Gazele de sist in Romania si restul Europei, doar o fata morgana?

Marti, 24 Februarie 2015, ora 07:22
7058 citiri
Gazele de sist in Romania si restul Europei, doar o fata morgana?
Foto: New York Times

Gazele de sist au revolutionat industria energetica din Statele Unite, avand in vedere ca, datorita lor, productia locala a crescut cu 80% in ultimii sapte ani. In consecinta, americanii au incercat sa exploateze aceasta resursa si in Europa, insa au esuat lamentabil.

In weekend, Chevron a anuntat ca renunta la afacerile din Romania. Decizia ar fi venit dupa ce s-a constatat ca investitiile facute aici nu pot concura cu alte oportunitati de investitii din portofoliul companiei, potrivit conducerii gigantului energetic din SUA.

Chevron explica de ce paraseste Romania

Sperantele erau mari. Sau cel putin asa reiesea din primele estimari.

Un raport al Administratiei Americane pentru Informatie in Domeniul Energiei (EIA), publicat in 2013, estima ca Romania are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adica 1.444 miliarde metri cubi.

Aceasta cantitate ne-ar fi ajuns cam 100 de ani, daca s-ar fi pastrat consumul actual.

Chevron renunta la exploatarea gazelor de sist in Romania (Video)

Insa Romania nu este singurul stat est-european unde Chevron a investit degeaba in prospectiuni.

Polonia

La inceputul lunii februarie, compania americana a anuntat ca renunta la proiectul din Polonia, invocand acelasi motiv ca in cazul tarii noastre.

Insa decizia a fost comunicata concomitent cu rezultatele inregistrate de Chevron in al patrulea trimestru din 2014, cand a raportat castiguri mai mici cu aproape 30% fata de aceeasi perioada din 2013, ajungand la 3,5 miliarde de dolari.

Dintre marile companii energetice, Chevron a fost cea care a mizat cel mai mult pe cautarea gazelor de sist in estul Europei, iar retragerea reflecta presiunea pusa pe "umerii" lor de scaderea pretului petrolului cu 60% in ultima perioada.

Insa acesta nu a fost singurul obstacol intalnit pe Batranul Continent. Structura geologica prea dura si protestele fata de fracturarea hidraulica au blocat anumite proiecte, aminteste New York Times.

Datele estimate de EIA aratau ca rezervele din gaze de sist ale Poloniei se situau undeva intre 800 si 2.000 de miliarde de metri cubi.

Pe langa Chevron, si firmele Exxon Mobil, Total si Marathon Oil s-au retras din aceasta tara.

Lituania

In iulie 2014, Chevron a plecat din Lituania si a vandut pachetul de actiuni de 50% pe care il detinea la operatorul local LL Investicijos.

Compania americana a luat aceasta decizie ca urmare a "cadrului legal nesigur", arata Reuters la acea vreme.

"Chevron si-a inchis reprezentanta din Vilnius, Lituania", a transmis atunci gigantul energetic american.

Pe de alta parte, compania suedeza Tethys Oil AB a anuntat ca va continua pe cont propriu evaluarea potentialului hidrocarburilor conventionale si neconventionale din aceasta tara, fara ajutorul Chevron.

Ucraina

In decembrie 2014, Chevron a notificat autoritatile de la Kiev ca se va retrage din proiectul de explorare in valoare de 10 miliarde de dolari, parafat cu un an in urma.

Valery Chaly, care face parte din echipa presedintelui Petro Porosenko, a precizat atunci ca a primit semnale cum ca aceasta companie vrea sa nu mai caute gaze de sist in Ucraina.

Oprirea proiectului a venit la doar cateva luni dupa ce Royal Dutch Shell a luat aceeasi decizie, ca urmare a conflictului din estul tarii.

Cele doua companii multinantionale ar fi ajutat la reducerea dependentei Ucrainei de resursele Rusiei, potrivit Financial Times.

Insa problemele pentru Kiev nu se opresc aici. JKX Oil & Gas, o alta companie care a incheiat o intelegere pentru exploatarea gazelor de sist, a dat in judecata Guvernul, sustinand ca acesta a incalcat acordul semnat.

"JKX cauta sa obtina compensatii pentru pierderile suferite din cauza incalcarii contractului. Printre prevederile care nu au fost respectate se numara si incapacitatea autoritatilor de a trata investitiile intr-un mod corect si echitabil", a transmis compania cu sediul la Londra, informeaza UPI.com.

Ce fac Germania, Marea Britanie si Franta cu gazele de sist?

Pe de alta parte, parlamentarii germani au propus un proiect de lege care permite fracturarea hidraulica la adancimi de pana la 3.000 de metri, ceea ce inseamna o schimbare foarte mare de mentalitate la Berlin.

In prezent, exista un memorandum care interzice exploatarea gazelor de sist, dar acest lucru se va schimba daca actul normativ descris anterior va fi adoptat.

"Este important sa avem un cadru legal pentru fracturarea hidraulica, pentru ca pana acum nu am avut asa ceva", a explicat Maria Krautzberger, presedintele Agentiei Federale de Mediu din Germania pentru The Guardian, pe 14 februarie 2015. Nemtii ar sta pe 2,3 trilioane de metri cubi de resurse neconventionale.

Pe de alta parte, Franta nu s-a inmuiat si mentine interdictia pusa explorarii si exploatarii gazelor de sist.

In cazul Marii Britanii e alta poveste. Politicienii par ca vor sa atraga investitii din aceste domenii, insa reglementarile incurca foarte mult dezvoltarea proiectelor de acest gen. Pana acum, doar 3 companii au primit acordul de a face sapaturi in Regat, arata BBC.

Fara gaze de sist pentru urmatoarele decenii in Europa

Comentand situatia actuala a resurselor neconventionale din Europa, expertul in energie Paul Stevens de la firma de analiza Chatham House a spus ca nu stie pe nimeni care sa creada ca pe Batranul Continent va exista o revolutie a gazelor de sist in urmatorii 15 ani.

"Pur si simplu, acest lucru nu se va intampla, exista prea multe bariere, iar ce vedem acum reprezinta doar ultimele cuie batute in cosciug", a explicat specialistul pentru Shale Energy Insider.

Similar, compania BP a mentionat in raportul "Energy Outlook to 2035" ca Marea Britanie si restul Europei nu vor fi capabile sa produca niste cantitati semnificative de gaze de sist, din mai multe motive, printre care se numara lipsa apei, structura geologica nefavorabila, estimarile inexacte, opozitia populatiei si a politicienilor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Chevron pleaca Romania, #gaze sist Romania, #gaze sist Europa, #gaze sist tari Europa , #gaze de sist