Ziare.com

Bursele din Viena, Budapesta, Ljubljana si Praga se unesc

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 14:01

   

Bursele din Viena, Budapesta, Ljubljana si Praga se unesc
Bursele de Valori din Viena, Budapesta, Ljubljana si Praga au fost integrate intr-o structura numita Grupul de Burse din Europa Centrala si de Est.

Cu aceasta ocazie au lansat primii doi indici comuni, intentionand totodata sa se ocupe impreuna de marketing si de diseminarea informatiilor.

"Cele patru burse membre, integrate sub brandul "CEE Stock Exchange Group" totalizeaza jumatate din capitalizarea de piata si doua treimi din volumul de tranzactii din regiunea CEE.

Grupul de Burse CEE devine astfel cel mai mare jucator dintre bursele de valori din Europa Centrala si de Est. Scopul principal este consolidarea si dezvoltarea pietelor de capital din CEE, si pozitionarea lor la nivel international", se arata in comunicatul transmis joi de grup.

Primul indice lansat de grup, CEETX, este un indice de pret, ponderat cu capitalizarea, care cuprinde cele mai lichide si valoroase 25 de actiuni alese de pe cele patru burse care fac parte din grupul CEE.

Indicele va fi calculat si diseminat in timp real in euro si in dolari americani, fiind conceput ca indice tranzactionat. Astfel, indicele CEETX poate fi folosit ca activ suport pentru produse structurate si derivate, cum ar fi contractele futures si options.

Cel de-al doilea indice, CEESEG, este tot un indice de pret ponderat cu capitalizarea, format din componente ale indicilor de actiuni de baza, de pe cele patru burse.

Indicele cuprinde astfel actiunile care intra in componenta indicilor compoziti ai celor patru piete (ATX, BUX, PX si SBITOP). Indicele CEESEG va fi, de asemenea, calculat si diseminat in timp real, in euro si dolari americani, reprezentand evolutia pietelor de capital ale intregului grup.

Cei doi indici lansati joi se raporteaza la indicele CEETX, ca fiind indice de referinta (benchmark) pentru regiune.

"Cei patru membri ai CEE Stock Exchange Group colaboreaza indeaproape, cu toate acestea, actioneaza independent cu managementul local. Au fost lansate deja proiecte comune si urmeaza altele, care vor aduce beneficii companiilor listate, membrilor, investitorilor institutionali si clientilor de date ai celor patru burse membre", se mai arata in comunicat.

Astfel, pana la sfasitul anului, grupul intentioneaza sa comaseze operatiunile de diseminare a datelor si sa deruleze activitati comune de marketing, cum ar fi campanile de informare si promovare (roadshow-uri).

Totodata, pe viitor, grupul vrea sa implementeze sistemul de tranzactionare Xetra ca platforma comuna de tranzactionare utilizata in interiorul grupului.

CEE Stock Exchange Group are o capitalizare de 128 miliarde euro, reprezentand jumatate din capitalizarea totala din regiune. Lichiditatea medie lunara, realizata cumulat pe cele patru burse se cifreaza la 11 miliarde euro, adica doua treimi din volumul de tranzactii cu capital, din regiunea Europei Centrale si de Est.

Sursa: rNews

Articol citit de 1413 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ca intotdeauna, noi lipsim din noua formatie!

De ce?! Pentru ca lichelele care mentin de 14 ani Bursa de Valori Bucuresti la un stadiu de amatorism inacceptabil, isi vad periclitate interesele, prin aderarea la un proiect supranational! Atat conducerea operativa a bursei cat si clica de mafioti si de incapabili reunita sub denumirea de C.N.V.M. "opereaza" mai in siguranta pe cont propriu, decat sub controlul unor specialisti straini necorupti, cel putin pana la proba contrara!
Si, ramanand "pe afara", vom "beneficia", in continuare, de adevarate crahuri, precum cel din 2008 - 2009, cand unii indici bursieri romanesti au pierdut aproape 90% din valoare!!

 

 

bravo baieti

tari destepte...se unesc si se dezvolta economic...pe cind romania, s-ar uni, teritorial cu r.moldova...cita diferenta...ne-o dam singuri

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor