De ce nu atinge BNR tinta de inflatie?

Luni, 16 Mai 2011, ora 21:37
1748 citiri
De ce nu atinge BNR tinta de inflatie?

Tinta BNR cu privire la rata inflatiei a fost depasita an de an, incepand din 2006. In ciuda faptului ca Banca Centrala aminteste mereu de presiunile asupra stabilitatii preturilor, aceasta nu a reusit, in ultimii ani, sa cuantifice unele riscuri, desi influenta acestora devine evidenta.

Cum presiunile inflationiste raman la un nivel ridicat, atat pe plan intern, cat si extern, prin prisma cresterii cotatiilor internationale la materiile prime alimentare si nealimentare, tinta ar putea fi depasita si in acest an, este de parere Virgil Livanov, analist financiar al Fairwind, care crede ca rata inflatiei va depasi 8% in 2011.

"BNR nu face o estimare pentru rata inflatiei, ci mai degraba impune o tinta. Istoria ultimilor ani ne arata ca aceasta tinta este frecvent depasita, cu 2-3 puncte procentuale", a spus Livanov, pentru Adevarul.

La randul sau, economistul-sef al ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, spune ca la o depasire a tintei de 2-3 puncte procentuale nu se mai poate vorbi despre credibilitatea prognozei.

"Au existat unele evolutii marcate de banca centrala ca presiuni inflationiste, in mod repetat, dar unele nu au fost cuantificate. De pilda, in 2010, desi se stia de luni bune ca agricultura va afecta negativ indicele preturilor de consum, BNR a preferat sa nu calculeze acest efect", a precizat Chidesciuc.

Legat de preturile la alimente, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, spune, la randul sau, ca lucrurile erau destul de clare si puteau fi anticipate.

"Previziunile BNR, desi au un grad de incertitudine, vor sa ancoreze anticipatiile inflationiste", sustine Ionut Dumitru.

In ceea ce priveste populatia, asteptarile inflationiste sunt importante pentru negocierea salariilor, dar si in alegerea comportamentului de consum, economisire sau investitii.

"Un nivel ridicat al asteptarilor inflationiste determina populatia sa consume in momentul respectiv, iar o cerere ridicata pune presiune asupra preturilor. Investitorii au nevoie, totodata, de proiectii privind evolutia inflatiei pentru a decide oportunitatea investitiilor", puncteaza Chidesciuc.

BNR a majorat, din nou, prognoza de inflatie pentru acest an la 5,1%, iar FMI a transmis pentru prima oara ca banca centrala ar face bine sa nu rateze si tinta de inflatie din 2012. Totodata, FMI este de parere ca indicele preturilor de consum se va plasa peste nivelul de 5% estimat de BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#inflatie tinta, #inflatie Romania, #inflatie BNR , #inflatie