Inflatia, marea problema a zilei - Presa internationala

Joi, 12 Mai 2011, ora 14:14
1189 citiri
Inflatia, marea problema a zilei - Presa internationala

Inflatia devine principala problema cu care se confrunta economiile lumii in prezent; deficitul comercial al SUA creste din cauza preturilor mari ale petrolului, iar criza alimentara ar putea fi provocata si de faptul ca o treime din alimente, la nivel global, sunt irosite - acestea sunt principalele subiecte ale presei internationale economice ale zilei.

Dupa ce Banca Centrala Europeana a crescut neasteptat de repede dobanzile pentru moneda unica europeana, iar China adopta din ce in ce mai des masuri monetare pentru a lupta cu inflatia, vine randul Marii Britanii sa anunte un nivel "inconfortabil" al inflatiei.

Guvernatorul bancii centrale engleze a avertizat marti ca economia a ajuns intr-o zona sensibila, iar consumatorii trebuie sa se pregateasca pentru o continua scadere a standardului de trai, in conditiile in care inflatia a atins 5 procente, in Marea Britanie.

In cadrul raportarilor trimestriale, Mervyn King a declarat ca economia va creste firav, iar inflatia va depasi cresterea economica - inflatia fiind si peste nivelurile anticipate in urma cu trei luni de catre banca centrala. "Nu este nicio indoiala ca ne vom confrunta cu o perioada dificila", a declarat King, citat de The Guardian.

Principala lovitura pentru gospodariile britanice va fi data de cresterea cu 15 procente a facturilor pentru gaz si cu 10 procente la facturile pentru electricitate. Guvernatorul a admis ca inflatia este la un nivel "inconfortabil de ridicat", avertizand ca exista sanse sa atinga nivelul de 5 procente, inainte de a o lua pe o panta descendenta, in 2012 si 2013.

Asteptarile bancii centrale erau ca economia britanica sa-si reia cresterea dupa performantele slabe din ultimele 6 luni - cresteri care au pastrat PIB-ul, practic, la acelasi nivel - insa guvernatorul a admis ca banca centrala a fost fortata sa-si revizuiasca negativ prognozele in ultimul an, in conditiile in care cresterea economica nu a fost la nivelurile estimate.

Preturile petrolului maresc deficitul SUA

Deficitul comercial al SUA a crescut cu 2,8 miliarde dolari, pana la 48,2 miliarde, in martie, ceea ce indica modul in care pretul petrolului afecteaza direct economia globala, dar si relatiile dintre state - deficitul american fiind un subiect important in discutiile americano-chineze.

Cresterea importurilor de petrol in SUA, in conditiile unei cresteri a productiei industriale, a determinat o sporire a deficitului comercial, reusind astfel sa anuleze si cresterea survenita la nivelul exporturilor care au atins nivelurile anterioare crizei, informeaza Financial Times.

In ciuda cererii puternice din partea economiilor emergente pentru exporturile americane, excedentul comercial astfel obtinut este anulat intrucat se duce pe petrolul mai scump care trebuie importat.

Pe langa petrol, a existat o crestere a importurilor americane de 2,1 miliarde dolari in sectorul auto si o crestere de 1,6 miliarde pentru bunuri de baza. Ceea ce inseamna, simplu, ca intarirea cererii interne americane se transpune in cresterea productiei externe SUA - lucru care, evident, mareste si mai mult deficitul comercial.

Deficitul comercial cu China - deficit cu importante implicatii politice - a scazut usor pana la 18,1 miliarde dolari, de la 18,8 miliarde in februarie, insa China a raportat o crestere a surplusului sau comercial.

Un miliard de tone de mancare, aruncat anual

Natiunile Unite au declarat ca aproximativ 1,3 miliarde de tone de mancare sunt pierdute in fiecare an, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din consumul global de mancare.

Comisia pentru Alimente si Agricultura din cadrul ONU a emis un raport cu privire la irosirea mancarii, in conditiile in care cresterea preturilor la alimente au determinat o crestere globala a insecuritatii alimentare, noteaza CNNMoney.

"Problema irosirii hranei este de maxima importanta in eforturile de a combate foametea, de a creste veniturile si de a imbunatatii securitatea alimentara in cele mai sarace state ale lumii", se arata in raport. "Pierderile de alimente au un impact major asupra securtatii alimentare a populatiei sarace, asupra calitatii si securitatii mancarii dar si aspura dezvoltarii economice".

Conform raportului, pierderile alimentare apar ca urmare a ineficientei procesarii hranei si a productiei alimentare care diminueaza resursele. Irosirea alimentelor, pe de alta parte, apare in momentul in care consumatorii si vanzatorii arunca efectiv mancare ce poate fi mancata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#inflatie, #inflatie Marea Britanie, #problema inflatiei, #deficit comercial SUA, #criza alimentara , #inflatie