Franta incearca sa intervina in cadrul G20 petru limitarea speculatiilor pe marfuri, dat fiind faptul ca pretul alimentelor a atins un nivel maxim record; noua rata normala a somajului in SUA a fost crescuta de la 5 procente la 6.7 procente iar rata inflatiei in China este peste tinta oficiala in ianuarie.
Franta spera sa inaspreasca regulile de plasare a capitalurilor in burse astfel incat sa reduca nivelul speculatorilor pe marfuri pentru a reusi sa mentina la niveluri rezonabile preturile alimentelor, desi tarile producatoare incearca sa se opuna interventiilor in piata.
Franta detine presedintia G20 anul acesta. Ministrii de Finante ai grupului se intalnesc la Paris vineri si sambata iar problema speculatiilor pe marfuri reprezinta un punct important in agenda discutiilor, informeaza Reuters.
In ciuda atitudinii Frantei impotriva acestor speculatii, nu exista pentru moment niciun consens cu privire la masurile care trebui adoptate, in afara unor restrictii pentru cei ce tranzactioneaza.
"Ceea ce incercam sa facem este o reducere a volatilitatii prin sublinierea datelor fundamentale cu privire la aceste piete", a explicat ministrul Economiei francez, Christine Lagarde.
Totusi, in cadrul G20 exista o divizare intre producatorii majori de marfuri, care se opun interventiilor drastice in piete intrucat acestea le-ar putea afecta profiturile si marii consumatori care tind catre un control al preturilor.
Membrii G20 considera ca va fi dificil sa se impuna limitari drastice contra speculatorilor, cum ar fi restrictii cu privire la cantitatile tranzactionate fara un consens cu privire la motivul pentru care creste pretul marfurilor - o restrangere a ofertei sau speculatii excesive pe aceste marfuri. Totusi, ramane un fapt ca pretul alimentelor a crescut la niveluri maxime ceea ce a determinat deja revolte populare.
Somajul "normal" in SUA, la 6.7 procente
Inainte de recesiunea inceputa in 2008, economistii americani considerau ca un nivel "normal" al somajului este in jurul a 5 procente.
Totusi, in prezent acest procent de referinta a fost modificat de catre FED-ul american - banca centrala - fiind ridicat la 6.7 procente. Semnificatia imediata a acestei ajustari este faptul ca economia americana la niveluri considerate functionale, nu mai poate absorbi la acelasi nivel ca in 2008 forta de munca, noteaza CNNMoney.
Raportul vine in contextul discutiilor publice americane cu privire la ceea ce poate fi considerat "normal" in economia americana. In prezent, rata somajului se mentine peste 9.7 procente, pentru a 21 luna consecutiv iar economistii si decidentii politici - inclusiv Ben Bernanke, guvernatorul FED - considera ca se va mentine la acest nivel pentru inca cativa ani.
Somajul se mentine ridicat in primul rand datorita unei nepotriviri intre abilitatile muncitorilor si ceea ce solicita angajatorii, considera analistii FED. Aproximativ 44 procente dintre someri sunt fara un loc de munca de minim 6 luni. Abilitatile lor se deterioreaza, ceea ce scade posibilitatea ca acestia sa-si gaseasca un loc de munca.
Inflatia in China, peste tinta oficiala
Inflatia in China a crescut considerabi peste tinta guvernamentala pentru luna ianuarie, crescand astfel si presiunea pe decidentii politici in directia unei reduceri a stimulului monetar in vigoare de cativa ani in China, stimul care infuzeaza economia chineza cu bani ieftini.
Indicele pretului la consumator a crescut cu 4.9 procente luna trecuta, in crestere fata de 4.6 procente cat a fost in decemrie. Desi inflatia pe ansablu a fost mai scazuta decat asteptarile, ramane in continuare peste tinta Beijingului care este de 4 procente si ar putea fi afectata si de o redefinire a cosului in functie de care se calculeaza indicele pretului de consum, informeaza Financial Times.
China a adoptat masuri graduale de restrangere a politicilor monetare in ultimele cateva luni prin masuri de reducere a cresterii creditelor si prin cresterea dobanzii la facilitatea de creditare de trei ori, din octombrie pana in prezent.
Totusi, noile date privind inflatia indica faptul ca aceste masuri sunt fie ineficiente fie inca nu se resimt in economie ceea ce ii face pe analisti sa considere ca autoritatile chienze vor adopta cat de curand noi masuri de restrangere a lichiditatilor in economia chineza.