Parlamentul European: Exploatarea gazelor de sist ridica anumite ingrijorari - care sunt schimbarile legislative

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 15:46
1829 citiri
Parlamentul European: Exploatarea gazelor de sist ridica anumite ingrijorari - care sunt schimbarile legislative
Foto: AFP

Parlamentul European a propus, miercuri, ca activitatile de explorare si de extractie hidraulica prin fracturare pentru hidrocarburile neconventionale sa faca subiectul studiilor de impact asupra mediului, conform votului in favoarea modificarii legislatiei actuale UE.

Deputatii au avansat, de asemenea, masuri pentru prevenirea conflictelor de interese si pentru asigurarea informarii si consultarii publicului, conform unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.

"Revizuim aceasta legislatie cheie pentru a o alinia cu noile prioritati ale Europei, cum ar fi solul, utilizarea resurselor si protectia biodiversitatii. Fracturarea hidraulica ridica anumite ingrijorari. Stabilim criterii clare pentru a evita conflictele de interese si pentru a implica publicul", a spus raportorul Andrea Zanoni, care a primit un mandat cu 332 de voturi "pentru" la 311 "impotriva" si 14 abtineri pentru a negocia un acord in prima lectura cu ministrii UE.

Directiva privind impactul asupra mediului (EIA) se aplica atat proiectelor private, cat si celor publice, stabilind anumite criterii, inclusiv faptul ca trebuie depuse anumite informatii la autoritatile nationale pentru un proiect care urmeaza sa fie evaluat in vederea aprobarii.

Legislatia se refera la o serie mare de proiecte, de la poduri la ferme intensive de porcine.

Revolutia gazelor de sist din SUA lasa Europa in frig - ce pierd europenii cu adevarat

Gazele de sist: evaluare de mediu obligatorie pentru fracturare

Legislatia actuala priveste proiectele pentru gazele naturale care extrag cel putin 500.000 de metri cubi pe zi.

Cele mai multe proiecte privitoare la gazele de sist implica un volum mai mic, ca urmare a procesului de fracturare a rocii, evaluarea de impact nefiind, ca urmare, obligatorie.

Deputatii vor ca aceasta cerinta sa fie obligatorie, indiferent de cantitatea extrasa, pentru toate explorarile si exploatarile hidrocarburilor neconventionale (gaze si petrol de sist, gaz de carbune etc.), inclusiv proiecte de gaz de sist, in faza in care tehnica de fracturare hidraulica este utilizata.

Prevenirea conflictelor de interese

Propunerea include masuri de prevenire a conflictelor de interese intre dezvoltatori si cei care efectueaza studiile. Amendamentele deputatilor vizeaza ca expertii sa aiba calificarile necesare, experienta si calitatile tehnice.

Ei trebuie sa poata lucra intr-un mod obiect din punct de vedere stiintific, independent de dezvoltatori sau de autoritatile publice implicate, se arata in text.

Deputatii mai propun si masuri de asigurare a informarii si consultarii publicului.

C.P.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024. Problema ridicată de...
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
Washingtonul a avertizat o țară din Est că SUA și aliații săi vor lua măsuri dacă aceasta încearcă să-și atenueze problema supracapacității industriale prin vânzările cu prețuri...
#Parlamentul European gaze sist, #modificare lege gaze sist, #modificare legislatie gaze sist, #exploatare gaze sist , #gaze de sist