Rascoala de la Pungesti, eroul Marincea si guvernarea pe sest

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 07:31
4225 citiri

Exista si o componenta geostrategica in acest razboi al gazelor de sist. O pornire masiva a exploatarii acestor gaze ar arunca in aer economia Rusiei, o economie care se bazeaza exact pe exploatarea traditionala a bogatiilor naturale. Nici unei astfel de companii din Rusia nu-i convine ca pretul combustibililor sa scada sau sa stagneze.

Si mai e o problema, o eventuala independenta a Uniunii Europene de resursele rusesti ar duce imediat la pierderea influentei de catre rusi asupra occidentului.

Aceasta e o miza mare, iar Romania are rolul ei in aceasta poveste, fiind o tara cu rezerve uriase, a treia dupa Franta si Polonia. Dar indiferent de ce vrea Vladimir Putin si Gazprom, Romania e o tara independenta care face parte din NATO si UE. Guvernul ei ar trebui sa poata administra si negocia o pozitie favorabila in acest context, am putea profita mai mult, daca politicienii nostri nu ar fi corupti.

Toate problemele acestei tari pornesc de la coruptia liderilor politici. La Pungesti, in mijlocul crizei gazelor de sist, avem un primar PSD care fuge de alegatori exact in momentul in care acestia au cea mai mare nevoie de un lider. Asa ca popa din sat a trecut in fruntea rasculatilor.

Avem un premier al carei sotie (europarlamentar) a declarat public ca se leaga de gardul Palatului Parlamentului daca exploatarea de la Rosia Montana si cea a gazelor de sist vor fi pornite. Victor Ponta, liderul PSD, a venit la putere construindu-si programul politic pe respingerea proiectului Rosia Montana si a folosirii tehnologiilor neconventiale de extragere a gazelor. Si, la mai putin de un an de cand a ajuns la putere, este cel mai mare sustinator al acestor proiecte. Legislatia in privinta gazelor de sist a fost aprobata pe sest fara a exista o dezbatere pe aceasta tema.

Ce pierd si ce castiga comunitatile locale daca aproba astfel de exploatari? Care sunt riscurile? Ce pierde si ce castiga o intreaga natiune daca acceptam aceasta noua industrie? Cum va fi afectata viata noastra si cea a generatiilor viitoare? Iata cateva intrebari la care ar trebui sa raspunda orice guvern care-si propune relansarea industriei extractive.

Ceea ce se intampla acum, e un haos administrativ care lasa sa se intrevada interese si coruptie la cel mai inalt nivel. Era de asteptat ca dezordinea si superficialitatea unui premier imatur sa iasa la suprafata in momente grele. Acum, PSD n-are decat sa se spele cu Ponta pe cap si sa dispara odata cu el. Pentru ca aceasta criza a gazelor de sist va fi devastatoare pentru social-democrati. Loveste chiar in inima celui mai fidel electorat, zona rurala din Moldova.

Si pentru ca tacamul sa fie complet, in urma cu doua zile a fost demis Stefan Marincea, directorul Institutului Geologic. Demisia s-a facut prin fax, prin doua documente semnate cu bara, adica titularul lipseste sau "e in concediu". Au fost inventati doi noi "grajdani" pentru a scapa de un expert care si-a facut datoria si a aratat natiunii care sunt pericolele de la Rosia Montana.

Stefan Marincea poate fi eroul romanilor in 2013. Nu e un bun vorbitor, nu e exaltat, nu e ecologist, socialist, pro-american, pro-rusi. e doar un specialist care inarmat cu harti, cu imagini si cu studii le-a atras atentia celor care guverneaza ca sunt pe cale sa administreze romanilor o doza de cianura. Pentru asta a platit cu capul, dar si-a facut datoria. Si-a salvat cariera si onoarea. Poate, a reusit sa ne salveze si pe noi.

Romania trece prin momente grele. Cu o economie care stagneaza, aflati sub amenintarea unui cutremur devastator, prinsi si sacrificati in jocul de interese al politicienilor corupti, condusi de lideri iresponsabili, oamenii au descoperit ca sunt pe cont propriu. Acesta e combustibilul miscarilor de strada si protestelor spontane care se raspandesc precum o molima in intreaga tara. Din pacate pentru USL, Victor Ponta s-a transformat in factor de accelerare a bolii in loc sa fie solutia pentru stoparea ei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#gaze sist Pungesti, #proteste Pungesti gaze sist, #Marincea demis , #gaze de sist