Romania a importat primele gaze care nu sunt rusesti

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 15:50
2867 citiri
Romania a importat primele gaze care nu sunt rusesti

Romania nu mai este dependenta de gazele din Rusia, conducta care leaga tara noastra de restul Europei devenind functionala.

Petrom si Romgaz au inceput deja sa aduca gaze prin conducta Szeged-Arad, care leaga sistemul de gaze din Romania cu cel din Ungaria, acestea fiind primele importuri care provin din spatiul din afara Rusiei.

OMV Petrom Gas, subsidiara a Petrom, si compania de stat Romgaz sunt primele care utilizeaza noua conducta pentru a aduce gaze din Vest.

"Punerea in functiune a conductei Szeged-Arad este un pas important pentru conectarea Romaniei la piata europeana a gazelor, ceea ce inseamna mai multa siguranta in alimentarea cu gaze a Romaniei si este conforma cu strategia europeana in acest domeniu", au declarat, pentru Adevarul, reprezentantii Petrom.

Petrom a importat, pentru moment, 10 milioane de metri cubi pe luna. Volumul nu este mare, adica putin peste 1% din consumul national dintr-o luna din sezonul cald, insa reprezentantii Romgaz spun ca au adus volume mici de gaze, de proba, prin noul gazoduct.

Volumul de import pentru restul anului si pe viitor va depinde de cererea de pe piata interna.

"Dat fiind ca importurile sunt realizate de pe piata internationala, pretul este cel stabilit de piata", au adaugat reprezentantii Petrom.

Mai mult, Romgaz intentioneaza ca, de anul viitor, sa cumpere gaze de la bursa de profil de la Viena, pentru ca, pe aceasta piata, in ultimul an, pretul gazelor a fost mai mic decat cel la care importam din Rusia.

Romania a inceput importurile de gaze rusesti in anul 1979, prin conductele care tranziteaza Ucraina, iar in prezent circa 20-25% din consumul national de gaze provine din Rusia.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#import gaze, #gaze rusesti, #conducta Szeged Arad , #importuri