În timp ce creditarea este înghețată în zona euro, autoritățile de supraveghere promovează ”finanțele verzi”

Luni, 04 Decembrie 2023, ora 15:10
1881 citiri
În timp ce creditarea este înghețată în zona euro, autoritățile de supraveghere promovează ”finanțele verzi”

În timp ce creditele sunt din ce în ce mai greu de obținut și de rambursat, din cauza dobânzilor mari, iar avertismentele cu privire la gradul crescut de volatilitate sunt tot mai dese, autoritățile de supraveghere din Uniunea Europeană publică o fișă informativă pentru promovarea produselor financiare sustenabile.

Fișa informativă oferă sfaturi consumatorilor care intenționează să cumpere produse financiare cu caracteristici de sustenabilitate, inclusiv credite, investiții, asigurări și pensii.

Consumatorii ar trebuie să acorde atenție condițiilor și caracteristicilor de durabilitate, pentru a evita să fie induși în eroare de ”dezinformarea ecologică”, arată documentul.

Cum alegi produse sustenabile

Cele trei autorități europene de supraveghere (EBA, ESMA și EIOPA- ESAs) au publicat o fișă informativă interactivă care răspunde la cele mai frecvente întrebări ale consumatorilor cu privire la finanțarea sustenabilă.

Fișa informativă oferă răspunsuri la întrebările frecvente și măsuri pe care consumatorii le pot lua pentru a înțelege modul în care alegerile lor financiare ar putea contribui la un viitor mai sustenabil.

În plus, fișa informativă oferă sfaturi de care consumatorii ar trebui să țină cont înainte de a alege produse financiare cu caracteristici de sustenabilitate.

Deslușirea jargonului financiar

Consumatorii sunt încurajați să decidă cât de importantă este sustanbilitatea pentru ei și ce obiective financiare doresc să atingă înainte de a alege un produs.

Ei sunt sfătuiți să țină cont de faptul că produsele financiare cu caracteristici de sustenabilitate nu sunt lipsite de riscuri, iar în cazul investițiilor și al polițelor de asigurare de viață, să nu se grăbească înainte de a lua o decizie și, dacă este necesar, să ceară clarificări suplimentare de la firma sau persoana care îi poate consilia și vinde astfel de produse.

Jargonul financiar poate fi uneori intimidant și poate împiedica consumatorii să înțeleagă concepte financiare esențiale, cum ar fi ”ESG” sau ”taxonomia UE”.

Pentru a depăși această barieră, fișa informativă explică termenii specifici într-un mod simplu și ușor de înțeles.

Ce este un ”împrumut verde”

Fișa informativă prezintă situația împrumuturilor, care pot ajuta la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, prin îmbunătățirea performanței energetice a locuinței sau trecerea la surse de încălzire ecologice.

În anumite cazuri, pot fi obținute condiții de creditare mai bune pentru achiziționarea sau construirea unei proprietăți cu standarde de performanță recunoscute sau pentru renovarea unei proprietăți cu scopul de a-i crește standardele de performanță energetică.

Câștigul pe termen lung pentru proprietarul locuinței vine și din facturile mai mici la utilități, ca urmare a consumului mai eficient de energie, iar poziția financiară mai bună ar permite rambursarea mai ușoară a creditului, susține fișa informativă publicată de cele trei autorități europene de supraveghere.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Se repetă finalul nefericit al bulei dot-com? Asemănări tot mai puternice cu bula tehnologică de azi
Se repetă finalul nefericit al bulei dot-com? Asemănări tot mai puternice cu bula tehnologică de azi
”Cei 7 magnifici” (Alphabet - Google, Amazon, Apple, Meta - Facebook, Microsoft, Nvidia și Tesla) au înregistrat anul trecut pe burse câștiguri variind între 50 și 240%. Capitalizarea...
Estimarile APIA indica avansul inmatricularilor de masini electrice in Romania, desi in restul UE acestea par sa piarda teren, din cauza pretului ridicat
Estimarile APIA indica avansul inmatricularilor de masini electrice in Romania, desi in restul UE acestea par sa piarda teren, din cauza pretului ridicat
Autoturismele electrice si hibride vor ajunge la o cota de piata auto de 29%, pana la sfarsitul anului 2024, in Romania, timp in care piata de autovehicule noi inmatriculate pe plan local va...
#economie , #economie politica