Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cu ce ne incalzeste inflatia record?

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 18:41
1868 citiri
Cu ce ne incalzeste inflatia record?

Printre rezultate macroeconomice, mai mult sau mai putin favorabile, anuntate in ultima perioada, inflatia reprezinta de departe unul dintre cele mai bune. Deoarece rata anuala a inflatiei a ajuns in luna ianuarie la 2,7%, cel mai scazut nivel din ultimele doua decade.

Mai mult, rata inflatiei se incadreaza pentru prima data in ultimii cinci ani in tinta stabilita de banca nationala. Desigur, contributia principala la rezultatul "fenomenal" a avut-o natura, printr-un an agricol "exceptional", asa cum il descriu specialistii. Nu in ultimul rand, din pacate, rata scazuta a inflatiei reflecta reducerea semnificativa a cererii din partea populatiei.

Indica o inflatie de sub 3% ca suntem pe drumul cel bun?

"Recordul la care s-a ajuns este un fenomen temporar, chiar banca nationala si-a revizuit tinta de inflatie pentru 2012 usor in urcare, ceea ce inseamna ca se asteapta la o crestere a inflatiei", a precizat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Sunt mai multi factori care pot influenta preturile in 2012, considera analistul.

"Pe de o parte, este putin probabil ca anul agricol 2011, care a fost exceptional de bun, sa fie repetat si in 2012. Pe de alta parte exista unele preturi administrate care s-ar putea sa mai fie schimbate, de la medicamente pana la energie.

Totodata, nu poate fi exclus nici riscul unor cresteri de salarii in an electoral care ar putea sa se vada la un moment dat intr-o crestere a cererii de consum si implicit a preturilor", a explicat Aurelian Dochia.

Potrivit analistului Lucian Davidescu, rata inflatiei este in primul rand rezultatul asa-numitului efect de baza.

"Adica, dupa o crestere foarte mare, totul incepe sa para foarte mic. Sa nu uitam ca am avut un varf de inflatie de 8% cu un an in urma si acest varf inseamna preturi care au crescut si care au ramas sus, fiind incluse toate scumpire cauzate de cresterea TVA. De acum este foarte greu ca preturile sa mai cresca pentru ca si toleranta populatiei este foarte mica, s-au terminat banii", a explicat analistul pentru Ziare.com.

"Efectul de baza este o chestiune statistica, indicatorii care se masoara de la o perioada la alta depind de perioada la care se face referinta. Astfel, daca discutam despre ianuarie 2011 ca baza si masuram cresterea pana in 2012, daca in 2011 baza a avut un caracter exceptional, a fost un moment de crestere sau de scadere deosebita, atunci masurarea fata de aceasta baza va produce o anumita distorsiune", a completat Aurelian Dochia.

Efectul de baza va persista inca jumatate de an, pana cand se vor implini doi ani de la majorarea TVA, dupa care vom vedea cum stam de fapt. Probabil ca nivelul real al inflatiei va fi totusi putin mai ridicat decat va da impresia tendinta din urmatoarele luni, este de parere Lucian Davidescu.

Totusi, inflatia nu a scazut chiar atat de mult, considera analistul Mircea Cosea, explicatiile tinand de mersul general al economiei.

"In ianuarie, intotdeauna este un gol de cerere pentru ca exista o cere foarte mare in decembrie, astfel ca rata inflatiei este mai mica. Avem insa un efect pozitiv al recoltei foarte bune din toamna datorita careia s-au mentinut preturi foarte mici la anumite produse agroalimnetare din productie proprie", a spus Mircea Cosea pentru Ziare.com.

Totodata, la rata mica a inflatiei contribuie si amanarea sau intarzierea majorarii preturilor la utilitati, in primul rand la gaze si la energie, a adaugat analistul.

Desigur, vestile nu sunt tocmai bune, daca la aceasta performanta a contribuit o cerere anemica.

"Daca luam in vedere scaderea cererii, mai mare decat in alti ani, atunci aceasta rata a inflatei are si o parte intunecata, pentru ca, desi e bine sa ai o inflatie mica, nu e bine sa o obtii printr-o scadere a consumului", a precizat Mircea Cosea.

Si totusi, cu ce ajuta inflatia record populatia?

Rata mica a inflatiei nu se simte la populatie, au spus la unison analistii.

"Scaderea inflatiei nu are un impact mare pe puterea de cumparare. O inflatie mica la acest nivel, pe luna ianuarie nu trebuie sa ne faca iluzii ca s-au petrecut miracole in puterea de cumparare a populatie. E un semn bun, dar efectele la nivelul populatiei nu se simt", a spus Mircea Cosea.

Diferenta fata de perioada anterioara este nesemnificatica si nu se reflecta la nivelul populatiei, considera analistul Aurelian Dochia.

"Lucrurile nu mai sunt foarte vizibile in cazul unei treceri de la 3 si ceva la suta la 2 si ceva la suta, foarte putina lume sesizeaza aceasta schimbare in preturi. Sunt preturi care au scazut, dar si preturi care au ramas neschimbate. In plus, oamenii sesizeaza mai mult cresterile de preturi", a spus acesta.

Scaderea preturilor este o slaba consolare pentru romani, care oricum nu au o putere de cumparare mare, este de parere Lucian Davidescu.

"Populatia deja sufera, faptul ca preturile nu cresc mai mult este o slaba consolare, de vreme ce oricum nu isi permiteau sa cumpere foarte mult.

Evident, daca acest lucru continua, este un lucru bun pentru ca este incurajata increderea. Oamenii pot sa isi refaca bugetele de familie. Un nivel foarte scazut al inflatiei creeaza asteptari pozitive pe termen mediu si lung. Pe termen scurt, singura veste buna este ca nu va fi mai rau", a conchis Davidescu.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#inflatie scazuta, #scadere preturi, #macroeconomie , #inflatie