Ziare.com

Popa (BNR): Inflatia pe 2010 ar putea fi depasita cu 4%

Luni, 05 Iulie 2010, ora 13:53

   

Popa (BNR): Inflatia pe 2010 ar putea fi depasita cu 4%
Efectul majorarii taxei pe valoarea adaugata (TVA) asupra inflatiei ar putea determina un avans al acesteia "de la trei si ceva la patru si ceva", sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa.

"Marele avantaj, care actioneaza in favoarea dezinflatiei, este gap-ul (diferenta n.r.) negativ de cerere", a spus Popa.

El sustine ca BNR prevede o inflamare a nivelului preturilor intr-un prim scenariu peste 4% fata de tinta initiala, insa acesta nu este un scenariu de risc si nu include o eventuala majorare a preturilor produselor agroalimentare ca urmare a inundatiilor.

"Am observat ca marile lanturi de magazine prefera sa absoarba cresterea TVA in favoarea consumatorilor", a mai spus Popa, explicand ca o parte din efectul cresterii taxei pe valoarea adaugata asupra inflatiei ar putea fi dizolvata de concurenta din piata.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"E nevoie de cateva luni, pana la un an, pentru a disipa efectele inflationiste ale cresterii TVA", a spus Popa.

La ultimul raport asupra inflatiei, din luna mai, BNR isi majorase estimarea de inflatie pentru finalul acestui an de la 3,5% la 3,7%, cu un interval de incertitudine de plus/minus 1,5 puncte procentuale. Banca centrala tinteste o inflatie de 3,5%, plus/minus un punct procentual (2,5-4,5%) pentru sfarsitul lui 2010.

Reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, declara la randul sau, ca se asteapta ca inflatia sa ajunga la aproape 8% in 2010, ca urmare a majorarii TVA.

Sursa: rNews

Articol citit de 738 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor