Ministerul Agriculturii: Romania nu importa castraveti in aceasta perioada a anului

Luni, 30 Mai 2011, ora 16:37
1634 citiri
Ministerul Agriculturii: Romania nu importa castraveti in aceasta perioada a anului

Romania nu importa castraveti in aceasta perioada a anului, productia autohtona din sere si solarii asigurand consumul intern, dar si exportul pe pietele intra si extra comunitare, a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu.

"Importuri semnificative de castraveti se fac in perioada noiembrie - martie, deoarece ulterior apar productiile autohtone din sere si solarii. Acum avem productie suficienta de castraveti si pentru piata interna, dar si pentru export", a spus Radulescu.

Acesta a precizat ca la ora actuala Romania exporta zilnic din sere in jur de 160 de tone de castraveti, iar din solarii in jur de 400-500 tone de castraveti cornison.

In cazul rosiilor, importurile cele mai mari provin din Turcia, Siria, Iordania, Italia si mai putin din Spania sau Germania.

Potrivit datelor MADR, in 2010, importurile de castraveti proaspeti si refrigerati au totalizat 8.950,5 tone, in timp ce exporturile au fost de 12.521 tone, iar in cazul rosiilor, Romania a importat anul trecut o cantitate de 60.765,8 tone si a exportat doar 1.366,8 tone.

Epidemia de E. coli din Germania, provocata de castravetii din Spania

Comisia Europeana a notificat vineri cele 27 de state membre, prin intermediul Sistemului de alerta rapida pentru alimente si alimentatie (RASFF), cu privire la sursele responsabile pentru contaminarea cu STEC, toxina care produce afectiunea E.coli, dupa ce Germania si intr-o masura mai mica alte patru state membre au fost afectate de aceasta.

Autoritatile germane au identificat drept una din sursele contaminarii castraveti organici importati din doua provincii spaniole - Almeria si Malaga. In prezent au loc investigatii pentru a identifica alte surse potentiale, in timp ce un transport de castraveti avand ca origine Olanda si vanduti in Germania este de asemenea verificat de autoritatile germane.

Autoritatile veterinare din Romania au confirmat ca in tara noastra nu a primit loturi de castraveti bio din Spania, suspectati ca ar fi cauzat infectarea cu bacteria Escherichia coli a 200 de persoane din Germania.

Izbucnirea E. Coli, boala caracterizata de simptome de enterocolita acuta, a dus deja la decesul a doua persoane, dintr-un total de 214 cazuri inregistrate in Germania, din care 68% sunt femei. Alte 10 cazuri s-au inregistrat in Suedia, patru in Danemarca, trei in Marea Britanie si unul in Olanda.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Ministerul Agriculturii import castraveti, #ecoli castraveti , #importuri