Cel mai „deștept băiat din energie” a relatat cum i-a dat bani Elenei Udrea pe vremea PDL. Cine a dus „mortu' în Modrogan”

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 15:15
16132 citiri
Cel mai „deștept băiat din energie” a relatat cum i-a dat bani Elenei Udrea pe vremea PDL. Cine a dus „mortu' în Modrogan”
Elena Udrea este acuzată în acest dosar că a luat șpagă de la Bogdan Buzăianu să îi prelungească contractele acestuia cu Hidroelectrica. FOTO: Ionuț Mureșan

Omul de afaceri Bogdan Buzăianu – fost patron al Energy Holding, unul dintre așa-zișii „băieți deștepți din energie” – a relatat în fața instanței cum i-a dat peste 2,5 milioane de euro Elenei Udrea, pe vremea când aceasta era „vioara 2 din PDL”, pentru ca atacurile Puterii asupra companiei sale să se oprească.

Bogdan Buzăianu a explicat cu lux de amănunte cum a dat banii la sugestia omului de afaceri Radu Budeanu (patronul Gândul și Cancan), care în mod personal a ridicat 2,5 milioane de euro din seif și i-a dus „în Modrogan” – adică la adresa unde se afla sediul PDL.

Detaliul-cheie a întregii depoziții a lui Bogdan Buzăianu e că acesta a dat banii către Elena Udrea pentru ca atacurile PDL împotriva lui să se oprească. În schimb, procurorii DNA spun că banii au fost luați de Udrea în scopul de a-i prelungi lui Buzăianu contractele cu Hidroelectrica – lucru pe care omul de afaceri îl neagă, spunând că acele contracte erau deja prelungite când el a dat banii.

Momentele inedite din ampla declaraţie a lui Bogdan Buzăianu sunt cele în care acesta relatează cum i-a dat dispoziție contabilei să îi dea banii lui Radu Budeanu: „dă-i banii lu’ Chioru’!”.

Un alt moment este cel în care Radu Budeanu duce banii la PDL: „Mă duc să duc mortu’”.

În sfârșit, o confuzie în declarația dată la urmărire penală de Ana Maria Topoliceanu (prietena Elenei Udrea) cu privire la sume (3,8 milioane de dolari sau 2,5 milioane de de euro) a generat alt moment savuros: „Păi, știu eu ce confuzie a făcut ea cu gențile”. Aluzia făcută de Bogdan Buzăianu se referă la „geanta” cu 1 milion de euro care ar fi ajuns la Elena Udrea în dosarul Gala Bute.

Bogdan Buzăianu: Din 2006 Energy Holding a fost în atacul permanent din partea PDL, domnul Băsescu domnul Boc. Pe parcursul anilor, în afară de domnul Băsescu cea mai virală a fost doamna Udrea. Băsescu a scos sintagma băieții deștepți din Energie, preluată apoi de ceilalți. Ideea era să găsesc un partener foarte mare astfel încât să nu mai pot să fiu atacat de putere. E vorba de un partener economic. Am găsit un partener: Fondul suveran de investiții Qatar. Din 2009 ne-a propus o colaborare în sensul de a intra în acționariatul Energy Holding și de a investi 5 miliarde de dolari în România. În acest context, în 2010 domnul Radu Budeanu m-a vizitat și mi-a spus că a identificat o soluție pentru a nu mai fi atacat de factorul politic.

Judecător: La ce se refereau atacurile, în afară de campaniile mediatice?

Bogdan Buzăianu: Astăzi, toți avem o probleme cu creșterea prețului la energie. Atunci eram vinovatul de serviciu. S-a creat o marotă în care partidul de guvernare lovea permanent în băieții deștepți din Energie, pe motiv că ei cumpărau ieftin de la Hidroelectrica și vindeau scump. Atacurile vizau riscul de denunțare unilaterală a contractelor de vânzare energie dintre Hidroelectrica și Energy Holding. Contractele fuseseră prelungite în 2009 cu majorarea de preț, dar acum nu este vorba de acest subiect. Domnul Radu Budeanu mi-a prezentat ca soluție discuția cu PDL și doamna Udrea, că în eventualitatea unei sponsorizări vom fi ajutați. Eu bănuiesc că Radu Budeanu a avut o discuție la rândul lui, dar nu știu, bănuiesc. Nu poți să vii, logic, cu o propunere dacă nu ai undeva ușa deschisă.

Judecător: Ce se urmărea cu sponsorizarea?

Bogdan Buzăianu: La acel moment incipient al discuției se urmărea să identificam suma sau timpul de gândire necesar și care este rezultatul plății.

Judecător: Dar dvs. ce doreați?

Bogdan Buzăianu: Să nu mai existe niciun atac media din partea doamnei Udrea, a PDL, inclusiv a domnului Băsescu la adresa Energy Holding. Prin due dilligence-ul legal și financiar compania nu avea nicio problema, stătea foarte bine. Singura problema era problema de imagine.

După o perioadă de timp, domnul Budeanu a venit la mine și mi-a zis ca s-a întâlnit cu doamna Udrea. Că în principiu Udrea este de acord să înceteze atacurile media. Domnul Budeanu a spus că pentru aceasta suma trebuie sa fie 5 milioane de euro. Personal nu m-am întâlnit cu doamna Udrea, nu o cunosc. Declarația mea se bazează pe spusele domnului Radu Budeanu în diferite momente. I-am spus ca suma e mult prea mare și nu încape discuție. Eu am acceptat 2,5 milioane plus creanța pe care o deținea la Capital și la Evenimentul zilei (deținute de George Păunescu), care avea o valoare de 900.000 euro.

De la discuția cu Radu Budeanu (septembrie 2010) a trecut destul de mult timp. Banii au fost acordați în noiembrie 2011. În 2011 doamna Udrea a devenit președinte PDL (în noiembrie 2010 era vicepreședinte PDL București). Aceste discuții cu Radu Budeanu au început în vara lui 2010 și au existat mai multe întâlniri până în septembrie 2010, când am fost de acord să dau 2,5 milioane de euro și să preiau creanța. Țineam legătura permanent cu Radu Budeanu pe subiect. El zicea că legătura lui este directă cu doamna Udrea. Îmi spunea mereu: stai liniștit, că atâta timp cât ei (PDL) au guvernul nu se va întâmpla nimic.

Judecător: La ce vă așteptați?

Bogdan Buzăianu: La alte atacuri. Denunțarea unilaterală a contractului cu Hidroelectrica era o himera, se putea realiza foarte greu din punct de vedere juridic și de aceea s-a și recurs la varianta insolvenței Hidroelectrica.

Ceva foarte interesant: în mintea mea era foarte clar ca acești bani se vor duce la doamna Udrea, din spusele domnului Budeanu. Ceea ce am aflat ulterior este că în momentul în care Budeanu a dus banii, acesta i-a dus banii doamnei Topoliceanu în Modrogan. Deci: îmi spune că dă banii doamnei Udrea, pentru mine doamna Udrea reprezenta PDL.

Și-i zic: Bă, cum i-ai dat?

A spus: Păi, i-am dus lui Topoliceanu în Aleea Modrogan.

Și zic: Cine e asta?

Spune: Mâna ei dreaptă!

Vreau sa fiu extrem de corect. Nici după 10 ani nu știu dacă banii au ajuns la dânsa (la Elena Udrea – n.r.), la partid sau la Topoliceanu. Când spun la partid spun că banii au fost duși la adresa din Modrogan. Una este adresa, alta instituția.

Judecător: Să revenim la bani.

Bogdan Buzăianu: După discuția din septembrie 2011 cu Budeanu în care i-am spus oferta mea acesta a spus că e ok să dau 2,5 milioane de euro și creanța la Evenimentul zilei și Capital. Am sunat-o pe contabila firmei (Lavinia Țicu) care se ocupa și de banii mei personali și i-am spus să îi dea 2,5 milioane de euro pe care îi păstram în seiful firmei. Banii proveneau din conturile personale. Din 2003, salariul meu era 3 milioane de euro net/an.

I-am spus: Dă-i banii aia lui Chioru’!

Ea m-a întrebat: Toți?

Eu i-am spus: Da!

Era în noiembrie 2011. A doua zi cred ca i-a și predat banii.

I-am spus lui Budeanu: Du-te la sediu la doamna Lavinia, să rezolve problema (să ia banii cash – n.r.)

Imediat cum a dat banii a sunat și a spus că a rezolvat.

