarlamentarii romani

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 14:37
4713 citiri
Gaze de sist: Propunerea care ar putea opri avantul exploatarilor - ce cred europarlamentarii romani
Foto: energy.gov

Parlamentul European a propus ca activitatile de explorare si de extractie hidraulica prin fracturare pentru hidrocarburile neconventionale sa faca subiectul studiilor de impact asupra mediului, indiferent de amploarea proiectului.

Legislatia actuala, anume Directiva 2011/92/EU (EIA) privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului inconjurator, este in vigoare doar pentru proiectele care implica extragerea a cel putin 500.000 de metri cubi pe zi de gaze, iar deputatii propun ca obligatorie evaluarea impactului asupra mediului si pentru cele care implica o cantitate inferioara, dar si pentru etapele principale ale procesului.

Parlamentul European: Exploatarea gazelor de sist ridica anumite ingrijorari - care sunt schimbarile legislative

Votul in PE a fost dat pentru ca raportorul Andrea Zanoni sa negocieze un acord in prima lectura cu ministrii UE. Deci, propunerea este inca la stadiul de discutii, astfel ca va mai trece ceva timp pana la crearea unui text legislativ, care sa fie trimis spre aprobare.

Importanta modificarii Directivei

Modificarea Directivei este importanta, deoarece majoritatea proiectelor ce implica extragerea gazelor de sist are o capacitate sub valoarea de 500.000 metri cubi pe zi, deci ele nu intrau sub incidenta Directivei respective.

Astfel, evaluarea de impact asupra mediului nu era obligatorie si era lasata la aprecierea autoritatilor nationale de resurse minerale. Ce se doreste prin amendamentele propuse este ca aceasta cerinta sa fie obligatorie, indiferent de cantitatea extrasa pentru toate proiectele de exploatare a hidrocarburilor neconventionale, adaptand astfel directiva la realitatile actuale.

Legislatia din Romania nu prevede obligativitatea in mod expres a unui studiu de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectele de explorare si exploatare a resurselor neconventionale. Necesitatea unui studiu EIA este evaluata de autoritatile de mediu pentru fiecare proiect.

Recent, compania australiana de petrol si gaze Zeta Petroleum a anuntat ca testele derulate pe concesiunea detinuta la Suceava au dus la descoperirea unui zacamant de gaze naturale exploatabil comercial, cu un potential de productie de 26.000 de metri cubi pe zi.

Pentru sondele din statul Pennsylania, cea mai mare productie prognozata pe sonda este de 250.000 m3 pe zi, in timp ce nivelul maxim al productiei zilnice a sondelor din Polonia este apreciat la 8.000 m3.

Ce cred europarlamentarii romani

Europarlamentarul PDL Oana Antonescu a explicat pentru Ziare.com ca odata cu revizuirea acestui act legislativ, Parlamentul European a considerat ca efectuarea testelor de impact asupra mediului, inainte de desfasurarea oricarui proces de extractie sau de explorare prin metoda fracturarii hidraulice, trebuie sa devina obligatorie.

"Studiile arata ca acest proces extractiv poate avea efecte nocive asupra mediului inconjurator. Astfel, consider ca realizarea unor teste de mediu si inainte de declansarea explorarii este un element de prudenta. Votul meu in favoarea acestei propuneri ilustreaza pozitia pe care o am in aceasta dezbatere", a spus Oana Antonescu.

Europarlamentarul Cristian Preda a adaugat ca Comisia a formulat aceasta propunere acum un an, deoarece directiva era aplicata in mod diferit in Statele Membre ale UE si se dorea simplificarea procedurilor.

El sustine revizuirea, insa considera ca amendamentele propuse au fost prea radicale si vor spori nejustificat nivelul birocratiei.

"Desigur ca trebuie sa existe un aviz de mediu, insa daca acest aviz este necesar la toate etapele din proces, luarea deciziilor poate dura ani intregi, iar economia europeana ar fi dezavantajata pe plan mondial. Iata de ce, intr-un final, am decis sa votez impotriva mandatului acordat raportorului italian Andrea Zanoni, asa cum a fost decis de coalitia intre partidele de stanga din Parlamentul European", a declarat Cristian Preda, pentru Ziare.com.

Evaluarea, facuta de niste experti independenti

Printre ideile care ar putea fi implementate este ca evaluarea impactului asupra mediului este sa fie facuta de experti independenti.

"Este in beneficiul tuturor partilor interesate ca o evaluare obiectiva sa aduca in prim-plan atat avantajele acestor proiecte, cat si potentialele lor probleme. Faptul ca la nivel european sunt adoptate aceste reglementari si sunt stabilite aceste standarde ar trebui sa reprezinte un semnal puternic si pentru actorii publici sau privati din Romania", a atras atentia Oana Antonescu.

De asemenea, ea considera ca subiectul trebuie abordat cu mare prudenta, avand in vedere ca atat viabilitatea exploatarii economice, cat si sanatatea publica depind de efectuarea unor activitati industriale in conditii cat mai favorabile pentru mediul inconjurator.

"Din punctul meu de vedere, avizul de mediu este esential. Posibilitatea crearii de locuri de munca, sustinerea dezvoltarii economiei locale sunt factori foarte importanti. Dar cred ca niciun proiect economic sau extractiv nu ar trebui sa primeasca unda verde fara o evaluare extrem de atenta si riguroasa a riscurilor de mediu pe care le genereaza", a punctat Oana Antonescu.

Cristian Preda sustine ca asemenea extractiei de combustibili fosili conventionali, extractia gazelor de sist prezinta riscuri si ele trebuie limitate prin masuri preventive.

"Trebuie sa invatam din greselile altora, precum americanii, care au inceput deja astfel de exploatari. In opinia mea, avizul de mediu este mai util inaintea fazei de extractie, nu cred ca este necesar inca din faza de prospectare si explorare", a conchis europarlamentarul PDL.

Romania s-a razgandit

In Programul de Guvernare al USL, prezentat in mai 2012, se mentiona "instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica".

Insa acesta a expirat in decembrie 2012, astfel ca in acest an, Guvernul Ponta s-a razgandit, iar incet-incet, companiile interesate au inceput sa obtina avizele necesare.

Un exemplu de stadiu destul de avansat este cel al companiei Chevron, al carei anunt ca va instala o sonda in Pungesti, judetul Vaslui, a starnit proteste ale localnicilor, care au impiedicat avansarea proiectului in aceasta saptamana.

Compania a obtinut avizele necesare, anume certificatul de urbanism, avizul de mediu si autorizatia de constructie pentru sondele de explorare.

Recent, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat ca explorarile nu prezinta niciun risc pentru mediu, iar premierul Victor Ponta a mentionat ca o decizie privind inceperea exploatarilor "va fi data de Guvernul care va fi in 2019".

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024. Problema ridicată de...
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
Washingtonul a avertizat o țară din Est că SUA și aliații săi vor lua măsuri dacă aceasta încearcă să-și atenueze problema supracapacității industriale prin vânzările cu prețuri...
#gaze sist Parlamentul European, #gaze sist exploatare, #gaze sist Romania, #probleme gaze sist , #gaze de sist