China: primul deficit comercial in ultimii 7 ani - Presa internationala

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 10:57
2418 citiri
China: primul deficit comercial in ultimii 7 ani - Presa internationala

China a inregistrat primul deficit comercial trimestrial din ultimii 7 ani, din cauza cresterii cererii interne; pretul aurului atinge maxime istorice, reflectand temerile crescande cu privire la inflatie iar Soros considera ca tot inflatia este problema principala si "critica" pentru viitorul Chinei. Cresterea preturilor marfurilor au impins balanta comerciala a Chinei in zona negativa pentru prima data in 2004.

Cifrele oficiale, facute publice duminica, indica faptul ca cel mai mare exportator al lumii a inregistrat un deficit comercial de un miliard de dolari in primele trei luni ale anului, noteaza The Guardian.

Cresterea preturilor la marfuri - ca si cererea sporita pentru bunuri de import pe piata chienzeasca venita dinspre noua clasa de mijloc chinezeasca, bunuri precum automobilele germane, de exemplu - au fost factori responsabili pentru deficitul comercial al Chinei.

"Valoarea importurilor in primul trimestru a atins un nivel record pentru prima data mai mare de 400 miliarde dolari", se arata in declaratia oficiala a guvernului.

China a importat echipament mecanic si electric, inclusiv masini, dar si minereu de fier si soia mai mult decat anul trecut si, totodata, pretul acestor marfuri a crescut.

Totusi, in ciuda cifrelor din primul trimestru, analistii se asteapta ca economia chineza sa aiba in 2011 un surplus comercial de 200 miliarde dolari, insa daca preturile marfurilor raman la nivelul curent, acest surplus ar putea fi mai redus.

Pretul aurului atinge un maxim istoric

In momentul in care Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a anuntat o crestere a dobanzii pentru euro cu un sfert de punct procentual, preturile aurului si argintului au crescut, reflectand temerile investitorilor cu privire la inflatie, inflatie indicata si de catre Trichet ca fiind principalul motiv al cresterii dobanzilor.

In sedinta de tranzactionare de vineri, argintul a atins pretul maxim din 1980 pana in prezent, iar aurul a atins pretul maxim nominal din toata istoria sa de tranzactionare - 1474.19 dolari pe uncie (aproximativ 52 dolari pe gram), informeaza Financial Times.

Cresterea preturilor la metalele pretioase este direct corelata cu temerile privind inflatia. Insa prognozele anterioare cu privire la tinta de 1500 dolari pe uncia de aur nu se bazeaza doar pe temerile legate de inflatie.

"Ambele piete sunt de fapt in surplus. Cererea este buna pentru amele metale - in special cererea industriala pentru argint - dar nu este suficienta pentru a absorbi intreaga oferta", explica Suki Cooper, analist pe metale pretioase la Barclays Capital. "Restul de oferta este lasata la vointa investitorilor".

Iar investitorii opteaza pentru aceste metale pentru a-si conserva valoarea reala a banilor si, eventual, pentru realizarea unui profit - in plasamente speculative. Detinerile de aur care garanteaza unitatile de fond ale fondurilor de investitii - metoda populara printre micii investitori de a-si plasa capitalurile in aur - au crescut cu 19.9 tone intr-o singura zi, ceea ce reprezinta cel mai mare salt de la inceputul anului pana in prezent. Detinerile de argint au sarit cu 43 de tone, pana la 15.554 de tone, ceea ce reprezinta un alt record.

Inflatia din China, de necontrolat

Decizia Chinei de a-si pastra moneda nationala slaba pentru a sustine exporturile a determinat o evolutie care scapa de sub controlul guvernului, sporindu-se riscurile pentru o crestere a preturilor, considera investitorul american George Soros.

Desi aceasta politica a sprijinit la izolarea Chinei fata de contextul de criza din 2008, cea de-a doua economie a lumii si-a ratat momentul in care sa permita o apreciere a yuanului, considera miliardarul american, citat de Bloomberg.

"Ar fi foarte avantajos sa permita monedei sa se aprecize ca metoda de control asupra inflatiei", a explicat Soros. "Autoritatile au ratat aceasta oportunitate. In prezent inflatia este scapata de sub control, determinand riscuri pentru intreaga economie", a mai spus el.

Banca centrala a Chinei a crescut dobanzile de patru ori si, totodata, a crescut si rezervele minime obligatorii ale bancilor - o metoda prin care se limiteaza cantitatea de credit pusa in circulatie. In trimestrul 4 al anului trecut, cresterea economica a Chinei a crescut cu 9.8 procente, cresterea generata de productia industriala si vanzarile cu amanuntul.

"Situatia nu mai poate continua la nesfarsit", considera Soros. "Exista o mare rezistenta impotriva masurilor care ar putea fi adoptate, in conditiile in care actualul sistem relaxat monetar serveste interesele celor care detin puterea. Consider ca aceasta este o problema critica pentru viitorul Chinei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#economie China, #inflatie UE, #Soros China, #pret aur, #maxim istoric aur , #inflatie