L-am sunat și pe Budeanu, să verific. Acesta mi-a spus că "se duce să ducă mortu’", adică pachetul.

Eu nu aveam cum să fac și alte verificări să vad dacă a dat banii mai departe, eram la mâna lui.

Judecător: Martora Topoliceanu a precizat că în acea geantă se aflau 3,8 milioane de dolari.

Bogdan Buzăianu: Știu eu ce confuzie a făcut ea cu gențile? Eu nu aveam cum să îi dau mai mult decât aveam lui Radu Budeanu. Dar dacă facem calculul, creanța + cele 2,5 milioane euro rezultă cam suma respectivă.

Judecător: Cu creanța ce ne puteți spune?

Bogdan Buzăianu: Eu am dat împuternicire lui Budeanu să gestioneze creanța. Acolo am făcut o greșeală, pentru că împuternicirea era de uz general. Ei, adică Budeanu și avocații, trebuiau să constituie gajul pentru împrumut. Nu m-am gândit că el putea cu acea împuternicire să și înstrăineze acea creanță.

Cum s-a certat Elena Udrea cu judecătoarea

Bogdan Buzăianu: Nu îmi mai aduc aminte dacă banii i-am dat în noiembrie 2011 sau în noiembrie 2010.

Elena Udrea: Va rog să consemnați ce spune martorul. Dvs. vreți să își păstreze declarația de la DNA!

Judecător: Pe care și-o menține!

Elena Udrea: Consemnați sau mă dați afară din sală!

Judecător: Nu vă dau afara din sală, e dreptul dvs să participați la proces, în calitate de inculpată.

Avocat Veronel Rădulescu: Nu numai la acest martor, dar și la ceilalți, dvs consemnați aspectele relevate prin rechizitoriu.

Judecător: E strict părerea dvs.!

(…)

Elena Udrea: De când tot vreau să pun o întrebare!

Judecător: Am pus eu. O să vă permit.

Bogdan Buzăianu: Dat fiind intrarea în insolvență a Hidroelectrica – ilegală, în opinia mea – aceste contracte nu puteau fi denunțate. De aceea s-a ajuns la insolvență. Când un fond de investiții vrea să investească nu trebuie să ai probleme în media. Pentru că ei nu fac diferența între percepție și realitate.

Elena Udrea: A avut legătură sponsorizarea către PDL cu contractele de energie?

Bogdan Buzăianu: Sponsorizarea către PDL prin intermediul doamnei Udrea nu a avut legătură cu prelungirea contractelor de energie. Erau prelungite deja. Pe mine mă deranja doamna Udrea că vorbea non-stop la televiziuni lucruri total aiurea, îmi pare rău doamnă, dar asta e adevărul. Spunea la tv despre băieții deștepți din Energie, despre firme de apartament, ceea nu era adevărat. Mă deranja că doamna Udrea nu m-a contactat niciodată să îi explic cum stă treaba. Menționez că acea creanță (la Evenimentul zilei și Capital – n.r.) nu putea să ajungă la un partid aflat la guvernare. Radu Budeanu zicea că creanța trebuia să ajungă la doamna Udrea. Eu nu știu dacă Radu Budeanu a și făcut acest lucru.

Procuror DNA: A fost o sponsorizare dezinteresată?

Bogdan Buzăianu: Păi, cum să fie dezinteresată? Ați văzut dvs. vreun nebun să dea 2,5 milioane de euro? La 2,5 milioane nu e dezinteresată. Senzația mea a fost că în toți anii ăștia am fost supus unui șantaj mediatic, începând de la venirea la putere a PDL.

Acuzațiile procurorilor DNA

În acest dosar, Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

„Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii", susţin procurorii.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Udrea a preluat-o de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.

În cazul lui Dan Andronic, DNA susţine că, atunci când a fost audiat ca martor, a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei.

„De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos că nu a avut cunoştinţă de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanţei amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părţi sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deţinut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situaţia financiară a cotidianului deţinut de societatea media şi indicatori de performanţă doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoştinţa că publicaţiei îi 'merge bine'; că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a 'verifica veridicitatea' informaţiilor obţinute", explică DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Elena Udrea PDL, #Hidroelectrica baieti destepti, #Buzaianu Energy Holding, #luare de mita , #Hidroelectrica