Ziare.com

Preturile vor continua sa creasca in 2017 si in 2018 - sondaj al analistilor financiari

Luni, 14 August 2017, ora 22:32

   

Preturile vor continua sa creasca in 2017 si in 2018 - sondaj al analistilor financiari
Analistii financiari bancari se asteapta ca inflatia anuala la finalul anului curent sa ajunga la 2,13%, respectiv 3,3% anul urmator, conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), se arata intr-un comunicat de presa remis AGERPRES.

"Absolut toti analistii care au raspuns sondajului au indicat o majorare a asteptarilor inflationiste pentru finalul anului curent si urmator. Astfel, raspunsurile oferite plaseaza inflatia anuala la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul urmator, marginal peste ultimele proiectii ale BNR, respectiv 1,9% pentru finalul anului curent si 3,2% pentru finalul anului 2018 (acestea din urma nu includ impactul majorarii accizei pe combustibil care va intra in vigoare incepand cu luna septembrie 2017) ", se spune in comunicat.

In acest context, majoritatea analistilor se asteapta ca dobanda de politica monetara sa fie mentinuta la nivelul actual, respectiv 1,75%, pana la finalul anului curent, doar 15% dintre respondenti indicand o posibila crestere la 2% pana la finalul anului curent.

Nivelul mediu al dobanzii de politica monetara pentru finalul anului 2018 este de 2,25%, in conditiile in care toti analistii au indicat o majorare a acesteia pe parcursul anului urmator. Implicit, estimarile analistilor privind nivelul dobanzii ROBOR cu maturitate de o luna este de crestere fata de nivelul actual (0,66% in iulie, respectiv 0,69% in august) pana la 1,08% la finalul anului curent si 1,60% la finalul anului urmator.

"Majoritatea companiilor inregistreaza cheltuieli in crestere, in special cele privind costurile salariale. Conform ultimelor date publicate de INS, castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.380 lei in luna iunie a anului curent, in crestere cu 14,5% fata de aceeasi luna a anului anterior.

Oferta de munca limitata, cauzata de sporul natural negativ si exodul de forta de munca, face ca piata muncii sa devina din ce in ce mai tensionata. Anuntul recent privind majorarea semnificativa a accizei la combustibil, care va intra in vigoare in luna septembrie, va determina o crestere generalizata a costurilor de productie si serviciilor prestate", spune Iancu Guda, presedinte AAFBR.

Potrivit acestuia, consumul avanseaza si ramane principalul motor al cresterii economice. Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a crescut in luna iunie a anului curent cu 6,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior (serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate), iar stocul creditelor de consum denominate in moneda locala a crescut cu 10% in aceeasi perioada, cea mai accelerata crestere din ultimii cinci ani.

"Cresterea economica peste potential alimentata de factorii amintiti anterior genereaza presiuni inflationiste in crestere pentru finalul anului curent si anul urmator, cand vom pierde si efectul de baza al ultimei reduceri TVA. Aceasta creeaza premisele pentru o politica monetara restrictiva din partea BNR in perioada urmatoare, inclusiv majorarea dobanzii de politica monetara incepand cu primul trimestru al anului urmator", declara Iancu Guda.

De asemenea, vicepresedintele AAFBR, Adrian Codirlasu, sustine ca majorarile de taxe indirecte precum si politica bugetara axata pe impulsionarea consumului vor conduce la o majorare a ratei inflatiei atat in 2017 cat si in anul urmator.

"Prin urmare este asteptata o intarire a politicii monetare, probabil incepand cu finalul anului curent. Conform rezultatelor sondajului, atat pentru 2017, cat mai ales pentru 2018, dobanzile nominale anticipate sunt net inferioare ratei anticipate a inflatiei ceea ce conduce la anticipatii de dobanzi real negative pana cel putin la finalul anului urmator. Aceste rate real negative ale dobanzii pot genera un impact negativ asupra economisirii in moneda locala si asupra atractivitatii activelor denominate in moneda locala", spune Adrian Codirlasu.

AAFBR mentioneaza ca in contextul propunerilor sau modificarilor deja implementate recent de natura fiscala sau politica salariala a lansat un sondaj de opinie in randul membrilor sai pentru a evalua impactul acestor masuri asupra asteptarilor inflationiste si politicii monetare. Intrebarile adresate au vizat asteptarile privind evolutia inflatiei, dobanzii de politica monetara si ratei ROBOR (1 luna) pentru anul curent si anul urmator.

Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), infiintata in anul 2008, reuneste in prezent peste 90 de membri activi, analisti si manageri din diverse ramuri ale spectrului financiar: macroeconomie, strategie, sector bancar, analiza financiara, investitii, asigurari, piata de capital, comunicare financiara si relatii cu investitorii etc.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre inflatie crestere preturi prognoza
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3991 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De MIRARE ar fi sa scada preturile la ceva, care in 27 de ani au

crescut, odata cu dezindustrializarea, cu disparitia investitorilor straini industriali, cu caderea continua a monedei nationale - dupa nenumaratele proiecte economice de "crestere a salariilor si drepturilor sociale" de stinga...
Acestea au dus la datorie externa catre 100 de miliarde de Euro, la caderea continua a nivelului de trai - 1/4 din populatie aflindu-se sub minimul material si financiar de supravietiure fizica, iar 1/2 sub minimul de supravietuire sanitara.Fara medicamente si asistenta medicala de stat, facuta acum privat (numai contra cost) de teama plecarii medicilor.Ei au devenit acum "NOUA CLASA" sociala favorizata de guvernul Dragnea in defavoarea populatiei aflata intr-o saracie endemica...

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor