Incepe revolutia gazelor de sist in afara SUA? Tarile in care se fac pregatiri intense

Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 08:48
4682 citiri
Incepe revolutia gazelor de sist in afara SUA? Tarile in care se fac pregatiri intense
Foto: The Guardian

Extractia petrolului si gazelor de sist prin fracturare hidraulica nu se practica la scara larga in afara Statelor Unite, insa acest lucru este pe cale sa se schimbe.

Un numar record de 400 sonde pentru hidrocarburi neconventionale ar putea fi forate dincolo de granitele SUA in 2014, majoritatea in China si Rusia, potrivit consultantilor in energie Wood Mackenzie, citati de Bloomberg.

Gazele de sist in Europa: Ce tari interzic fracturarea hidraulica si unde se extrag

Desi este vorba de un numar mic comparativ cu cele cateva mii de sonde din SUA, numarul instalatiilor de foraj terestru folosite in Europa si regiunea Asia-Pacific a crescut cu 10% in ultimul an. Cele mai multe dintre acestea sunt destinate extractiei gazelor si petrolului de sist.

"Cel mai probabil, acolo va exista o revolutie. Insa nu peste tot in acelasi timp. Nu poti pur si simplu sa copiezi experienta Statelor Unite", a spus Maria van der Hoeven, director executiv al Agentie Internationale pentru Energie.

In Marea Britanie, operatiunile de fracturare hidraulica vor demara incepand cu anul viitor, dupa ce Guvernul va ridica moratoriul de 18 luni impuns dupa ce o firma de foraj a recunoscut ca a cauzat in mod accidental cutremure. Doua companii de utilitati Centrica din Marea Britanie si GDF Suez din Franta au cumparat cote din licentele de explorare a zacamintelor britanice de sist.

"Istoria se repeta, insa nimic nu este vreodata la fel. Vor exista dezvoltari in afara SUA care vor fi mari si importante, fara indoiala. Insa acest lucru va dura", considera Christof Ruehl, economist-sef la BP.

Conditiile care au contribuit la succesul fenomenului in SUA nu exista in Europa si Asia. In unele tari, proprietarii pamantului nu detin drepturi asupra resurselor subterane, ci statul. In alte cazuri, companiile energetice trebuie sa plateasca redevente mai mari decat in SUA.

Totusi, tari precum China, Argentina si Rusia ar putea cunoaste un boom energetic.

China detine cele mai mari rezerve de gaze de sist, estimate la 32 de mii de miliarde de metri cubi), fiind urmata de Argentina, cu 22,7 trilioane de metri cubi. Rusia ar detine 75 de miliarde de barili, potrivit Administratiei americane pentru informatie in domeniul energiei (EIA). Australia, Polonia si Algeria au de asemenea un mare potential.

Extinderea fracturarii hidraulice in afara SUA va fi avantajoasa pentru marii jucatori din industria energetica.

Gazele de sist: Tarile din Europa in care gigantii energetici au renuntat - urmeaza Romania?

Impreuna cu China National Petroleum (CNPC), Royal Dutch Shell va face explorari in provincia Sichuan, unde se gasesc 40% din rezervele de gaze de sist ale Chinei. Tot in China, Hess si CNPC vor cauta zacaminte de sist in regiunea Xinjiang.

Gazele de sist, exploatate langa Romania: Contract urias incheiat de o tara vecina

In Argentina, YPF, compania petroliera controlata de stat, s-a alaturat Chevron si Dow Chemical pentru a explora rezervele din regiunea Vaca Muerta.

"In urmatorii trei-cinci ani va exista o crestere exponentiala a forajului, cum a fost si in SUA. Marea problema nu este reproducerea din punct de vedere geologic, ci reproducerea ingredientelor critice care au favorizat revolutia americana a petrolului si gazelor de sist", a aratat Edward Morse, analist Citigroup.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#revolutie gaze sist, #sonde gaze sist, #gaze petrol sist , #gaze de sist