Grecia se adanceste in criza, SUA si China, prieteni de comert - Presa internationala

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 13:48
1826 citiri
Grecia se adanceste in criza, SUA si China, prieteni de comert - Presa internationala

Statele din zona euro pun presiune pe Grecia pentru respectarea conditiilor interventiei financiare, convorbirile americano-chineze s-au incheiat cu succes, fiecare parte obtinand avantaje comerciale, iar inflatia din China continua sa fie o mare problema pentru economia cu cea mai puternica crestere - acestea sunt cele mai inportante subiecte din presa internationala economica de miercuri.

Ministrii de Finante ai zonei euro vor sustine pachetul de sprijin financiar pentru Portugalia luni, si au solicitat Greciei sa-si indeplineasca tintele fiscale si de privatizare daca doreste o noua finantare de urgenta, anul viitor.

Grecia a negat ca ar fi in discutii cu liderii internationali pentru inca un pachet de 60 de miliarde dolari, iar costurile sale de finantare au crescut in continuare din cauza temerilor cu privire la iminenta unei restructurari a debitelor - daca UE nu va interveni, conform Reuters.

Pe de alta parte, liderii zonei euro considera ca o discutie cu privire la un nou sprijin financiar pentru Grecia, pe langa cei 110 miliarde acordati anterior, ar fi imatura. Insa se pare ca un nou pachet de sprijin este luat in calcul, imediat dupa ce Grecia livreaza conditiile convenite - modificaril fiscale si privatizarile.

Atena trebuie sa demonstreze credibilitatea programului sau de privatizare care ar trebui sa aduca la bugetul de stat, pana in 2015, peste 50 miliarde de euro. Insa pentru ca acest program sa fie credibil este nevoie de unele detalii: lista activelor statului care urmeaza sa fie privatizate, programul privatizarilor, dar si detalii cu privire la procedurile de provatizare.

Convorbirile americano-chineze, un succes

Statele Unite si China au anuntat succesul convorbirilor bilaterale care au durat doua zile, convorbiri care s-au finalizat printr-o serie de acorduri prin care este permis accesul american la piata chineza si accesul Chinei la tehnologia sensibila americana.

In schimbul acestui acces, China a promis o reglementara mai puternica a problemelor legate de drepturile de autor si proprietatea intelectuala asurpa unor zone greu de reglementat, cum este cazul softeare-ului, noteaza Financial Times.

SUA a promis ca va trata cu cea mai mare seriozitate solicitarea Chinei de a primi un "tratament egal" cu privire la exporturile tehnologiei americane, precizand si faptul ca investitiile chineze sunt bine-venite in SUA. Aceasta in conditiile in care au existat discutii cu tenta protectionista care incercau sa limiteze accesul capitalului chinez la piata americana.

Tim Geithner, secretarul Trezoreriei americane, s-a aratat multumit de rezultatele convorbirilor, apreciind "semnele concrete, tangibile de progres de ambele parti". Acesta a indicat si angajamentul Chinei pentru "intarirea inspectiei guvernamentale chineze pentru software-ul folosit", astfel incat sa se mai elimine o parte a softurilor piratate.

Inflatia in China, usor stabilizata

Inflatia in China a scazut sub nivelul de 5 procente in aprilie iar noile credite au depasit estimarile analistilor, semnalizand ca va fi nevoie de noi masuri de stabilizare a cresterii - deja foarte accelerate - a celei a doua cea mai mare economie.

Preturile la consumator au crescut cu 5.3 procente fata de anul anterior iar bancile si-au extins creditele cu 114 miliarde de dolari. Pe de alta parte, cresterea slaba a productiei industriale ar putea tempera presiunea pusa pe preturi in lunile urmatoare, informeaza Bloomberg.

Inflatia a depasit in fiecare luna tinta propusa de premierul chinez, Wen Jiabao, situata in jurul a 4 procente, ceea ce ar putea confirma analiza secretarului american al Trezoreriei, tim Geithner, care considera ca este nevoie de un yuan mai puternic pentru ca inflatia din China sa poata fi tinuta sub control.

Inflatia prea mare din China pune presiune pe cresterea economica intrucat politicile monetare trebuie sa se orienteze in continuare catre reducerea facilitatilor de creditare prin marirea dobanzii de referinta si a rezervelor minime obligatorii, ceea ce afecteaza direct capacitatea de consum intern - lucru care transpare imediat in PIB.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#criza Grecia, #sprijin financiar Grecia, #negocieri SUA China, #inflatie China , #inflatie