Din iulie, cresc preturile

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 07:49
2538 citiri
Din iulie, cresc preturile
Foto: Arhiva

Desi Romania a ajuns sa raporteze una dintre cele mai mici rate ale inflatiei din Uniunea Europeana, incepand din iulie, preturile ar putea creste cu 3-4 la suta.

Rata inflatiei a consemnat sase minime istorice consecutive in ultima jumatate de an, cea mai recenta cifra anuntata de INS fiind 1,79% pentru luna mai. Totusi, datele anuntate joi de Eurostat nu confirma cifra si spun ca in mai inflatia ar fi reinceput sa urce, pana la 2%, scrie Evenimentul Zilei.

Chiar si asa, inflatia din Romania este printre cele mai mici din toata Uniunea Europeana, performanta fiind intrecuta substantial doar de Grecia si Suedia (cu 0,9% fiecare). Media UE este de 2,4% iar lider de pluton este Ungaria, cu 5,4%. In urma cu doar un an, pe primul loc se detasa Romania, cu de 8,5%.

Insa aceasta influenta statistica se va manifesta pentru ultima data in iunie, astfel ca de luna viitoare lucrurile intra in "normal": preturile vor creste cu aproximativ 3-4%, iar Romania se va intoarce in prima parte a clasamentului european.

Printre influente se numara scumpirea preconizata a utilitatilor, dar si deprecierea cursului leului. Pentru 2012, Banca Nationala se asteapta la un varf de 4% in septembrie, urmat de o noua scadere, la 3,2%, pe final de an. Ar fi a doua oara cand BNR ar reusi sa atinga tinta de inflatie, singura reusita de pana acum datand din 2006.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#rata inflatiei, #scumpiri iulie 2012, #Eurostat statistici inflatie Romania , #inflatie