Ziare.com

Vor produce gazele de sist un miracol in Europa? - studiu

de Camelia Sisea
Joi, 13 Februarie 2014, ora 22:30

   

Vor produce gazele de sist un miracol in Europa? - studiu
Gazele si petrolul de sist au adus beneficii limitate economiei americane, iar avantajele vor fi chiar mai mici in cazul Europei, potrivit unei analize realizate de un institut de cercetare din Franta.

In SUA, "revolutia" gazelor de sist a avut un impact benefic doar asupra economiilor locale, ale unor state precum Dakota de Nord si Virginia de Vest, si asupra companiilor din industria gazelor, in timp ce contributiile la cresterea macroeconomica au fost foarte reduse, sustin autorii studiului realizat de Institutul pentru Relatii Internationale si Dezvoltare Durabila, citat de AFP.

De asemenea, este putin probabil ca reducerea puternica a pretului gazelor de care au beneficiat consumatorii sa poata fi sustinuta, iar SUA vor continua sa importe titei, se arata in analiza.

Pe ce tara au pus ochii greii din industria gazelor de sist: Aici va avea loc urmatoarea "revolutie"

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In ceea ce priveste Europa, avand in vedere restrictiile de natura geologica, consideratiile de mediu privind explorarea si procesul lung si costisitor prin care se ajunge la rezultatele explorarilor, aportul va fi mai redus.

"Este adesea trecut cu vederea faptul ca revolutia gazelor de sist din SUA a avut loc dupa mai multe decenii de explorare geologica. Intre 2000 si 2010, SUA au forat peste 17 mii de sonde, cu o medie de 130 de sonde pe luna. Uniunea Europeana se afla intr-o faza incipienta, cu aproximativ 50 de sonde instalate pana acum", se mentioneaza in studiul citat.

De abia la nivelul anilor 2030-2035, EU ar putea obtine din resursele de sist intre 3 pana la 10 procente din necesarul de energie estimat, potrivit IDDRI.

Prin urmare, gazele de sist nu ar trebui sa fie considerate o solutie in UE, recomanda autorii studiului.

"UE are nevoie de o strategie holista care sa combine eficienta energetica, inovatia ecologica, sursele de energie cu emisii scazute de CO2 si o piata interna mai puternica si mai integrata", se mai arata in raport.

Gazele de sist ar putea avea rol complementar la aceasta strategie, ajutand in special acele state membre care sunt in prezent dependente intr-o mare masura de carbune sau de gazul rusesc.

Comisia Europeana a dat unda verde gazelor de sist

Victoria lui Cameron si a greilor din industria gazelor de sist: Ce a decis Comisia Europeana

Comisia Europeana a adoptat luna trecuta o recomandare care cuprinde principii minime legate riscurile de mediu si sanatate, renuntand la elaborarea unei legislatii stricte pentru reglementarea explorarii gazelor de sist, in urma presiunilor facute de Marea Britanie si Franta. Cele doua tari incearca sa reproduca in propriile teritorii modelul american.

Gazele de sist: Polonia dezamageste, greii din industrie se retrag

In ceea ce priveste Polonia, principalele companii din industrie care au obtinut licente de explorare a gazelor de sist - Exxon Mobil, Marathon Oil si Eni, au decis sa renunte la proiectele avute in vedere in aceasta tara, dupa ce au constatat ca productia nu este suficienta pentru a fi viabila din punct de vedere economic. De asemenea, investitorii au fost descurajati de cadrul legislativ nefavorabil.

Recent, premierul Poloniei, Donald Tusk, a anuntat ca Executivul va aproba in curand un proiect de lege care sa simplifice legislatia in acest domeniu.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3032 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu va luati dupa gurile rele .

Cite beneficii a avut 'revolutia' gazelor de sist asupra economiilor locale?
Intii cautati cu 'goagle' gaze de sist america , chevron..etc. si dupa o saptamina de citit vizionati GASLAND
http://www.youtube.com/watch?v=XQcIAhG49y8-subtitrat
o sa va convingeti ca nu-i propaganda ruseasca. De citeva ori pe saptamina apar probleme in USA dar exploatarea gazelor de sist 'nu e implicata'.
In directia asta visul a devenit cosmar.

 

Ete ce lege au dat comunistii dupa ce au furat puterea

cam cum a facut USL in 2012 ....

LEGE nr.119 din 11 iunie 1948
pentru nationalizarea intreprinderilor industriale, bancare, de asigur─âri, miniere si de transporturi

CAP. 1
Obiectul nationalizarii

ART. 1
Se nationalizeaza toate bogatiile subsolului care nu se gaseau in proprietatea Statului la data intrarii in vigoare a Constitutiei Republicii Populare Romane, precum si intreprinderile individuale, societatile de orice fel si asociatiunile particulare industriale, bancare, de asigurari, miniere, de transporturi si telecomunicatii, enumerate mai jos, dupa criteriile indicate pentru fiecare categorie:
1. Intreprinderile siderurgice, de metalurgie, neferoase si de laminat, prevazute in lista anexa Nr. I.
2. Toate intreprinderile din domeniul metalurgiei prelucratoare cu peste 100 de salariati.
3. Intreprinderile prelucratoare de metale, santierele navale, intreprinderile producatoare de instrumente de precizie si de material electrotehnic, garajele si atelierele de reparat auto, enumerate in lista anexa Nr. II.
4. Toate intreprinderile care produc, transporta sau distribuie energia electrica, cu exceptia uzinelor apartinand organelor administratiei locale si acelea care apartin intreprinderilor nenationalizate si servesc in cea mai mare parte nevoilor proprii ale acestor uzine.
5. Toate intreprinderile de extractie si prelucrare a minereurilor de fier, aur, argint si alte metale neferoase.
6. Intreprinderile din domeniul industriei carbonifere, precum si carierele prevazute in lista anexa Nr. III.
7. Intreprinderile din domeniul industriei petrolifere si de gaze naturale, enumerate in lista anexa Nr. IV.
8. Toate intreprinderile producatoare de ciment.
9. Intreprinderile producatoare de materiale de constructie si anume: var, materiale ceramice, brute si fine, pietre de constructie, produse din piatra, produse din ciment, materiale pentru izolari termice, carton asfaltat, conform listei anexe Nr. V.
10. Toate intreprinderile producatoare de materiale refractare.
11. Toate intreprinderile producatoare de geamuri.
12. Intreprinderile producatoare de sticla, cristale pentru oglinzi conform listei anexe Nr. VI.
13. Intreprinderile de constructie enumerate in lista anexa Nr. VII.
14. Toate intreprinderile producatoare de cherestea, cu cel putin un gater mecanic, avand o instalatie de forta de cel putin 50 HP.

samd

Ca sa stiti de unde li se trage romanilor goniti de pe pamanturile lor ca sa-si bage astia in buzunare comisioane de sute de milioane de euro .....

Nu stiu daca vor ajuta gazele , dar stiu ca omul simplu va avea de suferit si NIMENI nu se va uita la el ......

Gasland a fost recunoscut ca facatura, inutil sa mai..

..fie bagat in fatza. Au recunoscut chiar realizatorii lui.
Cred ca mult mai normal ar fi ca fiecare sa judece de ce americanii si-ar fi forat atatea mii de puturi daca era nociv ? Mai e ceva de clarificat: Romania are mari rezerve de gaz? Nu stim. Avem doar estimari neconfirmate. Daca nu este gaz si se protesteaza degeaba ?? Pungesti, se aude ?? Lasati explorarea macar, sa vedem pe ce ne duelam..

Oricum, noi vom afla-o ultimi'!

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor