BNR mentine proiectia de inflatie la 3,5% pentru sfarsitul lui 2013

Joi, 07 Februarie 2013, ora 15:25
2622 citiri
BNR mentine proiectia de inflatie la 3,5% pentru sfarsitul lui 2013

BNR mentine proiectia cu privire la rata inflatiei la finalul acestui an la 3,5%, urmand ca inflatia sa scada la nivelul de 3,2% la sfarsitul anului 2014.

"Reconfirmarea prognozei anterioare a ratei inflatie pentru sfarsitul anului curent s-a produs in conditiile operarii unor reevaluari ale contributiilor principalelor componente ale cosului de consum. Astfel, contributiile anticipate mai ridicate ale preturilor produselor din tutun si bauturilor alcoolice, precum si ale celor administrate sunt de asteptat a fi contrabalansate de dinamica mai favorabila comparativ cu cea din runda anterioara a indicelui CORE2 ajustat", se arata in raportul BNR asupra inflatiei.

In noiembrie, BNR a revizuit in crestere prognoza pentru acest an de la 3% la 3,5%.

Inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011. Rata anuala a inflatiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recenta prognoza a BNR, de 5,1%.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, inflatia a fost influentata pozitiv de corectia preturilor alimentelor volatile, reducerea cotatiilor internationale ale titeiului, aprecierea nominala a leului fata de dolar si fata de euro spre sfarsitul anului si de un deficit amplu de cerere.

Influentele negative au venit din partea preturi administrate, la energie electrica si termica si gaze naturale, cresterea anticipatiilor inflationiste pe termen scurt, incorporarea treptata in preturile de consum a cresterii costurilor cu materille prime vegetale.

Rata inflatiei CORE 2 (calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum, administrate, volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice), aceasta a avut o tendinta evidenta de accentuare a cresterii in perioada august-octombrie, dupa care s-a temperat.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rata inflației a scăzut în martie. Produsele alimentare și serviciile care s-au scumpit cel mai mult
Rata inflației a scăzut în martie. Produsele alimentare și serviciile care s-au scumpit cel mai mult
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie, de la 7,2% în februarie, conform datelor anunţate joi, 11 aprilie, de Institutul Naţional de Statistică (INS), aceasta fiind cea de-a...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#rata inflatie 2013, #scumpiri alimente, #preturi , #inflatie
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă Guvernatorul BNR vorbea de 6-7%, adică peste rata majorităţii