Avem cea mai mare inflatie din ultimii doi ani - ce preturi au crescut cel mai mult

Joi, 11 Mai 2017, ora 10:51
6863 citiri
Avem cea mai mare inflatie din ultimii doi ani - ce preturi au crescut cel mai mult
Foto: Arhiva Ziare.com

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in aprilie la nivelul de 0,6%, cel mai inalt nivel din luna mai 2015, in conditiile in care preturile alimentelor au avut o evolutie mixta in perioada Pastelui, iar gazele s-au scumpit cu 2,5% dupa liberalizarea preturilor pentru populatie de la 1 aprilie, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS)

In martie, rata anuala a inflatiei a fost tot de 0,2%.

Datele INS arata ca preturile de consum au crescut in luna aprilie, in medie, cu 0,28% comparativ cu luna martie.

Marfurile nealimentare s-au scumpit cel mai mult in luna aprilie, cu 0,4%, in medie, fata de luna martie, in timp ce preturile marfurilor alimentare au urcat cu 0,19%, iar preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,15%.

Comparativ cu aprilie 2016, preturile alimentelor au crescut in a patra luna a acestui an cu 2,24%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,25%, iar preturile serviciilor au coborat cu 1,35%.

Aprilie 2017 este a patra luna care nu mai include efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016 si a patra luna la rand in care valoarea inflatiei anuale a revenit in teritoriu pozitiv, dupa 19 luni de valori negative..

De la 1 ianuarie 2017, cota generala a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburanti a fost eliminata, ceea ce a redus pretul la pompa cu circa 40 de bani pe litrul de benzina si motorina.

Fata de luna martie, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in a patra luna a acestui an, la citrice (5,9%), gaze naturale (2,5%). si transport urban (1,5%).

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au inregistrat in aprilie la oua (-3,3%), celelalte preturi avand fluctuatii mult mai mici.

Alimentele au o pondere de 34,65% in cosul de consum pe baza caruia INS calculeaza inflatia in Romania, in timp ce marfurile nealimentare reprezinta 45,45%%, iar serviciile - 19,9%.

La finalul anului 2016, rata anuala a inflatiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rand in care rata anuala a inflatiei a inregistrat valori negative.

Pericol major de inflatie! Este extrem de periculoasa si prabuseste piata

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#rata anuala inflatie, #evolutie preturi consum , #inflatie