FMI sfatuieste Europa sa fie unita - Presa internationala

Luni, 01 August 2011, ora 14:34
1117 citiri
FMI sfatuieste Europa sa fie unita - Presa internationala

FMI-ul avertizeaza ca Europa trebuie sa fie unita in fata crizei financiare; China continua sa mentina inflatia printre principalele preocupari ale politicii economice interne, iar SUA se pregatesc pentru implementarea unor politici de austeritate - acestea sunt principalele subiecte din presa economica internationala de luni.

Autoritatile europene ar trebui sa caute sa vorbeasca in mod unitar, cu o singura voce, pentru implementarea celui de-al doilea pachet financiar de salvare a Greciei, a avertizat directorul FMI, Christine Lagarde.

Intr-un interviu acordat Financial Times, fostul ministru francez de Finanate a aratat ca dezacordul public dintre ministrii zonei euro si Banca Centrala Europeana cu privire la pachetul de salvare pentru Grecia a determinat confuzii in pietele financiare.

In cadrul interviului, Lagarde si-a reafirmat, de asemenea, capacitatea de a fi un paznic obiectiv al problemelor financiare globale, in ciuda faptului ca a fost sustinuta cu precadere de catre tari europene pentru ocuparea pozitiei in FMI.

Discutia apare in contextul in care, pe 21 iulie, zona euro a anuntat cel de-al doilea plan de salvare pentru Grecia, precizand ca va fi nevoie de mai multi bani de la FMI. In ciuda reactiei nefavorabile din pietele financiare la acest anunt Lagarde a insisitat pe nevoia unor politici unitare. "Tarile din zona euro au ajuns pe marginea prapastiei si au inteles ca trebuie sa actioneze impreuna si sa-si uneasca fortele", a declarat Lagarde.

Problema inflatiei se mentine, in China

China insista pe mentinerea unei politici monetare prudente pana la finalul acestui an, pentru a combate inflatia, care se gaseste in prezent aproape de maximul ultimilor trei ani.

Banca centrala chineza a reiterat faptul ca lupta impotriva inflatiei ramane principala sa prioritate, in conditiile in care preturile continua sa creasca, afectand direct puterea de cumparare a populatiei. Speculatiile pietelor sunt confirmate de catre banca centrala, aceasta dorind sa mai creasca o data dobanzile, pana la sfarsitul acestui an, informeaza Reuters.

"Vom utiliza dobanzile, ratele de schimb valutar, operatiunile directe in piata, rezervele minime obligatorii si un amestec de instrumente de politica monetara pentru a mentine un ritm rezonabil si nivelul general la care se acorda finantarea", se arata in declaratia bancii centrale.

In continuare, China mentine un control strict asupra ratei de schimb a propriei monede contra dolarului american, mentinandu-si astfel, prin interventia directa a statului, avantajul competitiv asupra mai multor economii. De asemenea, prin inflatia sporita, China plateste pretul pentru cresterea economica, axata pe consum intern, din perioada crizei financiare, China devenind la momentul respectiv motorul cresterii si revenirii economice globale.

SUA se pregatesc pentru reduceri fiscale

Tentativa de acord menit sa evite falimentul SUA este, in cel mai bun caz, o usurare temporara pentru economia SUA care a stagnat in prima parte a anului si, in continuare, nu arata semne de revenire.

Planul de reducere a cheltuielilor, in valoare de 2,4 trilioane in urmatorul deceniu, daca este sustinut de catre legislatori, va ajuta la inlaturarea unora dintre incertitudinile care apasa pe investitori, pe mediul de afaceri si pe consumatori care sunt, in prezent, sub presiunea unei noi crize in SUA, informeaza Reuters.

Totusi, chiar nici acest plan nu poate inlatura amenintarea de retrogradare a ratingului AAA de care se bucura, in prezent, SUA. Retrogradarea ar avea ca efect cresterea costurilor de finantare ceea ce ar anula masurile de austeritate.

Reducerile bugetare vor fi decise de catre o comisie bipatrizana, lasand totusi fara raspuns problema legata de rezolvarea definitiva a chestiuni datoriilor suverane care are nevoie de decizie in primul rand politica pentru a fi rezolvata.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#criza Europa, #criza datorii suverane, #criza SUA, #austeritate fiscala SUA inflatie China , #inflatie