Gazele de sist: Polonia dezamageste, greii din industrie se retrag

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 21:05
4309 citiri
Gazele de sist: Polonia dezamageste, greii din industrie se retrag

Grupul petrolier italian Eni renunta la explorarea zacamintelor de gaze de sist in Polonia, care nu mai este considerata cea mai promitatoare tara din Europa pentru valorificarea acestei noi surse de combustibil.

Doua din cele trei licente obtinute de gigantul energetic pentru explorari au expirat, iar compania ar intentiona sa renunte si la cea de-a treia, valabila pana in luna iunie 2018, conform unei persoane apropiate discutiilor, deoarece productia nu este suficienta pentru a fi viabila din punct de vedere comercial, scrie New York Times.

Cu experiente similare s-au confruntat in Polonia si alte companii. Exxon Mobil s-a retras in 2012, iar Marathon Oil a anuntat ca va pleca in acest an.

Chevron este unul dintre putinii jucatori majori inca interesati de resursele de gaze sist ale Poloniei.

Experienta din Polonia indica gradul de dificultate al replicarii in Europa a modelului de succes din Statele Unite. Potrivit analistilor, guvernele europene nu au facut investitiile necesare in cercetare si dezvoltare care au contribuit la rezultatele foarte bune obtinute in SUA.

Tara est-europeana cu cel mai mare potential in vederea explorarii zacamintelor de gaze de sist este in prezent Ucraina, unde deruleaza proiecte Chevron, Eni si Shell. Marea Britanie este cap de afis in Europa de Vest. Grupul francez Total a confirmat la inceputul saptamanii acordul de peste 48 de milioane de dolari pentru explorarea gazelor de sist in comitatul Lincolnshire din East Midlands.

Victoria lui Cameron si a greilor din industria gazelor de sist: Ce a decis Comisia Europeana

Insa, deocamdata, in aceste tari este produsa o cantitate foarte mica de gaze de sist.

Un studiu din 2011 al Agentiei pentru Administrarea Informatiilor Energetice din Statele Unite arata ca Polonia detine resurse de gaze de sist care ar fi acoperit cererea interna pentru aproximativ 300 de ani. Un document ulterior emis de Institutul Geologic al Poloniei a redus perioada la 35 - 36 de ani.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...