Eurostat: Inflatia in Romania este de trei ori mai mare decat in UE

Luni, 19 August 2019, ora 14:00
6679 citiri
Eurostat: Inflatia in Romania este de trei ori mai mare decat in UE

Romania a avut si in luna iulie 2019 cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,1%, in crestere fata de nivelul de 3,9% inregistrat in luna iunie, arata datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Este a saptea luna consecutiva in care Romania are cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana.

Daca in Romania preturile de consum au crescut comparativ cu luna iunie, rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a scazut in iulie 2019 pana la 1,4% de la 1,6% in iunie, in timp ce in zona euro inflatia a scazut pana la 1%, de la un nivel de 1,3% inregistrat in luna iunie.

In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei se inregistra in Romania (4,1%), Ungaria (3,3%), Letonia si Slovacia (ambele cu 3%) . La polul opus, tarile membre cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Portugalia, tara care a inregistrat o inflatie negativa de 0,7%, in timp ce in Cipru preturile de consum a crescut cu 0,1%, iar in Italia cu 0,3%.

Comparativ cu situatia din luna iunie 2019, rata anuala a inflatiei a crescut in 11 state membre, a ramas stabila in doua state membre si a scazut in 15 state membre.

In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut tarifele la servicii (0,53 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente si tigari (0,37 puncte procentuale).

In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei a urcat la 4,1%, in luna iulie a acestui an, de la 3,84% in iunie, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare, cu 5,15%, a serviciilor cu 4,11% si a marfurilor nealimentare cu 3,44%.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a anuntat, la inceputul acestei luni, ca banca centrala a pastrat la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,4% pentru finalul anului viitor. BNR estima in mai 2019 o inflatie de 3,3% pentru decembrie 2020.

Citeste si:
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
Reprezentanţii AUR au făcut scandal, marţi, 17 mai, în şedinţa comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, unde se dezbătea legea offshore, aceştia cerându-le...
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ciucă privind propunerea PSD de impozitare progresivă SURSE
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ciucă privind propunerea PSD de impozitare progresivă SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu se întâlnește marți, 17 mai, de la ora 15.00, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă. Însoţit de ministrul de Finanţe, preşedintele PSD vrea să îi...