Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dobanda cheie, mentinuta la 6,25% - ce semn asteapta BNR pentru a o reduce?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 03 Februarie 2011, ora 18:30
1448 citiri
Dobanda cheie, mentinuta la 6,25% - ce semn asteapta BNR pentru a o reduce?
Foto: presaonline.ro

Precauti ca intotdeauna, membrii Consiliului de Administratie ai BNR s-au intalnit, joi, in a doua sedinta de acest gen, pe acest an, pentru a nu decide mai nimic. De fapt, conducerea bancii centrale a decis, pentru a sasea oara in ultimele sedinte mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25%.

Inca de acum jumatate de an, oficialii BNR si-au exprimat parerea legat de mentinerea dobanzii cheie pana cand vor considera ca factorii macroeconomici vor fi favorabili unei astfel de miscari.

"CA al BNR reafirma faptul ca implementarea ferma si consecventa a angajamentelor asumate in cadrul acordurilor de finantare - in vigoare, dar si a celor care se prefigureaza - cu institutiile internationale sunt esentiale pentru reconsolidarea dezinflatiei in ritmul presupus de atingerea tintelor stabilite pe termen mediu si pentru refacerea increderii", se arata in comunicatul remis de BNR catre Ziare.com.

Dupa parerea oficialilor BNR, acordul cu institutiile internationale de creditare, dar si refacerea increderii sunt elemente cruciale in cadrul procesului de redresare pe baze sustenabile a economiei romanesti.

Nu vor fi implicatii in piata

Analistii ING Bank au fost printre primii care si-au exprimat opinia legat de decizia BNR. Acestia au prezis ca arbitrul bancar nu va face nicio mutare, nici de aceasta data, hotararea fiind fara implicatii in piata, dupa cum precizau acestia.

"Sansele ca dobanda cheie sa fie modificata sunt mai mici decat la sedinta din ianuarie, avand in vedere ca pe piata apar tot mai multe semne care arata ca inflatia nu va scadea atat de repede pe cat a prezis BNR", se arata in raportul ING Bank.

Pentru finele acestui an, rata inflatiei este estimata la 3,4%, dar este foarte posibil ca aceasta sa fie modifica in prezentarea urmatorului raport saptamana viitoare.

Dobanda cheie este, printre altele, instrumentul prin care se regleaza in piata atat dobanzile la credite cat si bonificatiile la depozite. Cu toate acestea in ultimii ani, de cate ori s-a modificat dobanda de politica monetara, bancile au fost mult mai receptive pe partea de economisire decat pe cea de creditare.

Astfel ca, daca scaderile de bonificatii pentru economii scadeau in maxim o luna de la decizia BNR, dobanzile la credite aveau o intarziere de cateva luni sau chiar jumatate de an.

Rezevrele minime raman la fel

Ratele rezervelor minime obligatorii atat cele in valuta, cat si cele in lei vor ramane neschimbate, cel putin pana la urmatoarea sedinta a bancii centrale. In momentul de fata, rezevervele minime obligatorii sunt la 15% pentru pasivele in lei si 25% pentru cele in valuta. Prin acest lucru banca centrala a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Asteptarile bancherilor

Bancherii nu au ratat nicio ocazie sa-si exprime parerea legat de eventualele modificari ale dobanzii de politica monetara. La inceputul anului, economistul sef al BCR, Lucian Anghel spunea ca aceasta s-ar putea schimba inspre finele anului cu nu mai mult de 25 de puncte de baza.

La fel crede si Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac, care a declarat petru Ziare.com ca sunt sanse ca spre sfarsitul anului dobanda cheie sa ajunga la un 6%.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#consiliu administratie banca nationala romaniei, #inflatie rezerve minime obligatorii, #banci dobanzi credite depozite , #inflatie