Ziare.com

ING isi majoreaza estimarea de inflatie la 4,9 la suta pentru sfarsitul anului

de Teodora Bodeanu
Marti, 15 Februarie 2011, ora 13:02

   

ING isi majoreaza estimarea de inflatie la 4,9 la suta pentru sfarsitul anului
Pretul alimentelor va exercita o adevarata presiune asupra inflatiei cel putin pana in iunie 2011, in conformitate cu tendinta la nivel mondial, lucru ce va reprezenta un risc semnificativ pentru Romania, unde inflatia a fost crescuta chiar in conditiile in care, in restul tarilor, aceasta a fost redusa, potrivit analistilor bancii ING.

Inflatia va ajunge la 7,2 la suta, pana la sfarsitul lunii martie, si la 7,4 la suta, pana in iunie, se arata intr-o analiza ING, remisa Ziare.com.

Pentru aceeasi perioada, Banca Nationala a Romaniei estimeaza o inflatie de 6,8 la suta.

In plus, pe langa preturile alimentelor, au crescut si preturile produselor nealimentare cu 0,8 la suta, in special din cauza combustibililor, a ziarelor si revistelor, in timp ce pretul serviciilor s-a redus cu 0,1 la suta, datorita aprecierii leului.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Potrivit analistilor ING, banca centrala ar trebui sa fie ingrijorata din cauza inflatiei CORE3, din care se exclud preturile administrate volatile (fructe si legume), la combustibili, bauturi alcoolice si tutun, care a crescut de la 4,1 la suta in decembrie 2010 la 4,3 la suta in ianuarie 2011. "Acest lucru ne face si mai siguri de faptul ca BNR nu va reduce dobanda cheie in acest an, iar probabilitatea cresterii dobanzii cheie este mai mare decat scaderea ei", se arata in analiza.

Din aceasta cauza, estimarea BNR pentru inflatia de la sfarsitul anului 2011, de 3,6 la suta, pare si mai nerealista. Astfel, analistii ING estimeaza ca inflatia va fi, de fapt, de 4,9 la suta, in crestere fata de estimarea anterioara de 4,5 la suta.

"Este din ce in ce mai probabil ca BNR sa rateze tinta de inflatie si in acest an si ca rata inflatiei sa ramana ridicata. Acest lucru ar putea determina BNR sa favorizeze stabilitatea euro - leu sau chiar aprecierea leului in fata euro", mai scrie in analiza.

De altfel, analistii ING nu au identificat nici un factor care ar putea justifica o rata a inflatiei mai redusa, in afara unui leu mai puternic. Pe de alta parte, ei noteaza ca este posibil ca autoritatile sa nu faca modificari in pretul energiei, dar acest lucru nu ar fi de ajuns pentru a aduce inflatia la 4 la suta pana la sfarsitul anului.

Astfel, analistii ING se asteapta ca rata inflatiei sa creasca gradual pana la 7,4 la suta in luna iunie, urmand sa scada, ulterior, pana in jur de 5 la suta, pana la finalul lui 2011.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 506 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor