China, puternic afectata de inflatie - Presa internationala

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 11:28
2126 citiri
China, puternic afectata de inflatie - Presa internationala

Inflatia reprezinta principalul pericol pentru cea mai spectaculoasa economie a lumii, din acest moment; bugetele statelor americane sunt direct afectate de somajul in crestere iar conditiile meteo din Europa au afectat productia industriala a Germaniei.

Banca centrala a Chinei va fi, cel mai probabil, nevoita sa cresca in continuare dobanzile in lunile urmatoare, in conditiile in care cele trei cresteri succesive ale dobanzilor de politica monetara survenite de la mijlocului lui octombrie - dintre care ultima a fost facuta marti - nu reusesc sa tina pasul cu inflatia galopanta de pe piata chineza.

Banca centrala chineza a crescut marti dobanda la facilitatea de creditare pana la 6.06 procente, cu un sfert de punct procentual iar dobanda la facilitatea de depozitare pana la 3 procente. Totusi, dobanda la depozite ramane cu 2 procente sub rata de crestere a preturilor de consum, dand astfel un impuls populatiei sa-si tina banii in bunuri si incurajand astfel consumul, informeaza Bloomberg.

Oficialii chinezi inca mai au de crescut dobanzile pana sa ajunga la nivelul anterior crizei, incercand sa mentina cresterile spectaculoase ale Chinei prin dobanzi mentinute la niveluri scazute si, deci, prin inflatie. Totusi, pe masura ce economia se supra-incalzeste, creste pericolul aparitiei unor bule speculative ceea ce determina o crestere accelerata a dobanzilor.

Drept urmare, este probabil ca oficialitatile chineze sa permita o apreciere treptata a yuanului ceea ce va afecta direct exporturile insa va aduce inflatia la niveluri normale.

Totusi, rata inflatiei din China este in continuare sub nivelurile atinse de celelalte tari din G20, incluzand Brazilia, Rusia, India si Argentina, unde pretul la consumator a crescut cu 10.9 procente in decembrie, fata de anul anterior.

Casa Alba sprijina statele americane cu somaj ridicat

Presedintele Obama va propune un pachet de masuri prin care statele americane cu probleme legate de somaj ridicat vor avea parte de facilitati fiscale.

Multe state vor fi nevoite sa se imprumute de la guvernul federal pentru a acoperi nevoile generate de cresterea ajutoarelor de somaj, in conditiile in care somajul a crescut permanent de la recesiunea din 2007, informaeaza Reuters.

In prezent, 30 de state americane sunt indatorate cu aproximativ 42 miliarde dolari pentru plata ajutoarelor de somaj.

Pe de alta parte, statele indatorate se confrunta cu obligatia de a creste nivelul de impozitare, fapt impus de catre administratia Obama pentru acele state care nu si-au achitat datoriile. Masura este criticata de catre republicani care considera ca masurile de crestere a fiscalitatii vor avea efect negativ asupra cresterii economice.

Productia industriala a Germaniei inregistreaza o scadere importanta

Conditiile meteorologice dure au determinat anul trecut cea mai mare scadere in activitatea de constructii a Germaniei, din ultimele doua decade, tragand in jos performanta de ansamblu a celei mai mari economii europene - desi se pastreaza sperantele pentru o crestere robusta in lunile urmatoare.

Sectorul constructiilor s-a contractat cu 24,1 procente in decembrie, dupa ajustarile sezoniere, in comparatie cu luna anterioara, in conditiile in care proiectele de constructii au fost suspendate din cauza vremii foarte reci, informeaza Financial Times.

Drept urmare, productia industriala a Germaniei a scazut cu 1,5 procente, pondere nemaintalnita de mult timp, extinzand astfel scaderea de 0,6 procente din noiembrie. In luna decembrie, Germania a fost acoperita de zapada si gheata.

Economia Germaniei, orientata catre exporturi, s-a dezvoltat rapid in timpul lunilor de primavara si vara de anul trecut, impulsionata de o marire a cheltuielilor cu investitiile.

Detaliile cifrelor privind productia in decembrie - in contrast cu sectorul constructiilor - indica o crestere a nivelului investitiilor cu 3,3 procente, in comparatie cu noiembrie. Chiar si cu o performanta slaba a Germaniei, cresterea din zona euro a fost usor accelerata in trimestrul al patrulea.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#criza Asia, #inflatie China, #somaj SUA, #crestere economica Germania , #inflatie