Poate Romania sa puna capat dependentei de gaze rusesti? - The Christian Science Monitor

Autor: Ana Ilie
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 08:55
6285 citiri
Poate Romania sa puna capat dependentei de gaze rusesti? - The Christian Science Monitor
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania spera sa inceapa o revolutie a gazelor de sist, dupa ce a observat succesul lor in SUA, insa productia tarii se indreapta in directia gresita.

Estul Europei depinde in mare parte de Rusia pentru energie si aceasta dependenta vine cu unele riscuri politice. Mai multe tari spera sa schimbe aceasta situatie insa au diverse rate de succes, scrie, intr-o analiza, The Christian Science Monitor.

Romania se pregateste sa organizeze primul summit pe tema gazelor si petrolului la Bucuresti in martie 2016, in speranta ca va atrage companii internationale importante. Guvernul roman incearca sa pozitioneze evenimentul ca o oportunitate de a ajuta Uniunea Europeana sa caute si sa obtina securitate energetica prin dezvoltarea de noi surse.

Gaze de sist extrase cu apa de la toaleta

Romania, spre deosebire de unii vecini ai sai, e mai putin dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia pentru consumul intern. Desi 100% din gazul importat vine din Rusia, aceste importuri reprezinta doar un sfert din ceea ce are nevoie tara pentru consumul intern.

Insa productia Romaniei se indreapta in directia gresita, scrie sursa citata. Romania a produs in jur de 11,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale in 2013, cam un sfert din ce producea in anii '80. Declinul productiei a devenit o ingrijorare pentru Guvern.

Romania mai are inca mult gaz - rezervele sale sunt estimate a fi pe locul cinci in Europa si exista potential pentru productia de gaze de sist. Guvernul a anulat un moratoriu cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist in 2013, sperand sa declanseze o revolutie a gazelor de sist ca in SUA.

Exploatarea resurselor de petrol si gaze din Marea Neagra, in pericol?

La sfarsitul anului trecut, Romania a dezvaluit o strategie energetica ntionala pentru perioada 2015-2035. Planul solicita 111.8 miliarde de dolari, investitii in gaze si petrol.

"Putem invata multe de la SUA. Romania este gata sa invete din exemplul american si sa intre in secolul XXI in tehnologia energetica si oportunitatile legate de aceasta. Mesajul meu pentru voi este ca Romania are relatii sanatoase si este dornica sa promoveze aceste relatii in resursele conventionale si neconventionale in explorarea continentala si offshore. Avem nevoie de investitii si tehnologie", a spus premierul roman Victor Ponta la o conferinta in Houston in 2014.

Guvernul SUA a incercat sa accelereze dezvoltarea gazelor de sist in Europa de Est. In 2010, Departmentul de Stat condus pe atunci de Hillary Clinton, a implementat asa-zisa Global Shale Gas Initiative, care avea ca scop "angajament de politici de la Guvern la Guvern pentru ca expertiza tehnica a Guvernelor federale si statale, experienta in asigurarea siguranta surselor de apa si calitatii aerului, si capacitatile diplomatice, sa ajute tarile selectionate sa isi inteleaga potentialul in ceea ce priveste gazele de sist si responsabilitatile".

Atunci, Romania se afla pe un loc important pe lista Departamentului de Stat, in conditiile in care SUA doreau sa submineze influenta Rusiei in Estul Europei.

Samsung pregătește o nouă versiune pentru smartphone-ul Galaxy Z Fold 6
Samsung pregătește o nouă versiune pentru smartphone-ul Galaxy Z Fold 6
După lansarea recentă a modelului Galaxy Z Fold 6, există zvonuri că Samsung ar putea introduce o variantă Galaxy Z Fold 6 Ultra sau Galaxy Z Fold 6 Slim. Conform galaxyclub.nl, Samsung...
Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
Cea mai mare putere economică din Europa este lovită de criză, dar și cei peste 800.000 de români care trăiesc în această țară occidentală. Ea a fost singurul stat din grupul G7 care a...
#Romania exploatare gaze sist, #Romania gaze sist SUA , #gaze de sist
  1. Samsung pregătește o nouă versiune pentru smartphone-ul Galaxy Z Fold 6
  2. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  3. Companii mari din tehnologie, inclusiv Apple, acuzate că au antrenat modele AI folosind clipuri YouTube fără consimțământ
  4. Samsung aduce suport Live Translate pentru apeluri de voce și mesaje pentru majoritatea aplicațiilor de mesagerie
  5. Actualizarea One UI 7 ar putea aduce un alt design pentru telefoanele Android
  6. Spotify se îndreaptă spre o rețea de socializare. Ce funcții noi au făcut ca platforma de ascultat muzică să devină mai mult de atât
  7. Call of Duty: Black Ops 6 va fi disponibil în curând. Cum puteți accesa versiunea beta
  8. Descoperire revoluționară: o posibilă peșteră pe lună ar putea fi folosită drept bază umană de cercetare
  9. Impozitul pe venit nu va ajunge la 16% în 2025 și nici TVA-ul nu va crește, spune ministrul Finanțelor. "Nu s-au purtat niciun fel de discuţii"
  10. Cât mai poate rezista sistemul energetic din România pe fondul caniculei extreme. Efectele devastatoare pe care le-ar putea avea o pană generalizată de curent