Apocalipsa dupa cresterile salariale: Preturi mari, credite scumpe si austeritate

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 18:01
6181 citiri
Apocalipsa dupa cresterile salariale: Preturi mari, credite scumpe si austeritate
Foto: Arhiva Ziare.com

Inflatia, indicatorul care masoara evolutia preturilor de consum, a fost usor sub estimari in martie, in timp ce analistii avertizeaza ca majorarile salariale si avansul consumului anunta preturi mai mari, credite mai scumpe si masuri de austeritate.

Datele publicate luni dimineata de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei a coborat in luna martie la -3%, nou nivel minim istoric, de la -2,7% in februarie, dupa un usor avans al preturilor, cu 0,1%, fata de a doua luna din 2016.

Datele sunt usor sub prognozele analistilor, care anticipau un nivel de -2,8%, potrivit mediei estimarilor.

"Daca ne uitam in detalii, vedem ca principala scadere a fost pe componenta volatila, la oua, care a determinat diferenta fata de estimari", a afirmat Ciprian Dascalu, senior economist al ING Bank Romania, pentru News.ro.

Comparativ cu februarie, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in martie, la oua (-7,1%), fasole (-0,4%), telefon, bilete de avion (-0,3%), carne de porc si branza de oaie (0,3%).

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat, fata de a doua luna a anului, la servicii postale (19,8%), cartofi (2%) citrice (1,3%) si combustibili (1,3%).

Chiar daca inflatia este la un nivel minim record, situatia se va schimba radical in urmatoarele luni. "Inflatia ar putea intra in teritoriu pozitiv in luna iunie, cand dispare efectul de baza al scaderi TVA la alimente. La finalul acestui an, estimam ca rata anuala a inflatiei va ajunge la 1,3%", a spus Dascalu.

Semnale de alarma privind supraincalzirea economiei prin consum

"Din moment ce vedem ca toate accelereaza cu doua cifre - salarii, vanzari de retail -, iar deficitul balantei externe creste, putem spune ca, daca nu decidem sa luam masuri, mergem intr-o directie a supraincalzirii", a mai spus acesta.

Vesti proaste pentru romani

Datele ii fac pe economisti sa estimeze efecte importante negative pentru consumatori pentru finalul acestui an si inceputul anului viitor. Astfel, un prim efect, care s-ar putea inregistra spre finalul acestui an, va fi cresterea dobanzillor din piata monetara, ceea ce va majora si indicatorul ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in lei.

Intr-un astfel de scenariu, ratele platite la creditele in lei vor creste.

"Politica monetara va deveni ceva mai normala. Daca ne uitam la situatia actuala, dobanda de politica monetara a BNR este 1,75%, in timp ce ROBOR la trei luni este sub 0,8%", a comentat Ciprian Dascalu.

Analistii grupului austriac Erste - care detine cea mai mare banca romaneasca dupa active, Banca Comerciala Romana (BCR) - estimeaza ca urmatorul pas va fi inasprirea politicii monetare a BNR.

"Prognozam ca prima majorare a dobanzii-cheie, cu 0,25 puncte procentuale, va avea loc in primul trimestru din 2017. Credem ca politica monetara relaxata din statele vecine si din zona euro va avea un rol secundar in calibrarea propriei politici monetare de catre BNR", se arata in nota de cercetare a Erste, publicata luni.

O astfel de masura ar urca dobanda de politica monetara a BNR, de 1,75% pe an in prezent, pana la 2%, ceea ce ar conduce la posibilitatea scumpirii creditelor in lei.

De asemenea, economistii se asteapta la o inasprire a politicii fiscale in 2017, dupa alegeri. "La anul, ma astept la masuri fiscale mai prudente", a comentat Ciprian Dascalu de la ING.

Astfel de masuri sunt solicitate insistent si de catre institutiile internationale, in special de catre Comisia Europeana, care estimeaza ca, fara masuri compensatorii suplimentare, deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 3,8% din produsul intern brut (PIB) in 2017, peste pragul de 3% din PIB impus statelor membre ale Uniunii Europene.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#efecte inflatie, #evolutie rata inflatie, #efecte cresteri salarii bugetari, #austeritate 2017 , #inflatie