Ziare.com

BNR: Rata inflatiei ar putea depasi intervalul tintit pana in a doua parte a lui 2013

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 18:35

   

BNR: Rata inflatiei ar putea depasi intervalul tintit pana in a doua parte a lui 2013
Rata anuala a inflatiei s-ar putea plasa in afara intervalului de variatie al carui punct central este tinta de 3% pentru 2012 si de 2,5% incepand din 2013, pana in a doua parte a anului viitor, urmand apoi repozitionarea si consolidarea ulterioara a acesteia in interiorul intervalului, potrivit BNR.

Astfel, inflatia s-a accelerat in luna septembrie, rata anuala a acesteia crescand la nivelul de 5,33 la suta de la 3,88 la suta in luna august, pe fondul scumpirii produselor alimentare, care a amplificat efectele deprecierii anterioare a monedei nationale fata de principalele valute, semnalate anterior in rapoartele BNR, se arata in comunicatul detaliat privind deciziile de politica monetara, prezentat vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Cu toate acestea, cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a ramas in apropierea mediei la nivelul Uniunii Europene, fiind de 3 la suta in luna septembrie 2012.

Potrivit BNR evolutia recenta a unor indicatori relevanti indica o relativa incetinire a activitatii economice in a doua parte a anului, in conditiile scaderii productiei agricole cauzate de seceta si ale deteriorarii perspectivelor cresterii economice la nivel european si global.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Totusi, cererea redusa atenueaza impactul nefavorabil asupra inflatiei al scumpirii materiilor prime pe plan international si al evolutiei cursului de schimb al leului.

In plan extern, se evidentiaza o relativa consolidare a increderii investitorilor ca efect al masurilor implementate de principalele banci centrale. Contextul global ramane insa marcat de incertitudini privind solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro si evolutiile sistemelor bancare la nivel european.

Riscuri privind inflatia

In sedinta de vineri, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza evolutia si tendintele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Principalele riscuri asociate noii prognoze privind inflatia sunt legate de o potentiala accentuare a volatilitatii fluxurilor de capital in contextul unei eventuale deteriorari a evolutiilor mediului extern cu consecinte nefavorabile asupra economiilor emergente, precum si de perioada electorala interna.

"In aceste conditii, in vederea ancorarii eficace a anticipatiilor, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an, gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit", se arata in comunicat.

Sursa: rNews

Articol citit de 1005 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor