O parte din economia Rusiei are parte de o revenire surprinzatoare

Luni, 18 Mai 2015, ora 07:47
8957 citiri
O parte din economia Rusiei are parte de o revenire surprinzatoare

Deprecierea rublei a pus o parte din economia Rusiei pe butuci, insa a dat o gura de oxigen unor sectoare importante.

Economia Rusiei s-a contractat cu 1,9%, in primul trimestru din 2015, potrivit datelor anuntate de biroul de statistica din Moscova.

Totusi, unii analisti se asteptau la o scadere mult mai mare a produsului intern brut, astfel ca aceste date pot fi interpretate ca o veste buna (daca vedem partea plina a paharului).

Cei mai multi specialisti considera ca elementul care a salvat economia de la un colaps fara precedent a fost cel care a declansat problemele de la inceput: rubla, potrivit Financial Times

Moneda ruseasca se afla pe o panta descendenta in fata dolarului inca de la mijlocul anului 2013, insa cel mai abrupt declin l-a inregistrat in decembrie 2014, cand a pierdut aproape 50%.

Aceasta miscare a condus la scumpirea importurilor, insa a oferit o gura de oxigen pentru unele zone ale industriei, noteaza sursa citata.

Partea plina a paharului: Ce avantaj major are Rusia de pe urma deprecierii masive a rublei

Costurile denominate in moneda locala si-au redus din valoare. In consecinta, consumatorii si companiile au inceput sa se reorienteze catre bunurile realizate in Rusia si sa renunte la cele de import.

"Vad o renastere a industriei rusesti, o renastere pe care am asteptat-o de mult timp", a transmis Georges Barbey, director general la divizia din Moscova a firmei nemtesti Lanxess, ce are activitati in sectorul chimic.

"Inainte de depreciere, clientii aveau dificultati cu fluxul de numerar. Companiile concurente din China, Turcia si Coreea de Sud au devenit o amenintare. Dar salvarea a venit de la deprecierea rublei. De atunci, am observat o revenire din punct de vedere financiar, iar acum se lucreaza la capacitatea maxima", a mentionat antreprenorul.

Au avut dreptate oficialii de la Kremlin?

Datele macroeconomice reflecta partial acest lucru. Scaderea vanzarilor de retail semnaleaza micsorarea veniturilor gospodariilor, insa declinul productiei industriale a fost mai moderat - chiar daca a scazut cu 1,6% in februarie, in martie a fost de -0,6%.

Oficialii de la Kremlin au prezis un scenariu asemanator inca de cand au pus interdictie la unele bunuri importante din Occident, ca raspuns la sanctiunile razboiului din Ucraina.

Ei au sustinut sus si tare ca situatia se va transforma intr-o oportunitate de a-si revitaliza industria si sectorul agricol, incurajand substitutia unor produse lovite de sanctiuni, cum ar fi componentele pentru arme si echipamentele folosite in extractia gazelor si petrolului.

Criza din Rusia a trecut. Incepe chinul unei recesiuni de durata

Nu toata lumea e fericita

Intr-adevar, unele domenii inregistreaza cresteri fulminante. Doua exemple elocvente pot fi carnea si branza.

Miratorg si Cherkizovo, doi dintre cei mai mari producatori de carne, au raportat venituri si profituri mai mari anul trecut, iar un boost a fost dat si de imprumuturile obtinute de la bancile locale.

Si industria chimica beneficiaza de pe urma deprecierii rublei, in conditiile in care producatorii de fertilizatori precum Acron Group si PhosAgro au inregistrat rezultate mai bune.

Cu toate acestea, unele sectoare se zbat pentru a reveni pe linia de plutire. Industria auto din Rusia a anuntat o scadere a productiei din cauza prabusirii vanzarilor. Si productia de utilaje si echipamente electrice, electronice si optice a avut parte de o contractie in primul trimestru al anului.

Economistii sustin ca, daca rubla se depreciaza in continuare, iar guvernantii nu fac ceva pentru a imbunatati mediul de afaceri, substitutia importurilor nu va fi decat o furtuna intr-un pahar cu apa.

Oleg Kouzmin, analist la Renaissance Capital, a mentionat ca si-ar putea revizui prognoza referitoare la performanta economica a Rusiei de la -4,3% la -3,5%.

Citeste si:
Klaus Iohannis, videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European şi alţi lideri europeni. Care au fost subiectele discutate
Klaus Iohannis, videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European şi alţi lideri europeni. Care au fost subiectele discutate
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, 18 octombrie, o întâlnire în sistem videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi alţi lideri europeni, în pregătirea...
Florin Roman, despre lista miniștrilor USR: „Sunt oameni care au dezamăgit”
Florin Roman, despre lista miniștrilor USR: „Sunt oameni care au dezamăgit”
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Roman, a criticat luni, 18 octombrie, lista de miniștri propusă de către Dacian Cioloș, spunând că se putea „să avem niminalizări...
Sursa: Ziare.com