Gradul de deschidere a economiei romanesti

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 09:06
2498 citiri
Gradul de deschidere a economiei romanesti
Foto: cursdeguvernare.ro

In contextul datelor publicate de OECD, organizatia care reuneste cele mai dezvoltate economii din lume, Romania se situeaza la un nivel relativ scazut al schimburilor externe si la un nivel mare al deficitului rezultat din schimbul international de marfuri si servicii.

O selectie a statelor analizate releva pozitia tarii noastre din perspectiva principalelor situatii regasite pe marimi de state, accentul fiind pus la nivel regional, scrie Curs de Guvernare.

Astfel, economiile foarte puternice, americana si nipona, sunt conectate la un nivel relativ redus cu cele din restul lumii, explicatia fiind volumul foarte mare al propriului Produs Intern Brut, si, pe cale de consecinta, volumul mare de marfuri si servicii care poate fi schimbat cu un exterior mai mic prin comparatie.

Diferenta dintre SUA si Japonia nu apare la nivelul gradului de deschidere (exporturi + importuri raportat la PIB) ci la soldul schimburilor externe, prima fiind traditional pe deficit iar cea de a doua generatoare de excedente comerciale.

Prin contrast, marile economii europene, intre care regasim si principalii parteneri ai Romaniei, sunt mai deschise fata de exterior (nu neaparat ca volum, ci raportat la dimensiunea lor).

Cu o competitivitate in permanenta imbunatatire, Germania domina continentul si este cel mai puternic conectata la exterior, fara a atinge insa pragul de 100% din PIB la cumulul dintre exporturi si importuri.

Modelul german a fost preluat de Polonia, tara suficient de mare pentru a incerca o abordare similara, dar, deocamdata, fara sa atinga si sa concretizeze la nivelul soldului schimburilor externe performanta vecinei de la vest.

De remarcat ca Polonia este si cea mai apropiata de noi ca marime a teritoriului, populatiei si structurii industriale dintre fostele colege de bloc estic integrate acum in UE.

Citeste mai multe despre Gradul de deschidere al economiei romanesti. Ce-ar fi de facut in contextul integrarii economiilor dezvoltate pe cursdeguvernare.ro.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#importuri exporturi Romania, #valoare importuri PIB, #curs de guvernare , #importuri