Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

ING: Incercarea mentinerii unei tinte de inflatie scazute dauneaza economiei

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 21:21
1450 citiri
ING: Incercarea mentinerii unei tinte de inflatie scazute dauneaza economiei
Foto: Arhiva

Tinta inflatiei stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu ia in calcul nevoia de reforma structurala si gradul actual de dezvoltare si nu ar putea fi atinsa intr-un mod sustenabil, sunt de parere analistii ING.

Probabil, BNR crede ca ar trimite un semnal foarte puternic participantilor la piata si agentilor economici daca ar stabili o tinta de inflatie mai mare, insa daca va face tot ce ii sta in putinta pentru a atinge tinta de 3,4 la suta, pana la sfarsitul anului viitor, rezultatul ar fi scaderea activitatii economice in Romania, se arata intr-un raport al ING, remis Ziare.com.

Analistii bancii sustin ca nu sunt adepti ai unei inflatii ridicate, ca mijloc de a avea crestere economica, o asemenea strategie fiind prea riscanta, iar rezultatele incerte. In schimb, tintele de inflatie ar trebui corelate cu nivelul actual de dezvoltare al tarii si procesele de convergenta. Prin urmare, o tinta cu 1 - 2 puncte procentuale peste nivelul impus de Banca Centrala Europeana ar fi rezonabil.

Romania ar avea probleme in atingerea tintelor stabilite de BNR din mai multe cauze, se arata in raportul ING:

Controlul BNR asupra inflatiei este limitat

Preturile reglementate reprezinta doar 17 la suta din total, iar controlul nu este facut de banca centrala. De asemenea, preturile alimentelor, care, de obicei, sunt excluse din calculul inflatiei de baza, reprezinta 37 la suta din indicele preturilor de consum (IPC), in timp ce preturilor combustibililor, determinate de miscarile preturilor petrolului si de raportul dintre leu si dolar, reprezinta alte 8 la suta. Preturile la tutun si alcool, puternic influentate de nivelul accizelor, reprezinta aproximativ 6 la suta din IPC.

In 2010, s-a observat ca numarul preturilor care pot fi influentate de banca centrala este cel mai scazut din Uniunea Europeana, de sub 400 de puncte, dintr-un total de 1.000. In plus, CORE3, modul preferat de BNR pentru calcularea bazei de inflatie, exclude preturile administrate si preturile volatile (legume, fructe, oua, combustibil), precum si produsele supuse accizelor, acestea reprezentand, in total 63 la suta din IPC.

Credibilitatea

Analistii ING se intreaba daca nu exista si o problema de credibilitate, avand in vedere ca o singura tinta de inflatie a fost, pana acum, atinsa de BNR, in anul 2006. Acest lucru nu numai ca afecteaza credibilitatea, dar si capacitatea sa de a influenta asteptarile privind inflatia.

Orice incercare de a cobori substantial inflatia ar intampina opozitie puternica din partea agentilor economici, deoarece ar presupune aplicarea unei politici monetare restrictive, care ar avea un impact negativ asupra cresterii economice.

Tinta din 2010 va fi ratata

Potrivit analistilor ING, in acest an sunt sanse foarte slabe ca tinta inflatiei stabilita de BNR sa fie atinsa. Avand in vedere ca impactul majorarii taxei pe valoarea adaugata ar fi de 2,6 puncte procentuale, chiar si in lipsa acestei masuri tinta pe 2010 ar fi fost ratata.

Scazand impactul TVA din estimarea BNR pentru sfarsitul lui 2010, de 8,2 la suta, ramane o inflatie de 5,6 la suta, multe peste tinta de 3,5%, principala cauza a depasirii tintei fiind presiunile create de preturile la alimente.

Efectele evolutiei produsului intern brut

In prezent, inflatia este relativ scazuta in Romania si pentru ca va exista o "crestere" economica negativa. Insa, cand economia isi va relua cresterea pozitiva, rata putand ajunge la 5%, presiunile inflationiste vor fi mai puternice.

Avand in vedere ca este putin probabil ca BNR sa permita o apreciere prea mare a leului, asa cum a facut in alti ani de crestere, inseamna ca tintele de inflatie ale urmatorilor ani vor fi, de asemenea, ratate.

Inflatia ridicata: boala sau ajustare normala?

Analistii ING sunt de parere ca o rata a inflatiei cu 2 - 3 puncte procentuale peste media zonei euro nu este neaparat un lucru rau, atata timp cat lucrurile sunt tinute sub control, iar tintele de inflatie sunt atinse.

In plus, o inflatie mai mare este de neevitat pentru o economie aflata in crestere, pornind de la un nivel scazut de dezvoltare, asa cum este Romania. Luand in considerare procesul de convergenta si presiunea facuta de institutiile europene pe sustenbilitatea criteriilor, nu pe atingerea criteriilor la un moment dat, ar fi de preferat ca Romania sa aiba tinte de inflatie mai mari in urmatorii 5 - 10 ani si mai mici dupa aceasta perioada.

Daca s-ar permite o inflatie mai mare, Romania ar reusi o convergenta reala si ar reusi sa ajunga din urma mai repede tarile din zona euro. In caz contrar, daca este mentinuta scazuta in mod artificial, ar putea urca brusc in momentul intrarii Romaniei in zona euro.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#rata inflatie, #raport ING inflatie, #tinta inflatie BNR, #atingere tinta inflatie , #inflatie