Revolutia gazelor de sist din SUA lasa Europa in frig - ce pierd europenii cu adevarat

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 21:32
6185 citiri
Revolutia gazelor de sist din SUA lasa Europa in frig - ce pierd europenii cu adevarat
Foto: Reuters

Revolutia gazelor de sist de-abia a inceput, insa Europa a ratat deja sansa de a profita de aceasta oportunitate de pe piata globala a energiei si va fi lasata afara in frig, sustine un analist international.

"Nu cred ca Marea Britanie este pe cale sa ajunga din urma SUA. Trebuie sa vezi cat volum produce in prezent in SUA si adevarul este ca acestei tari ii este usor sa continue cu productia de gaze de sist", a spus David Thomas, analist Credit Suisse pentru domeniul petrol si gaze, pentru CNBC.

In timp ce in SUA explorarea si productia de gaze de sist s-a realizat pe fondul unui regim politic si legislativ permisiv, o astfel de conditie lipseste in Europa.

Gazele de sist remodeleaza peisajul enegetic al lumii

SUA a imbratisat productia de gaze de sist din toata inima, iar acest lucru a dus la scaderea pretului gazelor pe piata interna, in timp ce obiectivul tarii de a deveni independenta energetic pana in 2035 devine realizabil, conform Agentiei Internationale pentru Energie.

Insa cele 27 de natiuni din Uniunea Europeana nu s-au grabit sa exploreze posibilitatile prezentate de controversata sursa de energie.

Liderii UE vor decide pana la sfarsitul anului daca este necesata o reglementare stricta a industriei. Oponentii explorarii gazelor de sist in Europa spun ca actuala legislatie de mediu este incompatibila cu riscurile potentiale implicare de procesul de extractie, bazat pe fracturarea hidraulica.

In Marea Britanie, in pofida opozitiei publice, guvernul este dornic sa analizeze gazele de sist ca sursa de energie alternativa. Aici, Comitetul pentru Afaceri Economice a sustinut recent prima sesiune de audieri a expertilor din acest domeniu.

Oricum, Thomas considera ca dezvoltarea gazelor de sist va fi foarte lenta in afara SUA, in conditiile in care in Europa exista o densitate a populatiei mai mare, alte reglementari in ceea ce priveste dreptul de proprietate, dar si alte date geologice.

Publicatia franceza Les Echos merge mai departe cu acest rationament, aratand ca tocmai aceste diferente fac potentialele castiguri ale Europei din producerea de gaze de sist putin probabile. Jurnalistii francezi subliniaza ca o mare necunoscuta in dezbatere o reprezinta insusi pontentialul real al acestei resurse pe continentul european.

Mai putina, realizata cu intarziere, productia de hidrocarburi de sist in Europa va fi mai costisitoare si nu va fi suficienta pentru a coduce la ieftiniri sau pentru a reduce cu adevarat dependenta energetica, incheie publicatia franceza.

Romania are rezerve recuperabile de gaze de sist de 1.444 de miliarde de metri cubi, clasandu-se pe locul al treilea in Europa, dupa Polonia si Franta.

Aceasta cantitate ar putea sa acopere consumul national de gaze pentru 100 de ani, reiese din datele Autoritatii Nationale pentru Resurse Minerale, preluate de la Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei.

Gusa: Gazele de sist ne vor distruge mediul, nu vom avea independenta energetica - Interviu

Gazele de sist - dezinformare, manipulare emotionala, campanii media partinitoare - Interviu

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#gaze sist Europa, #gaze sist SUA, #explorare gaze sist , #gaze de sist