Solutia ministrului Nita pentru exploatarea resurselor ii va pune pe investitori pe fuga

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 07:31
3165 citiri
Solutia ministrului Nita pentru exploatarea resurselor ii va pune pe investitori pe fuga
Foto: Arhiva

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a precizat ca isi doreste ca fiecare companie straina care vrea sa intre in sectorul energetic din Romania sa aiba ca partener o firma din Romania.

Insa daca proiectul va deveni realitate, atunci ar putea insemna sfarsitul exploatarii resurselor de acest gen in tara noastra.

"Orice companie straina care vine sa exploateze va trebui sa isi ia ca partener cate o companie romaneasca. De cand am venit la minister am promovat aceasta politica. Romgaz a intrat in cateva perimetre si va intra si in altele", a sustinut ministrul, la Adevarul Live.

Solutia lui Nita pentru exploatarea resurselor de catre straini: Doar daca au parteneri romani

Insa Otilia Nutu, analist la Expert Forum, considera ca propunerea oficialului nu este un potrivita, mai ales daca parteneriatele ar urma sa fie incheiate cu companii detinute de stat, cum ar fi Romgaz.

"Nu e ca si cand s-ar inghesui acum investitorii straini sa vina in Romania si ne permitem sa mai punem conditii, ca sa nu mai zic cum s-au terminat toate PPP-urile (parteneriat public privat - n.red.), fara exceptie, pe care le-a incercat statul roman cu investitorii straini, sa zicem doar din 2007 incoace - Termoelectrica pentru Borzesti, Doicesti, Braila, Isalnita etc; Energonuclear etc. Statul roman are o reputatie proasta pentru ca n-a fost in stare sa gestioneze corect partea lui de obligatii in aceste parteneriate", a spus expertul, pentru Ziare.com.

Care sunt dezavantajele propunerii

De aceeasi parere este si Valentina Ivan, analist la Candole Parteners, care a enumerat dezavantajele acestui proiect.

- deciziile in companie nu sunt luate pe criterii economice, ci din presiune politica;

-managmentul companiei este in mainile unei persoane numita acolo nu pe competente, ci din doleantele partidului;

- este foarte posibila luarea unor decizii nefundamentate economic, de acordare a unor tarife preferentiale;

- inseamna amanari in derularea unor proiecte de investitii (deoarece guvernul declara ca isi doreste sa deruleze multe proiecte, insa nu se gasesc bani pentru acestea).

Ea considera ca cel mai graitor exemplu pentru propunerea ministrului este proiectul cu privire la construirea reactoarelor 3 si 4 de la Nuclearelectrica, care a dus la tergiversari, la amanari de cativa ani de zile si la pierderea interesului din

partea investitorilor privati.

"A impune acum ca orice proiect de dezvoltare in sectorul de energie sa se desfasoare in parteneriat cu companiile de stat inseamna diminuarea considerabila a apetitului (deja slabit) pentru astfel de investitii, inseamna ramanea unor proiecte importante pentru siguranta sistemului energetic la stadiul de proiect pe hartie, asta intr-un moment in care Romania are nevoie de investitii straine si in care energia este vazuta ca un motor de crestere pentru guvernul Ponta", a spus Valentina Ivan, pentru Ziare.com.

"De exemplu, descoperirile din Marea Neagra nu ar fi fost posibile fara resursele financiare semnificative ale companiilor private. Daca statul ar fi fost partener in acel proiect, descoperirile s-ar fi facut probabil in anul 2020!", a adaugat Valentina Ivan.

Modelul polonez?

In Polonia, pentru gazele de sist exista o initiativa de acest gen. Mai exact, statul si-a facut o companie - NOKE - care e actionar minoritar in toate companiile care exploreaza gaz.

Dar motivul infiintarii este cu totul altul: guvernantii au vrut sa fie siguri ca guvernul va avea acces la toate informatiile privind activitatea de explorare / exploatare, iar companiile private au fost si ele interesate sa intre in parteneriat cu NOKE din cauza ca voiau sa imparta riscurile explorarii.

"In orice caz, trebuie retinut ca in Polonia s-a facut o lege pentru hidrocarburi care a fost discutata si dezbatuta public doi ani de zile, acolo nu se guverneaza prin brainstorming si ordonante de urgenta", a punctat Otilia Nutu.

Romgaz si exploatarea gazelor de sist

In timp ce ministrul Nita sustine Romgaz in exploatarea gazelor de sist, Valentina Ivan considera ca, de fapt, statul nu vrea sa faca acest lucru la scala larga.

"Daca va dori, Romgaz va putea derula astfel de proiecte de investitii fara a trebui sa intre in parteneriat cu companii private", a spus analistul.

Intrebata daca proiectul propus de ministru va duce la disparitia temerilor populatiei legate de exploatarea gazelor de sist, Valentina Ivan s-a aratat sceptica.

"Propunerea nu are cum sa schimbe in mod semifcativ perceptia romanilor pentru ca nu le raspunde de fapt ingrijorarilor cu privile la impactul asupra mediului a acestor exploatari, si nici nu le ofera garantia unei guvernari curate, la vedere, in care statul (prin companiile detinute majoritar) se implica avand in vedere interesele tarii, de sporire a veniturilor la bugetul de stat sau de a proteja mediul", a mentionat analistul.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#ministru Energie companii, #ministru Energie masura, #Nita masuri energie electrica, #exploatare resurse companii straine, #exploatare resurse Romania , #gaze de sist