Cresterea inflatiei scade pofta romanilor de a cumpara - GfK

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 16:42
899 citiri
Cresterea inflatiei scade pofta romanilor de a cumpara - GfK
Foto: Daylife

Cresterea inflatiei si cotele inalte ale datoriilor publice afecteaza disponibilitatea de cumparare a consmatorilor europeni, inclusiv din Romania, se arata intr-un studiu al companiei de cercetare GfK.

Criza economica se manifesta in mod diferit in tarile Uniunii Europene, majoritatea celor din est resimtind, inca, din plin, urmarile recesiunii, se arata in studiul Europa Climate efectuat de GfK, remis Ziare.com.

La studiu au participat consumatorii din Austria, Bulgaria, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Romania si Spania. Aceste zece tari insumeaza circa 80% din populatia totala a celor 27 state membre ale UE.

Doar germanii si austriecii pornesc de la premisa ca situatia economica se va ameliora simtitor. In Romania, indicatorul privind estimarea de crestere economica s-a stabilizat la un nivel foarte scazut. Astfel, asteptarile romanilor au crescut de la mijlocul anului trecut cu aproximativ 34 de puncte, situand-se la o valoare de -37,3 puncte.

In privinta asteptarilor privind cresterea preturilor, indicatorul se situeaza la 19,7 puncte. "La mijlocul anului 2010, romanii au avut de suportat o majorare cu 5 puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata. Urmare a controverselor pe aceasta tema, asteptarile privind preturile au crescut la 14 puncte in august. In perioada urmatoare, insa, indicatorul s-a calmat, iar pana in ianuarie a scazut la cota de -15,3 puncte. In prezent, romanii anticipeaza noi majorari de impozite si de taxe, astfel incat asteptarile privind preturile au crescut in martie cu 29,7 puncte", se arata in studiul GfK.

Analistii companiei sunt de parere ca Guvernul este supus, in continuare, unei puternice presiuni internationale pentru reducerea deficitului bugetar, avand in vedere ajutoarele financiare ce i-au fost acordate de FMI si UE.

Corespunzator asteptarilor reduse privind veniturile, are loc si o diminuare a disponibilitatii de a cumpara. Dupa prabusirea suferita in anul precedent, Romania a inregistrat, totusi, o usoara revigorare, iar, in prezent, se stabilizeaza, chiar daca la un nivel foarte scazut. In luna martie, indicatorul se cifreaza la -35,1 puncte.

Valorile de departe cele mai ridicate le prezinta Austria cu 30,9 puncte si Germania cu 34,3 puncte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere inflatie, #disponibilitate cumparaturi, #crestere economica Romania , #inflatie